Nedjelja, 21 Studeni 2021

Recenzija: Del Campo ekstra djevičansko maslinovo ulje

Napisala:  Nedeljka Krupljan
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Del Campo ekstra djevičansko maslinovo ulje

Maslinova ulja, moja druga ljubav…

Kao što znate prva ljubav su vina, ali i maslinova ulja pričaju svoju prekrasnu priču.

U svoj "Cheers With You by Nedeljka Krupljan" uvela sam, kao početak degustacije, olive oil tasting.

I počela sam istraživati i pronalaziti maslinare koji nemaju velike količine i za koje baš i ne čujemo često, ali to što su malo u sjeni, ne znači da nemaju vrhunski proizvod i uskoro ćemo čuti za njih na veliko.

Jedno od takvih maslinovih ulja, koje mi je na prvu privuklo pažnju, je ulje Obitelji Perhat s Brtonigle, mjestašca nedaleko Buja.

Maslinici se nalaze na čarobnom mjestu u blizini Brtonigle. Prvi puta kada sam išla vidjeti maslinik i napraviti fotografije, rekla sam Luki ( Luka je sin koji se u zadnje vrijeme uz svog oca više nego inače posvetio proizvodnji ulja): "Ja sam u raju".

Maslinici, jedan stariji, drugi tek posađen, svaki ima 96 stabala masline, okolo vinogradi, a na zapadnoj strani maslinika pogled koji doseže na more i prekrasan sunset.

Del Campo Blend Ekstra Djevičansko Maslinovo UljeNadam se da sam vam bar malo dočarala ovaj divan maslinik, ali ne brinite! Na proljeće organiziram, u suradnji s obitelji Perhat, Cheers with you u masliniku i svi ste pozvani ;-).

Del Campo Blend Ekstra Djevičansko Maslinovo Ulje

Del Campo ulje je blend dviju sorata masline - Leccino i Pendolino.

Leccino je porijeklom iz Italije, točnije Toscane, a u Istri je u uzgoju od (malo sam istraživala ) 1940. godine. Leccino je sorta otporna na niske temperature i dozrijeva u drugoj polovini listopada. Razvija srednje krupan plod koji je u punoj zrelosti crne boje.

Pendolino je također porijeklom iz Italije, Toscane i vrlo zanimljivo je da je to sorta masline otporna na nametnike, ali osjetljiva na čađavicu (gljiva čađavica je gljivična bolest koja se javlja u maslinicima).

Ulje je na nosu izražene voćnosti, svježe pokošene trave i na kraju miris kore zelene banane.

U okusu voćno te blago pikantno i gorko, savršeno za sljubiti uz sirove škampe i uz čašu pjenušca.

Jedva čekam kušati ovogodišnje mlado ulje Del Campo 2021.

Uz odlična ekstra djevičanska maslinova ulja kao što je Del Campo veselim se proljeću.

Cheers With You

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka vina i maslinovog ulja; mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina je odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca te je, uz pomoć mentora Filipa Savića, puno učila i razvijala se. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres, a od renomiranih restorana u kojima je radila i gradila karijeru, rado izdvaja Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom. Do nedavno je radila na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja zadnje 4 godine ima preporuku Michelina, a trenutno radi u destileriji Aura u Buzetu.

Pokrenula je projekt "Cheers With You By Nedeljka Krupljan" kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. Cheers with you predstavlja jedinstveno iskustvo koje će vas "natjerati" da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/nkcheerswithyou