Utorak, 01 Ožujak 2022

Nekad kultna kavana Imperial je obnovljena i jednostavno očarava  

Napisao:  Rene Karaman; Tomislav Stiplošek
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Nekad kultna kavana Imperial je obnovljena i jednostavno očarava  

Možda je Dubrovnik trenutno najjači turistički adut, Hvar sigurno zauzima posebno mjesto u našoj turističkoj ponudi, tu je naravno i Bol na Braču pa Korčula, Brijuni... Mogli bi tako nabrajati u nedogled, ali jedan grad zauzima posebno mjesto u našem turizmu, barem uz moje perspektive. Pričamo, naravno, o Opatiji bajnoj. Upravo u toj Opatiji na scenu se vratila jedna posebna kavana. Dakle, kavana Imperial bila je kultna opatijska kavana sve dok netko, iz samo njemu znanih razloga, taj prostor nije pretvorio u fitness; zašto - ostaje nejasno i dan danas. Heritage hotel Imperial se obnavlja, ali o tome nekom drugom prilikom; ovo je tekst o novootvorenoj kavani Imperial.

obnovljena kultna kavana Imperial jednostavno očarava

Kavana je ponovo otvorena krajem prošle godine i nema nikakve sumnje da će ove sezone zasjati punim sjajem, ali idemo nekim redom.

Vikendom je tamo posebno zanimljivo. Fantastičan mladi glazbenik Tin oduševit će vas svojim glasom i gitarom kojima nenametljivo stvara odličnu atmosferu. Na terasi se održava Show cooking - kuhar pred gostima priprema fritule, palačinke... ovisno o tome što je na rasporedu. Tu su, naravno, i animatori koji će zabaviti vaše dijete da vi možete opušteno uživati u tih nekoliko trenutaka koje ste odvojili za svoje malo zadovoljstvo. To su neki popratni sadržaji koji vam život čine ugodnijim.

obnovljena kultna kavana Imperial jednostavno očarava

Uređenje kavane me oduševilo. Nimalo pretenciozno, sve s puno ukusa, ali taman da se osjećaš savršeno ugodno. Imaš osjećaj da si u dnevnom boravku stvorenom baš za tebe, ali fantastični detalji, savršeno raspoređeni, vrate ti osjećaj vrhunskog ugostiteljskog objekta kod čijeg je uređenja netko očito pazio na baš svaki detalj i uspio je u tome.

obnovljena kultna kavana Imperial jednostavno očarava

Da bi se savršeno osjećao u takvom objektu, jedna od ključnih stvari je osoblje; ono vas može dovesti do oduševljenja, ali može vam i potpuno upropastiti doživljaj. Osoblje kavane Imperial srećom je iznimno ljubazno i uslužno i, što je još bitnije, vrlo stručno; odgovorit će na sva vaša pitanja i ako slučajno u nešto nisu sigurni, ne libe se reći da nisu sigurni te odu to provjeriti i daju vam pravu informaciju, a ne pričaju gluposti samo da vas se što prije riješe.

Naravno, u kavani je jedna od najbitnijih stvari - kava. U kavani Imperial poslužuju vrhunsku kavu Hug&Punch koja se proizvodi u istoimenoj maloj tvrtki iz Matulja specijaliziranoj za proizvodnju speciality kava, ali i školovanje barista. Da, u ovoj kavani kavu znaju spremiti za gosta, tako da ovdje možete uživati u kavi na svim razinama jer Hug&Punch nije obična kava; to je duhovno iskustvo.

obnovljena kultna kavana Imperial jednostavno očarava

Hrana je, rekli bi na prvu, pomalo jednostavna, ali zato fantastično ukusna. Nama su poslužili aperitivo snack - tramezin krastavac-svježi sir, tramezin šunka-sir, grisini s pršutom, grilane masline, punjene papričice sa sirom, uz čašu pjenušca Villa Sandi Rosé te nekoliko vrsta ukusnih kolača i, moram priznati, iznimno me ugodno iznenadili.

obnovljena kultna kavana Imperial jednostavno očarava

Posebno su me se dojmili Grašnjaki, male fritule punjene smjesom od maruna, koje su uz to i autohtona slastica iz mjesta Rukavac, iznad Opatije.

obnovljena kultna kavana Imperial jednostavno očarava

U ponudi imaju cijelu paletu slastica koje će vas zasigurno oduševiti, ali i selekciju najfinijih čajeva, od kojih smo kušali list masline i sljez.

obnovljena kultna kavana Imperial jednostavno očarava

Petak je "Friday Wine Day" kad su u programu zanimljive vinske večere. Nema smisla nabrajati kartu vina i žestokih pića, ali vjerujte kad kažem da je impresivna. Izdvojit ću Nonino grapu iz jedna od najboljih destilerija svijeta, koja je vrlo zanimljiva gostima jer se toči iz posebne pipete.

Kako smo u Opatiji bili kratko pa nas je f&b manager Darijan Zelić kratko ugostio u kavani, ne naravno zbog njega, nego zbog našeg pomanjkanja vremena, tako je ovo tek kratki osvrt na kavanu Imperial; o njoj ćemo još sigurno još pisati.

obnovljena kultna kavana Imperial jednostavno očarava

Zaključak na kraju je sljedeći: kada prvi put dođete u ovu kavanu, dolazit ćete stalno, a doći morate jer svatko od nas zaslužuje komadić savršenog užitka.

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".