Četvrtak, 03 Kolovoz 2017

Santiny, Sveta Nedelja

Written by:  Foto: Silvija Munda
Santiny, Sveta Nedelja

Sveta Nedelja, gradić između Zagreba i Samobora... I da, baš tako, kroz to se mjesto prolazilo i rijetko se stajalo. Samobor je blizu, a u samoj Svetoj Nedelji i nije bilo nekog razloga za stajanje sve dok svoja vrata nije otvorio Babylon. Svi znamo za taj, svojevremeno trendovski, lokal; oni su postavili neka sasvim nova pravila na gastro sceni. Babylon je iz razno-raznih razloga lagano iščezao sa scene i danas je tek uspomena na neka druga vremena.

Zašto to pišem?

Pa zato što je ovih dana, baš na mjestu starog Babylona, svoja vrata otvorio hotel Santiny. Novi hotel, novi vlasnici i novi način rada. Hotel Santiny prilagođen je današnjim uvjetima u Svetoj Nedelji. Naime, taj mali gradić postao je prava poslovna zona; tu egzistiraju mnoge tvrtke. Dovoljno je reći da među 400 najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj, njih 80 dolazi s područja Svete Nedelje - sve je jasno. Ekipa iz Santinyja dobro je proučila situaciju ili, kao što trening menadžeri vole reći, odlično su savladali razumijevanje potreba i napravili jako dobar, mali poslovni hotel.

Santiny je hotel lijepih, ravnih linija, kako u arhitekturi, tako i u uređenju interijeraSantiny je hotel lijepih, ravnih linija, kako u arhitekturi, tako i u uređenju interijeraSantiny odiše lijepo ukomponiranim pastelnim bojamaSantiny odiše lijepo ukomponiranim pastelnim bojama

Je li to mali hotel ili nije, to ćete odlučiti sami, ali recimo da pričamo o hotelu s 24 sobe, dvije male kongresne dvorane, restoranom, terasom... a još nisu gotovi sa svim planovima. Bit će tu još povećanja kapaciteta. To je hotel lijepih, ravnih linija, kako u arhitekturi, tako i u uređenju interijera. Odmah se primjećuje poslovni touch. Sobe nisu prevelike, ali ugodno i moderno uređene; cijela priča odiše lijepo ukomponiranim pastelnim bojama. Fino su se razigrali malim elektronski gadgetima koji vam olakšavaju štošta dok boravite u hotelu, ali o čemu se radi - to ćete morati sami otkriti. Kako očekuju najviše gostiju iz sfere poslovnih ljudi, tako su i pazili na dosta toga, kao recimo, da imate dovoljno utičnica kod stola, što često u hotelima zna biti problem. Sve u svemu, ništa pretenciozno i nametljivo, ali vrlo lijepo i funkcionalno.

 Hotel Santiny je prilagođen potrebama poslovnih gostijuHotel Santiny je prilagođen potrebama poslovnih gostijuHotel Santiny je prilagođen potrebama poslovnih gostijuHotel Santiny je prilagođen potrebama poslovnih gostiju

Hotel Santiny, recepcijaHotel Santiny, recepcijaHotel i restoran Santiny, ulaz u restoranHotel i restoran Santiny, ulaz u restoran

Naravno tu je i restoran. Zadali su si veliki zadatak - ne žele biti uobičajeni i pomalo dosadni hotelski restoran. On je u sastavu hotela, ali trebao bi postati mjesto na koje ljudi dolaziti na ručkove i večere, neovisno o samom hotelu. To nije nimalo jednostavan zadatak i mnogi u tome nisu uspjeli, ali Santiny je krenuo dobrim putem. Kao prvo, uzeli su menadžera koji razumije ugostiteljstvo i kojem nije sve samo u brojkama. Zdenka Posavca poznajem dovoljno dugo da to mogu reći. Kao drugo, angažirali su, po meni odličnog, kuhara Ivicu Fajta. On je često bio u sjeni nekih, u to vrijeme, poznatijih šefova i mislim da je sada došlo njegovo vrijeme, a poklopilo mu se i mjesto.

Ivica Fajt, glavni kuhar restorana SantinyIvica Fajt, glavni kuhar restorana Santiny

razni začini spremni za kreacije Ivice Fajtarazni začini spremni za kreacije Ivice FajtaKroz prezentaciju koju su nam priredili, vidjelo se njegovo veliko kuharsko znanje. Jela su kompleksna, prepuna raznih okusa, a opet, izvrsno izbalansirana; ništa ne prevladava. Koliko god su ta jela kompleksna u okusima, izvorno su vrlo jednostavna. Fajt izuzetno dobro barata modernim kuharskim tehnikama koje vješto umata u dašak tradicionalne kuhinje. Trenutno njegova jela imaju jedan zeleni štih, što u boji, što u okusu; igra se raznim zelenim svježim začinima i mogu reći da mu to jako dobro ide. U Fajtovu sposobnost možete se uvjeriti već sad, dolaskom u restoran Santiny, a kako znam da nam na jesen spremaju vinsko-gastro tematske večeri, tako vam mogu reći da ćete imati priliku doživjeti i još koju razinu više.

Hotel i restoran trenutno rade, još se pomalo slažu menu i vinska karta, koja je već sada jako dobra i treba posebno naglasiti izuzetno friendly cijene vina - iznenadit ćete se. Samo otvorenje, za uzvanike, novinare i prijatelje, bit će u rujnu i ne sumnjamo da će Santiny ubrzo postati gastro meka koju će mnogi posjećivati.

Od svega onoga što smo mi iz G.E.T. Reporta probali, izdvojio bih umak od dunje, višku pogaču i posebno burratina sir na umaku od jagoda i Aceto balzamika - to me je, što bi rekao Zdravko Mamić, izulo iz cipela.

