Četvrtak, 19 Studeni 2020

Recenzija: Maraština 2019., Sladić

Napisao:  Predrag Čavić
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Maraština 2019., Sladić

O tome kako vino, u umjerenim količinama, povoljno utječe na zdravlje, napisani su članci i članci. No rijetko kad imamo priliku čuti da se neko vino pilo i prodavalo isključivo kao lijek, kao što je to slučaj s maraštinom.

Maraština, rukatac ili krizol, kako je još nazivaju, raširena je po cijeloj Primorskoj Hrvatskoj, voli krševito tlo s malo zemlje, kasnog zrenja pa nakuplja dosta sladora i ima deblju kožicu što ju čini pogodnom za sušenje na vjetru.

Prije gotovo sto godina prodavana "ka likarija" i jedna od sorti od koje se radi naše najpoznatije desertno vino - prošek, maraština, kao i mnoge druge tradicionalne hrvatske sorte, živi u sjeni chardonnaya, sivog pinota ili sauvignona, slabo ili nikako prezentirana široj publici. Stoga je pravo osvježenje naći nekoga tko se posvetio i tko se bavi baš takvim sortama, a to je vrlo dinamična i ambiciozna vinarija Sladić iz Plastova, nedaleko od Skradina, gdje na 6 hektara sade lasinu, plavinu, debit i, naravno, maraštinu, a u planu je i tribidrag.

Možda sam se samo zaželio malo sunca, no Sladićeva Maraština iz 2019. je donijela dašak ljeta u tmurno, maglovito i hladno jutro. Zelenkasto-žuta i kristalno bistra, s djelomično kompleksnim mirisom na kamen, bilje i citruse, priziva toplinu i ugodu. Zatim gutljaj... okus svjež, mineralan, pun, pitak, topao i trajan, pomalo kremozan, s malo gorčine, harmoničan i kompleksan, traži čašu više.

Dobro društvo, zalogaj prženih gavuna i čaša ove maraštine zasigurno će vam izmamiti osmjeh. A i pileći supreme s mladim žutim mahunama na pari će, također, biti skladan par. Definitivno spremno vino kojeg treba uživati jer je sad točno onako kako treba.

Posvetiti malo više pažnje, kako maraštini, tako i ostalim našim tradicionalnim sortama, topla je preporuka jer imamo se čime pohvaliti.