Četvrtak, 21 Srpanj 2022

Preporuka za gastro izlet nedaleko Zagreba

Napisao:  Silvija Munda, TO Gradiška, TO Banja Luka
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Preporuka za gastro izlet nedaleko Zagreba

Obično, kad kažemo mali izlet iz Zagreba, pomislimo na Samobor, možda Zagorje ili Međimurje, ali... Da probate, možda, na sasvim suprotnu stranu? Na samo koji sat udaljenosti krije se divna priča. Dakle, zaputite se ne daleko preko granice BiH, do Gradiške i, recimo, Banja Luke. O, da, mogli bi se iznenaditi.

Gradiška je divan mali grad s predivnom poviješću. Ljubitelji arhitekture će tu doći na svoje; naći će koloplet raznih stilova i, naravno, prepoznati ogroman utjecaj koji su ti stilovi imali međusobno jedan na drugi. Savski Kej, šetnica uz obalu Save posebno će vas se dojmiti. Brojne su znamenitosti Gradiške koje vrijedi vidjeti, od Zavičajnog muzeja, preko kulturno-povijesnih spomenika do prirodnih atrakcija i arheoloških nalazišta u bližoj okolici grada.

Savski Kej Gradiška - foto TO GradiškaSavski Kej Gradiška - foto TO Gradiška

Nakon divne šetnje i razgleda, trebalo bi nešto i pojesti.

Ima u ovom malom gradu sijaset dobrih mjesta na kojima ćete fino pojesti, ali moja preporuka svakako je restoran Đerdan. O tom restoranu sam pisao prije nekoliko godina i mogu reći kako su sada još bolji.

restoran Đerdan

Gordan Šurlan, vlasnik, odlučio se na svu silu edukacija i sukladno tome preuzeo glavnu ulogu u kuhinji. Moram priznati kako je to dalo odličan rezultat; podigla se kvaliteta jela koja je već i bila na zavidnom nivou, ali napravili su veliki iskorak u vizualnoj prezentaciji jela. Đerdan je i dalje ostao restoran koji svoju ponudu zasniva na mesu i domaćim jelima, ali sada su tim jelima dali moderan vizualan pristup. Svakako valja spomenuti kako sami rade svoje kobasice, sami ih i suše, a isto tako sami rade ćevape, pljeskavice i sve ostale klasike koje kod njih možete dobiti i rade to fenomenalno.

restoran Đerdan

Osim što je restoran lijepo uređen i u njemu se iznimno ugodno osjećate, tu je u osoblje brzo, profesionalno, educirano i imat će pravi odgovor na sva vaša pitanja. Izdvajati neka posebna jela ne bi bilo u redu jer sve što imaju na jelovniku (koji nije prevelik) dobit ćete baš onako kako treba. Vinska karta također nije prevelika, ali je vrlo zanimljiva i sigurno ćete biti zadovoljni.

Gordan ne kuha da bi živio, on živi da bi kuhao i taj entuzijazam se itekako osjeti u njegovim jelima.

Gordan Šurlan, restoran ĐerdanGordan Šurlan, restoran Đerdan

Sljedeća stanica: Banja Luka.

Divan grad koji ima savršen suživot sa svojom rijekom Vrbas; to je nešto što me je fasciniralo. Inače tu imate svašta za vidjeti i posjetiti... Recimo, jedna od ideja je Trapistički samostan u kojem se proizvodi čuveni sir Trapist Marija Zvijezda po receptu kojeg zna samo jedan redovnik i nasljedniku ga prenosi samo usmenim putem. Pored posjeta muzejima, prekrasnim skralnim objektima, šetnje glavnim gradskim šetalištem, Gospodskom ulicom, dobra je ideja posjetiti Tvrđavu Kastel, ostatke prastarog naselja unutar čijih debelih kamenih zidina se danas nalaze ljetna pozornica, igralište za djecu, nacionalni restoran i Kamena kuća u funkciji galerije. Na mene je vrlo pozitivan utisak ostavila i Gradska Tržnica pa preporučujem svakako prošetati istom.

Gradska Tržnica Banja Luka (foto: Tržnica Banja Luka)Gradska Tržnica Banja Luka (foto: Tržnica Banja Luka)

Naravno, u Banjoj Luci ćete naći odličnih restorana s vrlo raznolikom ponudom, ali kad sam u tom gradu, obavezno posjetim restoran Mala stanica.

Dakle, to je restoran koji u svakom svom djeliću odiše poviješću. To je zdanje u doba Austrougarske stvarno bila željeznička stanica. Postoji još jedna takva stanica u Beču, koja nije u funkciji, ali je zanimljivo znati taj podatak. To je bila mala željeznička stanica i tako je i građena. Možete zamisliti izazova da u takvu građevinu, bez mijenjanja njenih gabarita i s minimalnim unutarnjim promjenama, u nju smjestite funkcionalni restoran.

Restoran Mala stanica je smješten u prostoru nekadašnje male željezničke staniceRestoran Mala stanica je smješten u prostoru nekadašnje male željezničke stanice

Damir Arnautović, restoran Mala StanicaNaći ćete tu puno povijesnih slika i detalja, a voditelj restorana Damir Arnautović provest će vas kroz ovu malu stanicu poput pravog kustosa.

Ako se ne varam, Mala stanica je prvi fine dining restoran u Banjoj Luci ili barem jedan od prvih i da, hrana je vrhunska; koriste, naravno, prvoklasne namirnice koje se itekako poštuju, pazi se na njihovu obradu, a posebno im je termička obrada savršena.

Odlični potagei, bifteci, ali i jako dobar krak hobotnice; onako, za svaku pohvalu.

restoran Mala Stanica

Kada uđete u Malu stanicu, kao da vrijeme staje, a vi se lagano, fluidno krećete kroz svijet hedonizma. Naravno tu je respektabilna vinska karta, ali moj vam je savjet: prepustite se osoblju i nećete požaliti. Osoblje je iznimno kvalitetno, što ne čudi jer je Damir Arnautović ugostiteljski odgojio cijelu plejadu konobara.

To su moje preporuke; vjerujem da ćete biti zadovoljni ako im date šansu.

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".