Subota, 19 Lipanj 2021

Istra Terra Magica…

Napisala: 
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Istra Terra Magica…

Sada, kada sam zamijenila Zagreb s Istrom, shvaćam zašto je moja odluka od prije godinu dana bila ispravna.

Sretna sam i ponosna sto sam voditelj renomiranog restorana Morgan na čelu s Anom Morgan i sous chefom Vjekoslavom Podunavcem, a moj sous voditelj u sali je Andrej Jurešić.

Uz njihovu podršku sam uspjela završiti sommelierski tečaj u POU - Vodnjan za maslinova ulja.

Uvela sam olive oil tasting u restoran, imat ćemo 5 različitih ulja, od toga jedno patentirano kao prvo ulje na svijetu s ultrazvukom i jedno od prvih na listi ulja, Pršurić, obiteljsko ulje supruga naše chefice Ane Morgan.

maslinovo drvoObitelj Pršurić ima maslinike na dvije lokacije: Baderna i Tar.

Posjeduju sveukupno oko 500 maslina.

Većinom su to stabla maslina Istarska Bjelica, Buža, Leccino, Porečka Rosulja.

Danas ću vam pisati o Istarskoj Bjelici, domaćoj sorti masline u Istri.

Domaće sorte su još Buža, Rosinjola, Puntoža, Žižolera, Karbonaca itd.

Introducirane sorte su Picholine, Leccino, Frantoio itd...

Kada je pravi trenutak berbe maslina?

- Onaj trenutak kada su udio triacilglicerola i koncentracija fenola u ravnoteži. (Ucella, 2001.)

Koliko je istarsko maslinovo ulje kvalitetno, zapisao je još rimski epigramatičar Marko Valerije Marcijal riječima "Uncto Corduba laetior Venafro, Histra nec minus absoluta testa" ( Kordobo koja si bogatija od uljevitog Venafra, a savršena koliko i ulje u amfori iz Istre.)

Maslinama su pridavali važnost i pjesnici i umjetnici, npr. Tin Ujević, Vincent Van Gogh sa svojom slikom Berba maslina, Pablo Picasso s Golubicom s maslinovom grančicom...

Istarska Bjelica - za nju kažu da je najotpornija autohtona maslina, podnosi niske temperature i buru.

Istarska Bjelica obitelji Pršurić:

Na nosu dominira svježe pokošena trava, plod masline i kora banane.

Ugodna pikantnost i gorčina, a retronazalno banana.

Istarsku bjelicu bih sljubila s čokoladnim kolačem i to vam je, dragi moja, preporuka. Kušajte!

Ulja Pršurić se pakiraju u staklenke i u male limene bočice koje su jako interesantne za transport s ljetovanja iz Istre.

Istarska Bjelica obitelji Pršurić

TKO ŽELI ZNATI VIŠE:

Škola za osposobljavanje za sommeliera maslinovog ulja kod nas postoji jedino u Vodnjanu, malom gradiću u blizini Pule i organizira se samo jednom godišnje; ako nekoga zanima neka baci pogled na Pučko Otvoreno Učilište Vodnjan i informira se.

Obogatila sam sebe i svoju okolinu jer sam puno naučila.

Imamo najbolja extra djevičanska maslinova ulja na svijetu, vjerujte mi!

Dobar tek i Cheers with you!

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka vina i maslinovog ulja; mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina je odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca te je, uz pomoć mentora Filipa Savića, puno učila i razvijala se. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres, a od renomiranih restorana u kojima je radila i gradila karijeru, rado izdvaja Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom. Do nedavno je radila na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja zadnje 4 godine ima preporuku Michelina, a trenutno radi u destileriji Aura u Buzetu.

Pokrenula je projekt "Cheers With You By Nedeljka Krupljan" kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. Cheers with you predstavlja jedinstveno iskustvo koje će vas "natjerati" da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/nkcheerswithyou