Oduvijek neprohodan brdski teren, tvrdi kamen i šikara! Hoće li ova škrta zemlja u Komarni, malom mjestu nadomak Dubrovniku ikad moći davati sočne plodove dozrele na suncu? Pitali su se mnogi, sumnjali, ali ne i oni najhrabriji, Davor Martinović, Stipe i Davor Dominiković. Nakon niza poslovnih uspjeha u matičnoj firmi Poljopromet krenuli su u novi poslovni izazov, u melioraciju krša na padini koja oštrim grebenom duboko uranja u more Neretvanskog kanala. Željeli su baš tu na tom krševitom tlu zasaditi nove nasade vinove loze i podići rodne vinograde.
Od začahurenog tla do svjetske nagrade na Decanteru
Stjenovit, strmo nagnuti teren nije mnogo obećavao, ali željeli su probati i obraditi barem 5 - 6 hektara. I tako su teški strojevi zauzeli padine. Počelo se s usitnjavanjem kamena i kultiviranjem šireg brdskog područja, oprezno, a potom sve odlučnije! Iz dana u dan njihova je ideja sve više poprimala realne oblike.
"Trebalo se odvažiti, oduprijeti ustaljenim mišljenjima da ovdje na kamenitom tlu ne može ništa uspjeti, ali najvažnije je bilo pobijediti ovo tvrdo, tisućljećima začahureno tlo i pripremiti ga za sadnju novih nasada." - započeo je svoju priču direktor Davor Martinović.
Danas su to vinogradi ukupne površine od 17 hektara koji se nalaze se u morskom pojasu i na njima je zasađeno 125 000 loza. Usred vinograda izgrađena je i moderna vinarija za proizvodnju I skladištenje vina od 800 kvadrata i kušaona od 400 kvadrata gdje se uz vina uživa i u domaćim delicijama, pršutu, siru, mariniranim i slanim inćunima, a prema želji i u jazz notama i klapskoj pjesmi.
Zahvaljujući nekolicini vrijednih ljudi poput Davora, Damira i Stipe, Komarna je vrijednim i upornim radom postala najmlađe hrvatskog vinogorje. Nepregledno dugi redovi vinove loze u podnožju stapaju se s grebenastom obalom zaraslom morskim travama i algama. U tom škrtom zemljom kamenom okruženju "raste Plavac mali, autohtona hrvatska sorta koja daje odlične šećere I kiseline, ali oštre okuse I trpkost" – nastavlja Davor, "ali osim Plavca malog zasadili smo I francuske sorte Syrah i Cabernet Sauvignon koji Plavcu daju izvanrednu blagost i mekoću."
"Ovo je vapnenačko, suho područje s vrlo malo plodne zemlje. Stoga se korjenasti Plavac u početnoj fazi zrenja navodnjava što kvalitetom obilato i vraća. Bura i jugo te trostruka insolacija, krš, more i sunce utječu na urod grožđa , a s tim i na kvalitetu vina."
Srebro će uskoro zamijeniti zlatom!
U vinariji Terra Madre proizvodi se pet vrsta vina, dva crna rađena od samog Plavca malog, čija proizvodnja zahtijeva odležavanje u bariku i do tri godine. Vino Plavac mali Premium napravljen je od Plavca s biranih terena. "Prinosi su količinski manji jer se regulira rezidba i skidaju plodovi, ali je zato vino posebne kakvoće i kvalitete čemu svjedoči i srebrna medalja dobiven na Decanteru – prestižnom londonskom sajmu vina" – ponosno će Davor, a razgovoru se pridružuje i njegova kći i vrijedna suradnica Vedrana Martinović Trutina.
