Subota, 26 Lipanj 2021

Recenzija: Jo Ahearne, Plavac mali South Side 2014.

Napisala: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Recenzija: Jo Ahearne, Plavac mali South Side 2014.

Volim svoj posao jer jako volim ljude; volim i one dobre, a i one manje dobre.

Čak ove manje dobre više - kako bi rekla moja draga kozmetičarka Tanja  i slažem se s njom - ovima zločestima trebamo vise pomoći da uvide koliko je život lijep.

Prije par godina sam upoznala divnu, moćnu ženu Jo Ahearne.

Odmah osjetite tu energiju kada nekoga upoznate, jeste na istoj valnoj duljini ili ne.

Jo je jedna od osoba s kojom sam na istoj.

Kroz ove 3 godine odradile smo dva master classa gdje je Jo u detalje govorila i učila nas kako i što radi u svojoj vinariji na Hvaru i odradile smo dvije prekrasno uspješne vinske večeri u Primoštenu i prošle godine u restoranu Morgan.

Sjećam se svoje sreće na kraju večere, kada su svi bili oduševljeni i vinima i hranom Morgana.

Kada radite ono što volite i radite sa svim srcem i, na kraju krajeva, živite to što radite - vjerujte mi, kad-tad mora doći vaše vrijeme.

Jo Ahearne je u jednom intervjuu rekla: "Odlučila sam se za Hrvatsku jer je nevjerojatno lijepa."

Jo je britanska enologinja kojoj je 2008. dodijeljena prestižna titula Master of Wine i jedna je od 124 žena na svijetu od ukupno 369 nositelja titule Master of Wine.

Jo je žena kojoj se divim i čija vina iznimno volim.

Danas ću Vam pisati o njenom Plavcu malom.

Jo Ahearne, Plavac mali South Side 2014.

Recenzija: Jo Ahearne, Plavac mali South Side 2014.Ovaj Plavac mali dolazi nam s južne strane otoka Hvara i posebno se ističe.

Vino je rubin crvene boje sa smećkastim diskovima, prilično gusto.

Na nosu vanilija, čokolada, grožđice i, kako se vino otvara, tako dolazi do arome cigara pomiješane s vanilijom - kao cigara s okusom vanilije - predivno, mogla bih satima samo mirisati ovo vino.

U ustima bogato, gusto i dalje svježe, tanini ugodno meki.

After taste džemast, puna usta šljiva; uz ovo vino se naprosto pune baterije i gušta.

Vino je potrebno servirati u veću čašu, na 14 stupnjeva u ove ljetne dane;  za ovakva vina uvijek biram Pinot Noir čašu i ne treba dekantirati, zbog toga što je vino svakim gutljajem drugačije.

Ovo vino bih sljubila s costatom od boškarina, medium rare pečenom,  na terasi restorana Morgan, a umjesto deserta bih naručila još jednu čašu i bezobrazno bih uživala.

Dobar Vam tek i Cheers with you!

TKO ŽELI ZNATI VIŠE:

  • Vinarija Jo Ahearne se nalazi na otoku Hvaru,  Put Police 23, Sveta Nedjelja (Jelsa).

  • Prva žena Master of Wine koji je osnovan davne 1953. postala je Sarah Morphew Stephen 1970.

  • Mogla bih sljedeću recenziju pisati o moćnim ženama u vinskom svijetu jer zaslužuju to i veliki su mi uzor i nadahnuće.

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka vina i maslinovog ulja; mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina je odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca te je, uz pomoć mentora Filipa Savića, puno učila i razvijala se. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres, a od renomiranih restorana u kojima je radila i gradila karijeru, rado izdvaja Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom. Do nedavno je radila na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja zadnje 4 godine ima preporuku Michelina, a trenutno radi u destileriji Aura u Buzetu.

Pokrenula je projekt "Cheers With You By Nedeljka Krupljan" kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. Cheers with you predstavlja jedinstveno iskustvo koje će vas "natjerati" da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/nkcheerswithyou