Sada, kada sam zamijenila Zagreb s Istrom, shvaćam zašto je moja odluka od prije godinu dana bila ispravna.
Sretna sam i ponosna sto sam voditelj renomiranog restorana Morgan na čelu s Anom Morgan i sous chefom Vjekoslavom Podunavcem, a moj sous voditelj u sali je Andrej Jurešić.
Uz njihovu podršku sam uspjela završiti sommelierski tečaj u POU - Vodnjan za maslinova ulja.
Uvela sam olive oil tasting u restoran, imat ćemo 5 različitih ulja, od toga jedno patentirano kao prvo ulje na svijetu s ultrazvukom i jedno od prvih na listi ulja, Pršurić, obiteljsko ulje supruga naše chefice Ane Morgan.
Obitelj Pršurić ima maslinike na dvije lokacije: Baderna i Tar.
Posjeduju sveukupno oko 500 maslina.
Većinom su to stabla maslina Istarska Bjelica, Buža, Leccino, Porečka Rosulja.
Danas ću vam pisati o Istarskoj Bjelici, domaćoj sorti masline u Istri.
Domaće sorte su još Buža, Rosinjola, Puntoža, Žižolera, Karbonaca itd.
Introducirane sorte su Picholine, Leccino, Frantoio itd...
Kada je pravi trenutak berbe maslina?
- Onaj trenutak kada su udio triacilglicerola i koncentracija fenola u ravnoteži. (Ucella, 2001.)
Koliko je istarsko maslinovo ulje kvalitetno, zapisao je još rimski epigramatičar Marko Valerije Marcijal riječima "Uncto Corduba laetior Venafro, Histra nec minus absoluta testa" ( Kordobo koja si bogatija od uljevitog Venafra, a savršena koliko i ulje u amfori iz Istre.)
Maslinama su pridavali važnost i pjesnici i umjetnici, npr. Tin Ujević, Vincent Van Gogh sa svojom slikom Berba maslina, Pablo Picasso s Golubicom s maslinovom grančicom...
Istarska Bjelica - za nju kažu da je najotpornija autohtona maslina, podnosi niske temperature i buru.
Istarska Bjelica obitelji Pršurić:
Na nosu dominira svježe pokošena trava, plod masline i kora banane.
Ugodna pikantnost i gorčina, a retronazalno banana.
Istarsku bjelicu bih sljubila s čokoladnim kolačem i to vam je, dragi moja, preporuka. Kušajte!
Ulja Pršurić se pakiraju u staklenke i u male limene bočice koje su jako interesantne za transport s ljetovanja iz Istre.
TKO ŽELI ZNATI VIŠE:
Škola za osposobljavanje za sommeliera maslinovog ulja kod nas postoji jedino u Vodnjanu, malom gradiću u blizini Pule i organizira se samo jednom godišnje; ako nekoga zanima neka baci pogled na Pučko Otvoreno Učilište Vodnjan i informira se.
Obogatila sam sebe i svoju okolinu jer sam puno naučila.
Imamo najbolja extra djevičanska maslinova ulja na svijetu, vjerujte mi!
Dobar tek i Cheers with you!