Putujemo u moje susjedstvo; točnije svaki dan prolazim pored te vinarije kada idem na posao.
Pogađate li koja je to vinarija?
Veralda, naravno!
Vinogradi i vinarija smješteni na poznatim položajima vinograda, na brežuljcima između Buja i Brtonigle.
Svaki dan s terase restorana Morgan gledam na vinograde Veralde i volim gostima preporučiti čašu pjenušca Veralda kao početak divnog ručka ili večere i kažem im: "Dragi nasi gosti, sada u ruci imate pjenušac Veralda i gledate u vinograde iz kojih je ovo vino poteklo; to je za mene perfect match."
Pisat ću Vam o pjenušcu Veralda Xtrian Brut, no prije pjenušca voljela bih vam predstaviti vinariju Veralda obitelji Visintin.
Opet ona predivna priča gdje je cijela obitelj usmjerena u proizvodnju vina, inovativni su i stvaraju trendove u vinskoj proizvodnji.
Ukupna površina vinograda je 26 hektara koje njeguju u ekološkom duhu kako bi sačuvali okoliš od zagađenja i održali veću bioraznolikost, ističe obitelj Visintin.
Vrlo bitno je spomenuti da se u sklopu podruma nalazi i podrumski laboratorij za osnovne analize vina u svrhu što boljeg vođenja i praćenja proizvodnog procesa u svim fazama - podrum ima ekološki certifikat i vinarija je najveći proizvođač eko vina u Istri.
Godina 2008. je bila jedna od povijesnih godina za vinariju Veralda - bili su prvi koji su krenuli u proizvodnju roséa od Terana - autohtone crne sorte grožđa u Istri. Ulazak u svijet roséa je ujedno bio i ulazak u svijet pjenušavih vina.
Gospoda Marina Visintin ističe kako je okidač za proizvodnju roséa bio upravo proizvodnja pjenušca.
Vino Rose od terana je bazno vino za pjenušac o kojem ću danas pisati.
Berba za pjenušac Xtrian Brut je bila rana i ručna.
Poslije berbe, bobice terana su lagano kratkotrajno prešane uz izdvajanje samotoka u hidrauličnoj preši.
Kontrolirana prva fermentacija se odvija u inoxu, radi dobivanja suhog, mirnog baznog vina, izrazito voćnog i svježeg okusa.
Sekundarna fermentacija se odvija u boci, tradicionalnom metodom proizvodnje, uz dodatak šećera i selektivnih kvasaca.
Degorgement a' la vole'e by Luciano Visintin.
Odležava na kvascima 2,5 do 3 godine.
Veralda Xtrian Brut je inovativan pjenušac eko proizvodnje koji može biti aperitiv, ali bez problema možemo guštati u tim dragocjenim mjehurićima i kroz cijeli obrok.
Pjenušac je losos ružičaste boje, s obilnom pjenom pri točenju i mnogobrojnim mjehurićima; perlage je brojan i trajan, u ustima obilato, baršunasto, osvježavajuće - jednostavno traži čašu više.
Kako obitelj Visintin kaže: "Slavimo život svaki dan" - i slažem s njima u potpunosti.
Volim mjehuriće, volim zvuk pucanja čepa u zrak mada to nije profesionalno, volim društvo i smijeh.
Ovaj pjenušac bih poslužila na 8°C u čaši za bijelo vino kao aperitiv ili uz predjelo batuta od boškarina s maslacem i toastom, na terasi restorana Morgan.