Moslavina je regija blizu Zagreba koja ima velike vinske potencijale, naravno i gastronomske, ali ih još nije uspjela valorizirati. No srećom i to se mijenja.
Bili smo na predstavljanju novih etiketa vinarije Trdenić i njihovih novih vina na tržištu. Etikete su djelo dizajnera Marina Šubašića, moderne su, čistih linija, glavni fokus je na logotipu, to jest na slovu T koje se sastoji od lijeve i desne strane, svaka u drugačijem fontu, tako da zajedno u imenu Trdenić povezuju tradiciju i trend.
Želja vinara je proizvoditi visokokvalitetna moderna vina, a pritom se oslanjati na tradiciju. Tako nam su to objasnili braća Trdenić, Tomislav i Krešimir, dodajući kako trenutno obrađuju 15-ak hektara vinograda. Berba je strojna, što uvelike olakšava manipulaciju grožđem.
Naravno da razvijaju i vinski turizam. Uz tehnološki dobro uređen podrum, kroz koji će vas rado provesti, imaju i lijepo uređenu kušaonu. Uz njihova odlična vina uvijek možete dobiti i domaće nareske ili vanjkuše (nešto kao zapečeni štrukli u vrhnju), a specijalitet kojim se ponose je šaran na rašljama. Trenutno ga godišnje prodaju više od tone.
Glavni razlog ovog okupljanja, osim novih etiketa jest i želja da se pokaže napredak u kvaliteti kod Škrleta. Škrlet je moslavačka autohtona sorta, koju već duže vrijeme ekipa iz Moslavine pokušava etablirati na tržištu. Čini se da će sada uspjeti.
Naime, probali smo Trdenićev pjenušac, u kojemu ima naravno i škrleta, svježi škrlet, ali i neke odležane varijante škrleta iz drvenih bačvi i to su sasvim ozbiljna vina. Sudeći po kušanom, škrlet kao sorta može puno i može svašta, samo je trebalo mašte, trebalo je probati - u stvari, trebalo se igrati. Osobna preporuka: njihov Pinot bijeli 2015. iz linije Private Collection je nešto što se mora probati.
Ono što je još bitnije za ovu regiju i njihov vinski razvitak - nije to samo Trdenić; trenutno ima 5-6 vinara koji rade slično kao i Trdenić i konstantno dižu kvalitetu, tako da sad imate sasvim lijepu bazu vinara kod kojih možete kušati cijelu paletu odličnih Škrleta.
Kroz vođenu degustaciju vinarije Trdenić vodio nas je sommelier Tomo Jakopović i odradio je to dobro, uz malu asistenciju Maria Meštrovića.
Dakle, možemo zaključiti da se Moslavina budi i da će to uskoro biti odlična priča vinskog turizma. Naravno, uz odgovarajući marketinški pristup, ali to je neka sasvim druga priča.