Navojni čep ili pluteni?
Stari ili Novi svijet?
Bez dileme: Investirati u osoblje!
Različita su mišljenja...
Teško je, pogotovo nekome tko je pola svoga života bio stvaratelj nečega, objasniti da svijet ide naprijed i da dolaze nove generacije, nova saznanja, nove ideje, nova stvaranja budućnosti - koje će isto za neko vrijeme postati prošlost - za neke nove klince (Poznajem klinca od 10 god., moj nećak, već me sada ispravlja i uči nekim stvarima, a što me tek čeka od nećakinje koja je napunila 4 god... Ja se veselim i dopuštam da me nauče).
Osobno učim svaki dan i svaki dan želim biti bolja verzija sebe od prethodnog dana... I ne, nije klišej, zaista vam kažem: ulažem u znanje svaki dan.
Danas bih vam pisala o problemu hrvatskog turizma i vinima navojnog čepa.
Smatram da je ugostiteljstvo jedna od žila kucavica Lijepe Naše i da trebamo ulagati u znanje osoblja istoga; ne smijemo si dopustiti da u meki turističkog mjesta na pitanje "Koji pjenušac točite na čaše?", dobijem odgovor: "Ne znam, pogledat ću." i stigne već natočen pjenušac u razbijenoj čaši.
Često idem po restoranima, namjerno, da izvidim situaciju i često se razočaram. Nitko nije savršen i zaista, tko radi taj i griješi. I istina je, desile su se i meni greške; nekada mojom krivnjom, nekada jer se pouzdajete u druge, ali sve je to normalno i ljudski.
Ovaj uvod je vapaj da ulažemo u osoblje i da dobivamo svi lijepe recenzije i one još bolje - od čovjeka do čovjeka - tu reklamu ne može zamijeniti ništa i nitko na svijetu.
Priroda nam je podarila nešto neprocjenjivo - nemojmo to upropastiti neznanjem i primitivizmom. Želim da svi izvadimo glave iz kutija i proširimo vidike.
Jednostavno je:
Stari svijet: duga tradicija, odlična vina
Novi svijet: tradicija, odlična vina
Pluteni čep: duga tradicija, odlična vina
Navojni čep: tradicija, odlična vina
Razumijete li što Vam želim reći?
Jedan od mojih omiljenih istarskih vinara je rekao: "ako je sommelier u restoranu samo zbog otvaranja plutenog čepa - onda taj restoran ne treba sommeliera."
Htio je time reći da sommelier mora znati priču o vinu kako god ga otvarao i to je ono bitno - svako vino ima priču, svako vino je živo, a mi ga moramo znati ispričati gostu.
Dragi moji, ne trebate zazirati od vina s navojnim čepom; dapače, odvažite se i kušajte.
Sada ima svaka vinoteka on line prodaju, istražite malo vina s navojnim čepom, vina cijele Lijepe Naše, vina Novog svijeta... vjerujte mi na riječ - iznenadit ćete se.
To vam piše tradicionalna sommelierka koja obožava plutene čepove, ali moji vidici trenutno sežu do Novog Zelanda.
Novi Zeland je destinacija gdje želim ići bas zbog sauvignona koji je, po mom sudu, perfektan, a veliki sam obožavatelj Sancerrea - sve vam je jasno, je l' tako?
Dragi moji, slobodno komentirajte, želim čuti vaše mišljenje o našoj ugostiteljskoj kulturi, općenito o kulturi stola kod nas u Hrvatskoj i, naravno: koji ste tip osobe: pluteni ili navojni čep?
Komentirati možete u Fb grupi Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom.