Utorak, 10 Studeni 2020

Recenzija: Pinot gris Founders Reserve 2015

Napisao:  Predrag Čavić
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Pinot gris Founders Reserve 2015

Biti iznenađen, a ipak i ne iznenađen, je kontradikcija koja je postala moja sommelierska svakodnevica, promatrajući (a i kušajući) kako ovaj naš mali kutak postaje sve poznatiji i značajniji dio vinskog svijeta.

Trud, strast i kreativnost naših vinara donose nam, ne samo raznovrsnost, nego i kvalitetu koja, iz berbe u berbu, sve bolje može parirati gotovo bilo kojoj vinskoj zemlji, a najbolji pokazatelj su visoke ocjene na mnogobrojnim vinskim sajmovima i natjecanjima.

Za vinariju Trdenić je samo pitanje vremena kada će se pridružiti ostalim hrvatskim vinskim laureatima.

Smještena u okolici Popovače, vinarija Trdenić, na 14 ha uzgaja graševinu, traminac, sivi i bijeli pinot, cabernet sauvignon i, naravno, škrlet za koji kažu da nije samo vino, već i način života.

Pinot GrisOvoga puta ćemo pažnju posvetiti sivom pinotu, tj. Pinot gris Founders Reserve 2015; vinu napravljenom u spomen pradjedu Ivanu Blaškoviću, koji je posadio prvi vinograd još 1937. čija se slika nalazi na vrlo dopadljivoj i rustikalnoj etiketi ovoga vina.

Već sama boca i etiketa privlače pažnju, no sadržaj je puno dojmljiviji.

Kristalno-bistro, žute boje starog zlata, djelomično gusto, već na pogled nagovještava eleganciju.

Dojam pojačava vrlo fin, intenzivan i kompleksan voćni miris, pretežito na zrelo voće, posebice krušku, mandarinu, možda čak i na badem, dok u pozadini nailazim i na dašak cvjetnog meda.

Vrlo ugodna međuigra gdje ništa ne dominira pretjerano, nego arome nadopunjuju jedna drugu.

U ustima svježe, suho, toplo i mekano, lagano mineralno, voćno trajno, harmonično i elegantno, ugodno maslačasto; višeg srednjeg tijela gdje se svaka senzacija elegantno pretače u drugu i traži još jednu čašu.

Iako se može uživati samo, preporučio bih ga sljubiti s fileom bijele ribe popraćenim s kuhanim krumpirom ili pilećim prsima s pireom od slanutka.

Lijepo vino koje će zasigurno častiti nepce bar još dvije do tri godine.