Utorak, 20 Srpanj 2021

Vino Ventus Bura stiglo u grad bure - Senj

Napisao:  G.E.T. Julio Frangen
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Vino Ventus Bura stiglo u grad bure - Senj

Ekološki certificirana hvarska vina Ventus predstavljena su u senjskom Boutique hotelu Bura 45ºN

U obnovljenom senjskom boutique hotelu Bura 45ºN predstavljena je hvarska vinarija Ventus iz Vrisnika. Bila je to prva vinska degustacija u hotelu, u kojemu  najavljuju da će, uz vinska, pripremati i druga zanimljiva događanja te da će raditi tijekom cijele godine, što je izvrsna vijest za senjsku turističku ponudu.

Vinariju Ventus  osnovali  su 2019. dvojica prijatelja, Damir Gurdulić i Ivo Plenković, koji su se već 25 godina bavili proizvodnjom vina kao samostalni OPG-ovci, a sada su se udružili s motom  „zajedno smo jači".  Vinogradi Ventus  prostiru se po južnoj strani otoka Hvara (oko mjesta Ivan Dolac i Sveta Nedjelja) te na sjevernoj strani otoka oko mjesta Vrisnik u kojemu se nalazi konoba za degustaciju uređena u tradicijskome stilu. Vinarija nudi pet vina nazvanih prema vjetrovima koji pušu u Dalmaciji i prema položajima vinograda: Bura, Jugo, Maestral, Levant, Oštro. Sva su vina ekološki certificirana, a osim vina ponosni su i na ekološko maslinovo ulje.

Organizatori: B. Golubić, I. Tonković, Ž. Tomljanović, Marija Vukelić, Damir Gurdulić i Ivo PlenkovićOrganizatori: B. Golubić, I. Tonković, Ž. Tomljanović, Marija Vukelić, Damir Gurdulić i Ivo Plenković

Vinsku degustaciju vodila je prof. Marija Vukelić s vinarima, Damirom i Ivom, koji su došli s Hvara u Senj predstaviti svoja vina – i donijeti Buru u tekućem obliku. Uz vina bili su posluženi zalogaji koji su dodatno dočarali arome vina: uz Levant (bijeli cuvée bogdanuše, prča, trbljana i žilavke) poslužen je velebitski sir škripavac s listićima kadulje i pekmezom od gorke naranče i đumbira; uz Jugo (pošip) poslužen je kravlji sir Runolist sa sušenim mangom i prženim bademima,  rosé Maestral pratili su slani inćuni s maslinama i rajčicama.  Vino Buru  (plavac mali sa sjeverne strane otoka) Senjani su kušali uz pršut, crne masline i suhu šljivu, a Oštro (plavac mali s južne strane  - Sv. Nedjelja, Ivan Dolac) uz istarski sir i salamu s tartufima. Posebno hvarsko iznenađenje stiglo je iz jelšanske Gamulin čokolaterije  u obliku pralina od tamne čokolade sa smokvom koje su se sljubile s plavcem Oštro, a dodatno „slatko za kraj“ bio je i hvarski paprenjak s Ventus logotipom ruže vjetrova, izrađen posebno za ovu prigodu.

Priču o povijesti vinogradarstva i vinarstva na otoku Hvaru te o vjetrovima ispričao je prof. povijesti i filozofije, Boris Petković koji je zbog ove prezentacije došao iz Bakra.

Vino Ventus u hotelu Bura 45 - Senj

Degustacija je protekla u odličnoj atmosferi, Senjani su saznali puno o hvarskim vinima i izvornim sortama, družili se uz vrhunsku kapljicu  te uživali u dodatnom sadržaju u gradu u kojemu je nažalost siromašna turistička ponuda i promocija grada.  Za one koji žele kušati Buru vinarije Ventus,  od ponedjeljka će se naći u ponudi vina u boutique hotelu Bura 45ºN koji je  najavio i sljedeću vinsku degustaciju, kojom će se Senjani upoznati s vinima srijemskoga vinogorja  – iločke vinarije Herceg.  

Sve informacije o budućim događajima pratite na stranicama hotela Bura 45ºN i na facebook grupi Moj Senj.