Četvrtak, 15 Srpanj 2021

Održan 2. Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu

Napisao:  G.E.T. Julio Frangen
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Održan  2. Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu

Vinarije Papak, Čobanković, Iločki Podrumi, Buhač i Trs predstavile su svoja mirna i pjenušava vina uz birane zalogaje hotela Dunav na 2. pjenušavom srijemskom doručku u vinogradu, u subotu 10. srpnja, u organzaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ Vukovarsko-srijemske županije.

Na drugom su se pjenušavom doručku okupili vinari, njihovi kupci i ljubitelji pjenušaca – družili su se u debelom hladu stoljetnog  oraha i kušali srijemske specijalitete  - na mjestu gdje vino nastaje – u vinogradu. Na bogatome stolu našli su se kulen, kulenova seka, sirevi (kravlji, podlijevani, tvrdi s paprikom, orasima, dimljeni) zapečene flekice sa šunkom i sirom, taške s orasima i makom, salenjaci, mramorni kolač – svatko je mogao naći svoj omiljeni zalogaj i spariti ga s pjenušavim ili mirnim vinom koje mu je najbolje odgovaralo.

Održan  2. Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu

Nakon kušanja pjenušavih i nježnijih mirnih vina na početku srijemskoga doručka,   oko 13h svaki je vinar predstavio jedno svoje novo vino  - održao se »mini en primeur Srijem«: vinarija Papak predstavila je suhi traminac Rosamal, 2015 – šampiona suhih traminaca na nedavnom ocjenjivanju na Festivalu traminaca, Domagoj Buhač je predstavio svoj novi Merlot Lisku 2017;  Hrvoje Čobanković –  novi Pinot sivi 2020, odležan u barrique bačvicama, Iločki Podrumi ponudili svu novi Rosé 2020 od frankovke, a vinarija Trs  Cabernet sauvignon 2016, odležan u velikim drvenim bačvama.

Pomoć pri serviranju i posluživanju hrane pružile su učenice Srednje strukovne škole Vinkovci u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti te tako stekli i prvu praksu na posebno lijepome događaju. Čaroban glas Petre Marković i njezinoga Tria, upotpunio je bajkoviti ugođaj koji je spajao zelenilo vinograda, čudesno plavo nebo, zlaćane suncokrete u daljini i – enogastronomske užitke.

Održan  2. Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu

Nakon doručka u vinogradu, razdragani su gosti ostali u Srijemu, proveli vikend istražujući Ilok i okolicu, slikajući se na poljima suncokreta sa čvrstom željom da se ponovno vrate u ovaj posebno lijep i gostoljubiv kraj. 

Organizatori: Salon pjenušavih vina Zagreb &  TZ Vukovarsko-srijemske županije