Petak, 08 Travanj 2016

Buteljiranje vina

Napisao: 
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Buteljiranje vina

BUTELJE > Kupujte (po mogućnosti) nove butelje no i njih morate sami oprati, jer su stajale po pod utjecajem prašine i raznih drugih preparata koje se prodaju u trgovačkim agro-kućama i sl. prodajnim prostorima. Isto kao i čepovi, ali o tome poslije.

Ranije, već korištene butelje morate ispirati s jako vrućom vodom i očistiti četkom za pranje boca, a dobro ih je prvo poprskati s malo sredstva za čišćenje inox bačvi (slobodno sve s njim perite i isperite čistom vodom). Ispiranje vršite tako da samo malo vode ulijete, promućkate i izlijete, te tako više puta. Jedino tako ste sigurni da će voda pobrati sve dijelove deterdženta, jer ne vrijedi ulijevati puno vode u butelju sa sredstvom za pranje kad će se ono u vodi razrijediti i opet će ostati dio u boci. Obavezno je da se butelje (ili litrene boce) iscijede. Svaku bocu podignite i okrenite dno prema svijetlu te pogledom provjerite ima još li još nekih ostataka koji su ostali zalijepljeni, npr. od taloga prethodnog vina.

ČEPOVI > Znamo da je čepljenje butelja najbolje s najboljim-skupim plutenim čepovima, no mnogi još uvijek i tu naprave velike pogreške. Čepove treba kupovati u originalom pakiranju. Nikako ne iz neke otvorene kutije po raznim dućanima poljoprivrednih sredstava, jer su isti izloženi u najmanju ruku samo prašini, ali i mnogim drugim sredstvima s kojima se tamo radi, trži i manipulira te time iste čestice unašamo u svoje najbolje vino koje nam se onda pokvari upravo zbog takvog postupka.

Neki vinari iste čepove namaču u vinu-kao radi toga da se bolje očiste, operu ili ti „dezinficiraju“ i onda ih takve utiskuju u butelje. Ovo je najgori mogući scenarij, jer namakanjem u vino isti čepovi su onda izloženi odmah utjecaju zraka, divljih kvasaca i bakterija bez obzira na to što smo ih „brzo” upotrijebili čepljenjem butelju. Kako su cijeli bili namočeni u vinu, znači i gornji dio čepa koji je nakon utiskivanja ostaje „vani” izvan butelje, on je izložen oksidaciji i stvaranju octikavosti, a koja se onda postepeno prenaša uz stijenku čepa i stakla u samo vino! Kvarenje se može desiti zato što se proces širenja utisnutog čepa odvija polagano, te zrak i bakterije, za to vrijeme širenja čepa, mogu proći između čepa i boce.

Mnogi su vinari nabavili i velike samostojeće čepilice s onom mjedenom tiskajućom glavom koja čep od pluta ravnomjerno obuhvati i pritisne prije guranja u grlo boce, a potezanjem ručke prema dolje čep se ugura u bocu. Upravo kod takvog načina buteljiranja dolazi do problema, posebno kod jeftinijih plutenih čepova koji se lako i previše daju stisnuti i/ili nepravilno tako da ta deformacija onda i ostane na čepu, uz stijenku boce. Izgleda poslije kao neka vertikalna rasjeklina-crta. Takva deformacija se ne ispravlja i upravo kroz nju prolazi i vino kada je polegnuta boca i zrak kada je uspravna, što će izazvati kvarenje vina.

ETIKETE > da, ne? - što treba biti na etiketi?

Za ocjenjivanje su osnovni podaci dovoljni, osim na izložbama vina gdje se ocjenjuju i same etikete, a tada se etiketa može dati posebno, uz prijavnu listu.

Znači, nije obavezno stavljati etikete na butelje vina koja se nose na ocjenjivanja. Mnogi vinari više vremena potroše na pažnju oko etikete nego na cijeli postupak s vinom te ostaju vidno razočarani svojim neuspjehom, a imaju tako „jako lijepi“ proizvod.

Samo registrirani proizvođači vina za tržište moraju imati etikete pa, ako se odlučite na svoje butelje stavljiti etikete za koje mislite da će bolje privući kupce, onda to morate raditi na način da lijepite dvije etikete: prednju i zadnju.

Više o ovim temama pročitajte u knjizi „Podrumarov dnevnik”.

Jovica Nikšić

Jovica Nikšić osnivač je i predsjednik INOVATIVNE INTERNET UDRUGE VINARA E-VINARSTVO te autor Knjige 1. „Podrumarov Dnevnik“, prve je knjiga od tri u ciklusu „Obiteljsko Vinogradarstvo i Podrumarstvo. (Više o udruzi na www.e-vinarstvo.com, te na facebook profilu. )

Koncept Knjige-Priručnika, je napravljen tako da bude vaš jednostavni podsjetnik i pomagalo za samostalnu proizvodnju vina, osnovnu pripremu i testiranje sebe u kušanju vina, te dalje za pripremu i davanja svog vina na organizirana ocjenjivanja.
Neke odabrane dijelove knjige pratite kroz objave u nastavcima, a knjigu možete naručiti izravno od autora ili samostalno kod nakladnika. www.webknjizara.hr