Nedjelja, 15 Prosinac 2013

Pjenušava Hrvatska

Written by: 
Pjenušava Hrvatska

Pogledaj rang listu

Kao i sve dobre ideje, tako je i ova došla nekako spontano. Moja malenkost je veliki obožavatelj pjenušaca, a bliže se blagdani – treba, dakle, za G.E.T. Report napisati nešto o pjenušcima. Kad već pišemo, mogli bi kušati neke. Bilo bi dobro kontaktirati i neke druge ljude da saznamo njihovo mišljenje.

E pa, kad već idemo u tom pravcu, onda ćemo organizirati pravo kušanje i to - na slijepo.

Prvo, treba nam dobra kušačka ekipa; ljudi od struke, a opet da nisu preozbiljni . Kako kušamo pjenušce treba nam i dašak glamura. Sve u svemu, prilično zahtjevno.

Drugo, treba nam jedno izvanserijsko vinsko mjesto na kojem ćemo održati kušanje.

Treće, trebaju nam naravno, pjenušci.

Uzorci

Kao što to obično biva, prvo smo riješili ovo zadnje, to jest pjenušce. Bilo nam je bitno da imamo uzorke iz cijele Hrvatske, jer smo željeli vidjeti što to Hrvatska nudi u tom segmentu. Tako smo sakupili 18 pjenušaca diljem zemlje i mislimo da smo sakupili one najbolje. Bilo je još nekoliko njih koje smo željeli, ali ih nismo mogli dobiti zbog nedostatnih količina (npr. pjenušac vinarije Clai, Matuškov Don Mateo još nekoliko). No dobro, mislimo da je 18 pjenušaca sasvim dovoljno.

Lokacija

E, to je problem. Ma nije! Kad imate dobru ideju i lokaciju ćete naći. Mi jesmo. Novo otvoreni coffee&wine lab Sherry's – predivno, iznimno ugodno, ne preveliko mjesto. Onako, sve odiše nekako vinski i imate osjećaj da ste doma. Upravo to nam treba. Sherry i Sherif su se pobrinuli i za male zalogajčiće prilikom kušanja i naravno za kompletan servis svih pjenušaca. U svakom slučaju Sherry's je mjesto gdje se svakako isplati doći i ako ćemo ponovo imati neku ovakvu degustaciju, nadamo se da ćemo opet biti njihovi gosti.

daska

Kušači

A sada, ekipa. Tu bi moglo biti problema, međutim, svi koje smo kontaktirali pristali su iz prve. Dakle raditi presjek pjenušave Hrvatske ipak budi znatiželju. Eto koga smo zvali i zašto:

Sanja Muzaferija

Sanja Muzaferija 
- odlična novinarka, predsjednica udruge WoW - žene i vino. O vinu zna dosta i da, s njom dobivamo onaj dašak glamura o kojem smo pričali.

Loreena Meda Loreena Meda, Gastrokomad 
- dama koja živi gastronomiju (usput, kavijar koji si donijela bio je odličan). Ima veliko vinsko znanje; u stanju je sljubiti vino i hranu bolje od mnogih sommeliera.
Ivana Šeremet Ivana Šeremet, Sherry 
- bolja polovica tima iz Sherry's - coffee&wine laba, jedna od boljih vinskih amatera Hrvatske.
Jure Andrijašević Jure Andrijašević
- vinski zaljubljenik i jedan od predavača na prestižnoj vinskoj školi WSET (naravno, u Zagrebačkoj podružnici)
Domagoj Jakopović Domagoj Jakopović Ribafish 
- poznati novinar i celebrity čije vinsko znanje nije malo, a on je kao idealan začin svakom društvu.
Aleksandar Noršić Aleksandar Noršić
- kada radite ovakvo kušanje morate imati u ekipi barem jednu osobu koja je u temi koju radite neupitni autoritet i struka. Mislim da smo time sve rekli.
Tomislav Stiplošek Tomislav Stiplošek
- moja malenkost koja je kroz skoro 300 TV emisija o vinu, koliko smo ih napravili, nešto i naučio, a i pohađanje WSET-a nije za odbaciti.