A eto i što smo sve probali prilikom ove degustacije:

Kao couvert smo probali sasvim korektnu rudarsku greblicu, džem od luka na prepečenom kruhu, jako dobro napravljen (osobno bih volio da je mrvicu više ukuhan, ali to su već detalji) te višku pogaču koja me je jednostavno oduševila svojom punoćom i bogatstvom okusa, no ni jedan okus u njoj ne dominira niti iskače iz balansa; pravo uživanje.

Couvert: džem od luka, rudarska greblica, viška pogačaCouvert: rudarska greblica, viška pogača, džem od luka

Od hladnih predjela možete birati i nešto od ovoga:

Salata od hobotnice s crnim tartufom - jednostavno, a na kraju ipak, kompleksno jelo. Hobotnica je vrlo dobro termički obrađena. Povrće je ostavljeno "živo", taman toliko koliko treba i naravno, na kraju, crni tartuf daje jelu neku drugu dimenziju,

Juneći carpaccio sa zelenim pestom - izveden je savršeno, a posebno me se dojmio sam pesto, jer Fajt polaže mnogo pažnje na zelene detalje, ali to jelo je već, pomalo, uobičajeno u svim restoranima i koliko god bilo dobro, to je ipak "samo carpaccio".

Treće hladno predjelo me jednostavno izulo iz cipela - burratina s jagodama u aceto balsamicu. Dakle, umak s jagodama odležanim u aceto balsamicu je nešto savršeno. Jedino što bi moglo biti bolje od toga je da gore stavite sir burratinu, malo papra i par kapi maslinovog ulja. Dakle, ti okusi..! Nježni, kremasti, a opet moćni i nadasve, svježi... To je neto što se ne da opisati. Morate probati, jer to je stvarno izuzetno jelo! Mada ga ja vidim više kao desert, ali to je samo moje mišljenje.

Hladno predjelo : salata od hobotnice s crnim tartufom; juneći carpaccio sa zelenim pestom; burratina s jagodama u aceto balsamicuHladno predjelo : salata od hobotnice s crnim tartufom; juneći carpaccio sa zelenim pestom; burratina s jagodama u aceto balsamicu

Od toplih predjela probali smo: rižoto od dimljenih dagnji; gratinirani raviol sa sirom na kremi od buče; rižoto s teletinom, sušenim rajčicama i domaćom pikantnom kobasicom. Sva tri su podjednako dobra. Rižoto od dimljenih dagnji ima poseban okus po dimu - pomalo neobično. Rižoto s kobasicama je odličan i treba naglasiti da se te kobase rade za Santiny na malom OPG-u u blizini. Raviol standardno dobar, a krema od buče odlična. I naravno - i tu se provlači zeleni pesto, koji osvježava sva tri jela.

Toplo predjelo : rižoto od dimljenih dagnji; gratinirani raviol sa sirom na kremi od buče; rižoto s teletinom, sušenim rajčicama i domaćom pikantnom kobasicomToplo predjelo : rižoto od dimljenih dagnji; gratinirani raviol sa sirom na kremi od buče; rižoto sa teletinom, sušenim rajčicama i domaćom pikantnom kobasicom

Od glavnih jela probali smo:

Janjeći but sous vide uz domaće njoke s makom - janjeći but iznimno mekan, podatan i ukusan. Jedno od boljih jela od janjetine koje sam probao. Uz njega dolaze i njoki u maku koji izgledaju pomalo robusno i rustikalno pa na tanjuru daju savršenu kontru nježnoj janjetini, a u okusu se savršeno poklapaju.

Maturo biftek na kremi od češnjaka, uz rimski njok. Biftek je odličan, mekan, pečen baš kako ja volim i krema od češnjaka mu savršeno odgovara. Takvom jakom jelu dodan je nježni rimski njok, tako da sve zajedno u ustima daje kremastu notu.

Vjerujte mi, što god da odaberete od ovih jela, bit ćete zadovoljni.

Glavno jelo: janjeći but sous vide uz domaće njoke s makom & maturo biftek na kremi od češnjaka uz rimski njokGlavno jelo: janjeći but sous vide uz domaće njoke s makom & maturo biftek na kremi od češnjaka uz rimski njok

Desert: semifreddo od lješnjaka - jako dobar, skoro savršen, ali kao i carpaccio - to je ipak semifreddo

Mousse od tamne čokolade - jako, jako dobar; čokolada fina, podatna, tekstura je pogođena, po meni, savršeno, a mali listić mente je odličan dodatak koji mu daje potrebnu svježinu.

Na kraju, desert koji će vas oboriti s nogu: žele od malina s umakom od dinje i vodke. Žele je napravljen fantastično, osjeća se baš tekstura želea, a opet, izuzetno svjež. Međutim, hladni umak od dinje i votke je nešto što me je iznenadilo i oduševilo. Izuzetno dobro izbalansiran okus, ne iskače ni votka, ni dinja, tako da, u stvari, lagano dominira žele, što i jest cilj ovog jela. Kao što sam i rekao Ivici Fajtu, sljedeći put će mi u umak staviti i malo pjenušca, jer mislim da će tako još mao muzirati i da će to biti savršeno; barem meni.

Desert: semifredo od lješnjaka; mousse od tamne čokolade; žele od malina s umakom od dinje i  vodkeDesert: semifredo od lješnjaka; mousse od tamne čokolade; žele od malina s umakom od dinje i vodke

Dakle, da rezimiramo.

Sva jela jako dobra, termički dobro obrađena, lijepo servirana, međutim za burratu i za umak od dinje, Ivici Fajtu skidam kapu!

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".