"Prisutni smo na sajmovima jer to nam je prilika da sretnemo potencijalne kupce i upoznamo ih s izvanrednom kvalitetom Plavca malog Premium linije, ali i drugim vinima te da razmijenimo znanja s vinarima iz cijelog svijeta" – iskazujući veliku želju da njihova vina svojim osebujnim okusima osvoje što brže I ona još neosvojena tržišta. "Kad izlažemo na sajmovima, pogotovo onom najvećem ProWein u Düsseldorf tek tada mi postane jasno gdje se nalazimo i što radimo, i koliko je zapravo naša konkurencija jaka. Nalazimo se u društvu najboljih vinara Španjolske, Italije i cijelog svijeta. Radimo konstantno na tome da im ponudom i kvalitetom budemo što bliže. Ali imamo i mi svoje moćne adute u rukama, ekološku proizvodnju, autohtone sorte, novo vinogorje i klimom Bogom danu lokaciju - kaže Vedrana.
Dubrovačke gošće piju Terra Madre Rose
Osim crnih vina, Plavac kombiniran sa Syrahom daje izvanredno blago Rose vino koje s "velikim zadovoljstvom piju gošće s dubrovačkog područja kao aperitivno vino ili u kombinaciji s blagim morskim plodovima. Pošip je bijelo vino i nabolje ide uz bijelu ribu, sabljarku, kovače, zubace i školjke pogotovo, malostonske kamenice"- iskusno podučava Davor.
Vina K7 piju se u prestižnim američkim restoranima
Kvalitetu vina iz Komarne prepoznalo je i američko tržište. Biznismenka hrvatskih korijena vinariju Terra Madre je posjetila kao gost. Okus joj se toliko svidio da ga je poželjela ponuditi diljem Amerike, i uspjela je! Plasirala ga je pod jedinstvenim brandom K7 jer su se ovom projektu priključili i ostali vinari, ovog malog, ali okusima vina moćnog vinogorja. Uspješno su se uskladile tržišne razlike i danas ga Amerikanci piju u najprestižnijim restoranima.
Kako piti i ostati na nogama?
Cijela ova priča o dobro obavljenom poslu i kvalitetnom vinu ne bi bila potpuna da enolozi Marko Šuman i Gorana Dominiković danonoćno ne bdiju nad mladim I odležanim vinima. Stalno provjeravajući kvalitetu i zrelost, pogotovo crnim vinima koji u bačvama I bocama prije degustacije odležavaju i do pet godina.
"Nismo mirni dok ne dobijemo pozitivne ocjene za kvalitetu, I tako iz dana u dan iz godine u godinu jer dozrela vina se popiju, a druga tek prolaze proces proizvodnje" – kaže Marko i nastavlja: "Svaki dan kušamo vina, moramo osjetiti sve njegove okuse, a uz to memorirati I onaj okus od jučer. Svaki gutljaj vina mora biti čist, pročišćen vodom kako se okusi ne bi preklapali i miješali. Okus je naš najvažniji "alat" za procjenu kakvoće, suhoće ili tvrdoće vina."
Ovo dvoje mladih ljudi odličan su tim, iako Gorana još uči pored Marka, on će joj dogodine prepustiti brigu o podrumu, a on će se posvetiti vinogradima gdje se po njegovim riječima "stvara primarna kvaliteta vina". Uvijek su podrška jedno drugome, jer najveće je zadovoljstvo kada iz poznatih restorana dođe potvrda o dobroj kvaliteti vina. Vinarija Terra Madre zasigurno prednjači u svom poslu stavljajući se tako uz bok s poznatim proizvođačima vina.
Nezaboravan odmor u vinogradu uz more
Ali ova priča nema kraja… jer ovi vrijedni ljudi ne prestaju planirati i sanjati nove snove. Direktor Martinović je u mirovini, ali sa svojim partnerima i dalje planira i kombinira nove projekte.
Vjerojatno ćemo vrlo skoro u ovom prostoru kušaone moći uz instrumentalne tonove ili dalmatinske pjesme uživati u ponajboljim ribljim I mesnim specijalitetima.I naravno vinima ove kuće! Odmarati se u malim, kamenom obloženim dalmatinskim kućicama pored mora, uživati u blagodatima sunca i zvjezdanom nebu nadomak Dubrovniku!