 

Ocjenjivanje

Još da vam objasnim pravila ocjenjivanja. Svakom uzorku svaki kušač daje ocjenu od 1 do 10 uz mogućnost korištenja decimale. Po završetku kušanja najmanja i najveća ocjena se odbacuje, a od ostalih 5 se izračuna srednja vrijednost. Jednostavno, bez puno komplikacija. Još jednom ću naglasiti: kušanje je bilo na slijepo tako da nitko, uključujući i mene, nije znao koji se pjenušac toči.

Rezultati

Od nekih smo očekivali više, neki su opravdali očekivanja, a bilo je i nekih ugodnih iznenađenja. Tomac Classic se pokazao se kao najbolji i na slijepo smo mu svi dali najviše ocjene. Za mnoge je možda iznenađenje, na drugom mjestu Grabovac - jedan odličan vinski uradak. Najugodnije iznenađenje je pjenušac Kraljica kuće Puhelek-Purek na 4. mjestu, a i 5. mjesto pjenušca Maximo iz Kutjeva d.d. je odličan rezultat. Od regija se, naravno, najbolje pokazala Plešivica, ali veliko iznenađenje je Dalmacija.

Zadovoljni smo i 14. mjestom crnog Vugleca, čiji bi bijeli vjerojatno bolje prošao (ipak je na ocjenu utjecala nenavika na crne pjenušce), ali ljepota jest u raznolikosti i željeli smo pokazati da Hrvatska ima u ponudi i takve, crne pjenušce.

A sada konačno i rang lista. Poredak je po dobivenim ocjenama koje sada nećemo pisati, već ćemo označiti vina sa zvjezdicama preporuke. Ocijene mogu biti od 1-10 pa ćemo pjenušcima koji su dobili ocjenu od 1-6 dati jednu zvjezdicu, od 6-8 dvije zvjezdice, a od 8-10 tri zvjezdice. Zašto tako? Pa jednostavno - je li netko 11. ili 14., nije neka velika razlika u kvaliteti, a mi ne želimo biti ultimativni kod preporuka - to su ipak samo preporuke. Moj savjet: kušajte ih sve. Samim time što su se ti pjenušci našli na ovoj listi, znači da su interesantni. Niti jedan nije odbačen, ali netko mora biti bolji, a netko lošiji.

  Proizvođač Naziv Vinogorje G.E.T. preporuka
Tomac Classic Plešivica   golden stargolden stargolden star
 2  Grabovac Classic  Imotski   golden stargolden star
Šember Rose  Plešivica   golden stargolden star
Puhelek-Purek Kraljica Zelina   golden stargolden star
Kutjevo d.d. Maximo Kutjevo   golden stargolden star
Šember Brut Plešivica   golden stargolden star
Bibich Brut Skradin   golden stargolden star
Trapan Che non Che Istra   golden stargolden star
Vinski vrh Centurion Hrvatsko zagorje   golden stargolden star
10  Meneghetti Classic Istra   golden star
11  Kos Anita Zelina   golden star
12  Peršurić Misal Prestige Istra   golden star
13  Franc Arman Perla Bianca Istra   golden star
14  Boris Vuglec Crni Vuglec Hrvatsko zagorje   golden star
15  Cmrečnjak Classic Međimurje   golden star
16  Miklaužić Glamour Moslavina   golden star
17  PZ Vrbnik Valomet Vrbnik (otok Krk)   golden star
18  Mladina Poj Plešivica   golden star

Davor BaraćKlikom na naziv pjenušca ili proizvođača možete pročitati što je o tom pjenušcu  napisao recenzent Davor Barać.

Zaključak

Obitelj Tomac dobiva, na našu sreću, opasnu konkurenciju. Tomčevi ipak rade pjenušce 30-ak godina, ali Šember i Grabovac, a i mala Ivana Puhelek im ozbiljno pušu za vratom i sva sreća da je tako, jer nam to pokazuje da slijedi još puno uživanja u ovim čarobnim mjehurićima.

{jb_camera} Pogledajte galeriju fotografija s kušanja{/jb_camera}

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".

More in this category: Urbanovo 2013 »