Nedjelja, 05 Studeni 2023

Butik hotel s dušom ornamenta, nadomak Zagreba

Napisao:  G.E.T. Rene Karaman
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Butik hotel s dušom ornamenta, nadomak Zagreba

Mir, spokoj, opuštanje i izvrsna hrana, to je ono što nam povremeno treba, a to sve nudi Boutique hotel Gregorčič.

Boutique hotel Gregorčič (Dvorec Gregorčič) nalazi se samo 1 sat vožnje od Zagreba, 200 m od glavne ceste. Malo mjesto Šmarjeta (Šmarješke Toplice) nudi buđenje uz ptičice i crkvena zvona.

Boutique hotel Gregorčič (Dvorec Gregorčič)

Hotel Gregorčič je rodna kuća Jože Karlovšeka, poznatog kao slovenski etnograf, istraživač narodne umjetnosti, inovator, stručnjak baštinske arhitekture, slikar, a cijeli život je istraživao slovenske umjetnine i publicistiku. Tako u hotelu možete ručati ili večerati u sobi Jože Karlovšeka, a hotel je svojevrsna galerija slika pod nazivom "Slovenski Ornament", koji označuje kolekciju kulturne baštine Slovenije. Boje tih slika su vesele i razigrane te zrače pozitivnom energijom, kakvu ima i vlasnik Hotela Gregorčič i glavni kuhar, Robert Gregorčič, jedan od najboljih kuhara u Sloveniji, virtuoz u kuhinji.

Boutique hotel Gregorčič (Dvorec Gregorčič)

Hotel ima 15 soba, za 30 osoba, restoran kapaciteta do 60 osoba i sobu za fine dining (Sobu Jože Karlovšeka) kapaciteta do 20 osoba, wellness za dvoje (jacuzzi, finska sauna, soba za opuštanje), sobu za masažu, veliku prostranu terasu, a na vrhu hotela nalazi se posebna atrakcija - avion koji je pretvoren u apartman za dvoje. To je bio avion za padobrance, prvi koji je vozio slovensku zastavu, a kada nisu više znali gdje sa njim, stavili su ga na vrh ovog hotela. Danas se iznajmljuje parovima, a uz "avionski" aparatman, na raspolaganju je privatna terasa i bazen s pogledom na oklicu, s ležaljkama, stolom i stolicama, pa uz doplatu možete naručiti doručak, ručak ili večeru na "svoju" terasu. Stvarno jedinstven kutak koji daje posebnost ovom hotelu. Na terasi se mogu organizirati rođendani ili neke druge proslave.

Boutique hotel Gregorčič (Dvorec Gregorčič)

Boutique hotel Gregorčič (Dvorec Gregorčič)

Hotel ima i Vinski podrum za degustaciju s vinotekom, koji može biti prostor za zabavu, proslavu ili poslovne sastanke. U ponudi su degustacije od 3 do 6 vina uz domaće nareske.

Boutique hotel Gregorčič (Dvorec Gregorčič)

Boutique hotel Gregorčič (Dvorec Gregorčič)Kao gosti kuhara Roberta Gregorčiča večerali smo u fine dining sobi Jože Karlovščeka. Jela koje Robert Gregorčič sprema imaju notu starih vremena, podsjećaju nas na jela naših baka, ali modernog izgleda i obogaćena novim okusima, ukrasima i veselim bojama. Svojim jelima on će ponekad dodati i prstohvat mediterana.

Za večeru nam je servirano sljedeće: fermentirana pastrva s bijelom mrkvom, juha od buče s cimetom i kestenom, šmarješku knedlu, tiramisu i zanimljiv sorbeto od grožđa.

Večeru su pratila vina iz Dolenjske, regije koja je poznata po Cvičeku, Laškom Rizlingu, jako dobroj Penini (penina je slovenski naziv za pjenušac).

Ako želite doći samo na jedan dan u Šmarjetu, preporuka je za ručak odabrati sezonski meni i prepustiti se keativnosti chefa Gregorčiča - sigurno ćete se oduševiti.

Treba napomenuti i da je hotel dog friendly.

Evo preporuke za nekoliko lokacija u okolici koje možete posjetiti:

Vinska Fontana - izvor Cvička. Cviček je prvo vino koje je Slovenija zaštitila kod ulaska u EU i tako je vino Cviček dobilo počasno mjesto u Šmarjeti. "Fontana" je zapravo skup automatiziranih točionika, a  nalazi se na trgu Hotela Gregorčič. S radnim vremenom od 12 do 19 sati nudi 4 vina, odnosno 3 od kojih se radi Cviček (modru frankinju, dolenjsko bijelo i žametovku) i sam Cviček, dok se iz 5. točionika može natočiti voda. U ponudi je uvijek vino koje je pobjedilo na lokalnom natjecanju koje se održava u proljeće, tako da do proljeća 2024. godine možete piti vino vinara Karlovčeka. 

Vinska Fontana - izvor Cvička

Za degustaciju je potrebno je kupiti čašu s čipom koji se puni za 4 vina po cijeni 9 eura, a čaša vam ostaje za uspomenu ili za sljedeći posjet Fontani. Moguće je odabrati i druge degustacijsk pakete pa se informirajte o radnom vremenu i ponudi prije posjete.

Izvor Klevevž - udaljen je od Hotela Gregorčič pješice 45 minuta ili autom 5 minuta, a do njega možete doći i lokalnim turističkim vlakićem. Temperatura termalne vode kristalno smaragdne boje iznosi 21-25°C. Pored izvora se nalazi i potok Radulja s manjim slapićem, a njegova je temperatura od 15-19°C. Ovdje možete stati na trenutak, uživati u prirodi, šumu slapa, a na povratku kupiti jabuke.

Vinska klet Colnar nalazi se 11 km od Hotela Gregorčič. Obitelj Colnar stara je obitelj sa zanimljivom tradicijom - već 9 generacija nasljednik se zove Janez. Svo grožđe prerađuju pa tako, uz vino, imaju i sok od grožđa, ali i ulje i brašno od sjemenki grožđa! Za svoja vina osvojili su veliki broj priznanja i nagrada. U ponudi imaju vina: Modra Frankinju, Dolenjsko belo, Collis suho, Rose suho, Laški rizling suho, Crveni Velvet suho, Pjenušac brut i, naravno, Cviček. Kod njih možete uživati u degustaciji 3 do 6 vina uz domaće nareske, salame i sir, ulje sjemenki grožđa i domaći kruh od već spomenutog brašna od sjemenki grožđa.

Vinska klet Colnar

Boutique hotel Gregorčič (Dvorec Gregorčič), Šmarjeta - preporuka za odmor u dvoje ili za manje grupe, koje bježe van grada, u nepoznato, gdje će naći mir, a i zabavu ako žele! 

Boutique hotel Gregorčič (Dvorec Gregorčič)