Utorak, 11 Svibanj 2021

Pjenušac Xtrian Brut, Veralda

Napisala:  arhiva vinarije Veralda
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Pjenušac Xtrian Brut, Veralda

Putujemo u moje susjedstvo; točnije svaki dan prolazim pored te vinarije kada idem na posao.

Pogađate li koja je to vinarija?

Veralda, naravno!

Vinogradi i vinarija smješteni na poznatim položajima vinograda, na brežuljcima između Buja i Brtonigle.

Svaki dan s terase restorana Morgan gledam na vinograde Veralde i volim gostima preporučiti čašu pjenušca Veralda kao početak divnog ručka ili večere i kažem im: "Dragi nasi gosti, sada u ruci imate pjenušac Veralda i gledate u vinograde iz kojih je ovo vino poteklo; to je za mene perfect match."

Pisat ću Vam o pjenušcu Veralda Xtrian Brut, no prije pjenušca voljela bih vam predstaviti vinariju Veralda obitelji Visintin.

Opet ona predivna priča gdje je cijela obitelj usmjerena u proizvodnju vina, inovativni su i stvaraju trendove u vinskoj proizvodnji.

Ukupna površina vinograda je 26 hektara koje njeguju u ekološkom duhu kako bi sačuvali okoliš od zagađenja i održali veću bioraznolikost, ističe obitelj Visintin.

Vrlo bitno je spomenuti da se u sklopu podruma nalazi i podrumski laboratorij za osnovne analize vina u svrhu što boljeg vođenja i praćenja proizvodnog procesa u svim fazama - podrum ima ekološki certifikat i vinarija je najveći proizvođač eko vina u Istri.

Godina 2008. je bila jedna od povijesnih godina za vinariju Veralda - bili su prvi koji su krenuli u proizvodnju roséa od Terana - autohtone crne sorte grožđa u Istri. Ulazak u svijet roséa je ujedno bio i ulazak u svijet pjenušavih vina.

Gospoda Marina Visintin ističe kako je okidač za proizvodnju roséa bio upravo proizvodnja pjenušca.

Vino Rose od terana je bazno vino za pjenušac o kojem ću danas pisati.

Veralda Xtrian BrutBerba za pjenušac Xtrian Brut je bila rana i ručna.

Poslije berbe, bobice terana su lagano kratkotrajno prešane uz izdvajanje samotoka u hidrauličnoj preši.

Kontrolirana prva fermentacija se odvija u inoxu, radi dobivanja suhog, mirnog baznog vina, izrazito voćnog i svježeg okusa.

Sekundarna fermentacija se odvija u boci, tradicionalnom metodom proizvodnje, uz dodatak šećera i selektivnih kvasaca.

Degorgement a' la vole'e by Luciano Visintin.

Odležava na kvascima 2,5 do 3 godine.

Veralda Xtrian Brut je inovativan pjenušac eko proizvodnje koji može biti aperitiv, ali bez problema možemo guštati u tim dragocjenim mjehurićima i kroz cijeli obrok.

Pjenušac je losos ružičaste boje, s obilnom pjenom pri točenju i mnogobrojnim mjehurićima; perlage je brojan i trajan, u ustima obilato, baršunasto, osvježavajuće - jednostavno traži čašu više.

Kako obitelj Visintin kaže: "Slavimo život svaki dan" - i slažem s njima u potpunosti.

Volim mjehuriće, volim zvuk pucanja čepa u zrak mada to nije profesionalno, volim društvo i smijeh.

Ovaj pjenušac bih poslužila na 8°C u čaši za bijelo vino kao aperitiv ili uz predjelo batuta od boškarina s maslacem i toastom, na terasi restorana Morgan.

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka vina i maslinovog ulja; mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina je odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca te je, uz pomoć mentora Filipa Savića, puno učila i razvijala se. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres, a od renomiranih restorana u kojima je radila i gradila karijeru, rado izdvaja Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom. Do nedavno je radila na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja zadnje 4 godine ima preporuku Michelina, a trenutno radi u destileriji Aura u Buzetu.

Pokrenula je projekt "Cheers With You By Nedeljka Krupljan" kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. Cheers with you predstavlja jedinstveno iskustvo koje će vas "natjerati" da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/nkcheerswithyou