Mjesec je ljubavi... Kao što već znate, moja ljubav su vina i maslinova ulja i moj Cheers with you, ali današnju recenziju posvećujem mladom bračnom paru koji se voli i ta njihova ljubav se jednostavno reflektira i na ono što rade, a to su divna vina. Rade oni i destilate i maslinova ulja, ali bih danas dala pažnju vinu i to najposebnijem, po meni, iz njihove proizvodnje.
Vinarija Sosich se smjestila davno u mjestu Lašići u neposrednoj blizini Vižinade, poznate po odličnim vinima.
Adriano i Iva Sosich su 5. generacija vinarije; Adriano ju je preuzeo od svog djeda Nonne Giorgia. Nažalost, Nonno Goirgio vise nije s nama, ali Teran Di Nonno Giorgio je vino posvećeno Njemu jer on je do zadnjih snaga svoga tijela išao u kontrolu vinograda i brinuo se da je sve u redu.
Adriano je preuzeo brigu o vinogradu i vinariji i kao enolog i kao vlasnik, uz veliku pomoć svoje supruge Ive i potom obitelji Sošić, posebno majke Marčele.
Oni žive to što rade i proizvode velika vina s dušom, za koja ćemo svi tek čuti …
Godišnja proizvodnja im je 70000 litara, iz 12 hektara vinograda, koji se nalaze na oko 250 m nadmorske visine i svi su na crvenoj zemlji. Posađeni su: malvazija 65 %, teran 30 % i muškat 5 %, a sveukupno imaju 8 etiketa vina.
Teran Di Nonno Giorgio 2017.
100 % teran, 13 % alkohola
Berba je ručna, fermentacija u inox bačvama, na 25°C, maceracija je 10 dana.
Vino odležava 24 mjeseci u francuskom hrastu, u bačvama od 500 litara - 53 %, a ostalih 47 % odležava u barrique bačvama te poslije toga još 12 mjeseci u boci i spremno je za konzumiranje.
Vino je duboke rubin crvene boje, gusto.
Na nosu arome duhana, čokolade, vanilije (divan miris vanilije pomiješan s kremastim notama). Kako se vino otvara, dolaze arome divljeg voća, maline, borovnice.
U ustima je iznenađujuće toplo, meko i suho, ali ta mekoća ovo vino čini jakoo pitkim; mogla bih cijelu večer uz sljedove piti samo ovo vino.
Tanini meki, alkoholi također, svježina divna... Veliko vino!
Poslužila bih ga na 18°C u Bordeaux časi uz divljač, npr. filet jelena u umaku od borovnica uz zapečenu palentu ili domaće fuže.
Tko želi znati više:
Obitelj Sosich uskoro završava izgradnju nove kušaone; pozivam sve u Istru na kušanje i, da ne zaboravim, vina Sosich će se moći kušati i na degustacijama Cheers with you u Commodo Villas.
Cheers With You!