Utorak, 22 Veljača 2022

Recenzija: Teran Di Nonno Giorgio 2017., Sosich

Napisala: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Recenzija: Teran Di Nonno Giorgio 2017., Sosich

Mjesec je ljubavi... Kao što već znate, moja ljubav su vina i maslinova ulja i moj Cheers with you, ali današnju recenziju posvećujem mladom bračnom paru koji se voli i ta njihova ljubav se jednostavno reflektira i na ono što rade, a to su divna vina. Rade oni i destilate i maslinova ulja, ali bih danas dala pažnju vinu i to najposebnijem, po meni, iz njihove proizvodnje. 

Vinarija Sosich

Vinarija Sosich se smjestila davno u mjestu Lašići u neposrednoj blizini Vižinade, poznate po odličnim vinima.

Adriano i Iva Sosich su 5. generacija vinarije; Adriano ju je preuzeo od svog djeda Nonne Giorgia. Nažalost, Nonno Goirgio vise nije s nama, ali Teran Di Nonno Giorgio je vino posvećeno Njemu jer on je do zadnjih snaga svoga tijela išao u kontrolu vinograda i brinuo se da je sve u redu.

Adriano je preuzeo brigu o vinogradu i vinariji i kao enolog i kao vlasnik, uz veliku pomoć svoje supruge Ive i potom obitelji Sošić, posebno majke Marčele.

Vinarija Sosich

Oni žive to što rade i proizvode velika vina s dušom, za koja ćemo svi tek čuti …

Godišnja proizvodnja im je 70000 litara, iz 12 hektara vinograda, koji se nalaze na oko 250 m nadmorske visine i svi su na crvenoj zemlji. Posađeni su: malvazija 65 %, teran 30 % i muškat 5 %, a sveukupno imaju 8 etiketa vina.

Vinarija Sosich - vinogradi

Teran Di Nonno Giorgio 2017.

Teran Di Nonno Giorgio, Sosich100 % teran, 13 % alkohola

Berba je ručna, fermentacija u inox bačvama, na 25°C, maceracija je 10 dana.

Vino odležava 24 mjeseci u francuskom hrastu, u bačvama od 500 litara - 53 %, a ostalih 47 % odležava u barrique bačvama te poslije toga još 12 mjeseci u boci i spremno je za konzumiranje.

Vino je duboke rubin crvene boje, gusto.

Na nosu arome duhana, čokolade, vanilije (divan miris vanilije pomiješan s kremastim notama). Kako se vino otvara, dolaze arome divljeg voća, maline, borovnice.

U ustima je iznenađujuće toplo, meko i suho, ali ta mekoća ovo vino čini jakoo pitkim; mogla bih cijelu večer uz sljedove piti samo ovo vino.

Tanini meki, alkoholi također, svježina divna... Veliko vino!

Poslužila bih ga na 18°C u Bordeaux časi uz divljač, npr. filet jelena u umaku od borovnica uz zapečenu palentu ili domaće fuže.

Vinarija Sosich

Tko želi znati više:

Obitelj Sosich uskoro završava izgradnju nove kušaone; pozivam sve u Istru na kušanje i, da ne zaboravim, vina Sosich će se moći kušati i na degustacijama Cheers with you u Commodo Villas.

Cheers With You!

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka vina i maslinovog ulja; mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina je odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca te je, uz pomoć mentora Filipa Savića, puno učila i razvijala se. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres, a od renomiranih restorana u kojima je radila i gradila karijeru, rado izdvaja Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom. Do nedavno je radila na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja zadnje 4 godine ima preporuku Michelina, a trenutno radi u destileriji Aura u Buzetu.

Pokrenula je projekt "Cheers With You By Nedeljka Krupljan" kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. Cheers with you predstavlja jedinstveno iskustvo koje će vas "natjerati" da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/nkcheerswithyou