Subota, 17 Srpanj 2021

Recenzija: Veuve Clicquot (moćne žene u vinskom svijetu)

Napisala:  uz dozvolu - Miva Galerija Vina
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Veuve Clicquot (moćne žene u vinskom svijetu)

"Stopala, što ćete mi vi, kada imam krila kojima letim?" - Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderon

Nedavno je bio rođendan ove moćne žene i, kako sam obećala u prošloj recenziji, danas ću Vam pisati o moćnim ženama koje poznajemo i o onima o kojima čitamo iz knjiga i oživljavamo ih svaki dan.

U restoran Morgan sam za ovu sezonu uvela šampanjac kuće jedne divne moćne žene, Veuve Clicquot; jedne od prvih pravih poslovnih žena svijeta i moj veeliiki uzor. 

O Veuve Clicquot sam čitala biografiju autorice Tilar J. Mazzeo i, naravno, istraživala na internetu.

Barbe-Nicole je kći uspješnog tekstilnog industrijalca i jedna od prvih poduzetnica koja je uspjela u svojem naumu i njezin rad prema poslu je odredio cijeli tijek tada, a i danas. 

Veuve Clicquot

U to vrijeme, kada je radila revoluciju svoga doba, vjerujem da toga nije bila svjesna - samo je zena "imala muda" - pardon na izrazu - od svog pića koji je radila sama (šampanjac) napravila je carstvo šampanjca i njime vladala, a ujedno i dokazala da žena nije samo rođena da bi bila zatvorena doma i kuhala...

Ne želim da se itko uvrijedi, ali ja ludo vjerujem u moćne žene i inspiracija su mi.

Potkraj života, 1860. napisala je unuku:

"Svijet se neprekidno kreće, mi moramo izmišljati stvari iz sutrašnjice, biti ispred drugih, odlučni, pustiti da nas vodi inteligencija kroz život. Reagiraj brzo!"

Veuve Clicquot

Za ovotjednu recenziju sam izabrala najpoznatiju udovicu na svijetu, sljedeći tjedan pišem... neću Vam otkriti o kome, ali moćna je.

Veuve Clicquot je šampanjac bujne pjene i brojnih mjehurića koji su trajni, osvježavajuć, s okusom toasta i maslaca, citrusa na aftertasteu - moj favorit su mjehurići, uvijek i svugdje.

Veuve Clicquot

Poslužujemo ga, u Restoranu Morgan, u čaši za bijelo vino na 8°C kao aperitiv, ali i kao pairing uz tartar foie gras i slično.

Za izradu baznog Veuve Clicquota koristi se grožđe s od 50 do 60 različitih položaja, od toga 50-55% crnog pinota, 15-20% pinot meuniera i 28-33%  chardonnaya.

Stvorena 1877., legendarna žuta etiketa i danas je najprepoznatljivija boja u regiji Champagne.

Veuve Clicquot

Preporuka: Restoran Morgan i Miva Galerija Vina (glavni uvoznik Veuve Clicquota za Hrvatsku).

"Ne obazirite se na mene.
Ja vidim horizonte
tamo gdje vi vidite granice" (Frida)

Dobar Vam tek dragi moji i Cheers with you!

 

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka i voditeljica Konobe Morgan u Brtonigli (Istra). Mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina je odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca te je, uz pomoć mentora Filipa Savića, puno učila i razvijala se. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres, a od renomiranih restorana u kojima je radila i gradila karijeru, rado izdvaja Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom.

Trenutno je na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja se bori za Michelin zvjezdicu s obzirom na to da zadnje 4 godine imaju preporuku Michelina.

Pokrenula je projekt "Cheers With You By Nedeljka Krupljan" kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. Cheers with you predstavlja jedinstveno iskustvo koje će vas "natjerati" da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/nkcheerswithyou