Konačni obračun (dio cijelog članka iz knjige)
pH i VINO
Zbog vječitog pitanja i teoretiziranja među brojnim malim vinarima; koliko treba dodati sumpora (u bilo kojem obliku) u vino u knjizi dajem svoju tablicu „Graf Sumporenja“.
Ista inovativna tablica je nastala iz brojnih primjera već viđenih izračuna i naputaka, ali i iz analiziranja iskustva tijekom mog rada s vinom u mnogim podrumima kroz ovih već desetak godina intenzivnog vinarenja.
Osnovno pravilo je da nema pravila, a sve zbog samo nekih od uvjeta koji su bitni od samog mjerenja pa do određivanja koliko treba dodati novog sumpora u vino;
• kad vršite mjerenje i sa čim?,
• koja je temperatura vina?,
• da li je vino čisto-stabilizirano ili ne?,
• koliki je ostatak neprevrelog šećera u vinu?,
• te koliko ima sumpora trenutno u vinu?
Upravo ovo zadnje je jako bitno,tj. te izmjerene (točne!) vrijednosti trenutnog slobodnog sumpora su vam uvjet da znate koliko treba „pojačati“; s koliko grama (vinobrana) ili mililitara (5% sumporaste kiseline) na svakih sto litara vina (hl).
Zašto?
Dio novo dodanog sumpora će se uvijek odmah (kroz par dana) vezati u Ukupni Sumpor (koji ne štiti vino), a samo dio će ostati u slobodnom stanju tj. kao Slobodni SO2, a upravo nam on i treba za čuvanje vina.
Koliko će se vezati?- Ovisno o trenutnom stanju-količini slobodnog sumpora u vinu;
-ako ga trenutno ima malo onda će se iz dodanog sumpora veliki dio vezati i poznata Teorija;
1g vinobrana na 100 lit diže za 5mg Slobodnog Sumpora u jednoj litri vina, više ne važi!
Vino, npr. ima malo slobodno izmjerenog sumpora, znači nema sumpora=nije zasićeno sumporom pa će se veći dio vašeg novo dodanog vinobrana ili sumporaste kiseline brzo vezati za sve druge spojeve u vinu, te nam ostaje manji dio slobodnog, a koji nam onda nije dovoljan.
Zbog ove situacije moramo „pojačati izračun“ dodavanja sumpora, jer moramo računati na ono što ćemo izgubiti vezanjem na druge spojeve ili u ukupni sumpor.
Npr.: Za izmjereni slobodni s. od samo 10 mg/l, moramo Teoriju dodavanja pojačati za 80%
Za izmjereni slobodni od 35 mg/l i više, dovoljno je Teoriju dodavanja povećati za samo 5%.
U „Grafu Sumporenja“ su vrijednosti u gramima za vinobran (kalijev metabisulfit), a za 5% sumporastu kiselinu (H2SO3) treba iste vrijednosti pomnožiti s x10, te se dobije koliko mililitara (ml) treba dodati da bi se postigao isti učinak.
Jedan primjer po tablici;
1.izmjerili ste u svom vinu da „imate 16 mg/litri sumpora“
2.u tablici to nađete na donjoj horizontalnoj liniji grafa; TRENUTNO IZMJERENI SLOBODNI SUMPOR mg/litri
3.pH vašeg vina je isto izmjeren i iznosi npr. 3,40
4.u tablici je to u vertikalnoj liniji pod pH vina=25
5.ta dva rezultata nađemo i vidimo gdje se u grafu spajaju linije i koji je iznos napisan.
6.pronađenu vrijednost dodajemo na svakih sto litara vina
U ovom slučaju je pronađena vrijednost broj 3, a to znači da morate dodati na svakih sto litara vina samo 3g vinobrana ili 30ml sumporaste kiseline, da bi digli razinu sumpora na 25 koliko i stoji po „pH preporuci“ da to mjereno vino mora imati tijekom godine baš tu svoju razinu slobodnog sumpora.
DODATNO, možete i vi odrediti koliko želite da vaše vino ima sumpora, a neovisno o pH. Tada isto izmjerite vino i na vertikalnoj liniji pod ŽELJENI SLOBODNI SUMPOR U VINU odredite-nađete iznos sumpora koji želite, te spajanjem vrijednosti isto vidite koliko sada treba dodati.
Moja teorija i zanimljivosti:
- u Hrvatskoj 154 000 obitelji imaju vinograd i znači rade vino.
- samo 0,2% ih zna koliko imaju točno čega u vinu…kiseline, ostatka šećera, alkohola, drugih spojeva koji utiču na slobodni sumpor, no ni oni svi i dalje ne odlučuju po svim faktorima koliko dodati novog sumpora...
- od svih ukupno obitelji, samo ih 50% mjeri stanje slobodnog sumpora u vinu i bar znaju približno točno koliko ga imaju…
- 50% ih dodaje sumpor prema izračunu da 1g/100lit, diže slobodni sumpor za 5mg/l i to rade na sve trenutno izmjerene vrijednosti slobodnog sumpora, a drugih 49,9% dodaje napamet, tj. "od oka"
- 99% od svih, sigurno imaju vina s previše ukupnog sumpora u vinu nego što je dozvoljeno
- 90% vina od svih vinara „ode“ u krivom smjeru radi nedostatka slobodnog sumpora u nekom trenutku.
NE BOJTE SE SUMPORA,
ako ga vi kontrolirate i dodajete po
tablici „GRAFU do-SUMPORENJA“
*cijelu tablicu potražite u knjizi „Podrumarov Dnevnik“