Četvrtak, 04 Ožujak 2021

Recenzija: Plavac mali Premium 2016, Terra Madre

Napisao:  Predrag Čavić
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Plavac mali Premium 2016, Terra Madre

Prekrasan pogled koji se prelijeva preko vinograda pa ide preko mora, sve do obala Pelješca, samo je dio iskustva koje vinarija Terra Madre može ponuditi.

Smještena na vinogorju Komarna, s odličnom provjetrenošću, blizinom mora i jug-jugozapadnom orijentacijom, Terra Madre ima odlične uvjete za uzgoj grožđa i to s naglaskom na ekološki uzgoj.

Na gotovo 17 hektara uzgajaju se pošip i syrah, no naglasak je na plavcu malom, koji zauzima tri četvrtine vinograda.

Perjanica vinarije Terra Madre je zasigurno Plavac Mali Premium 2016., ovjenčan fantastičnom srebrnom medaljom osvojenom na DWWA 2019. godine.

Plavac mali Premium 2016, Terra Madre

Jako lijepe granat-crvene boje, vino je gusto i bistro. Intenzivnog mirisa, nakon malo ljuljanja u čaši i inicijalnih mirisa na drvo i dim, kompleksnost mirisa se nadopunjava aromama zrelog, prezrelog pa i suhog voća, od suhe šljive, smokve, džema od šljiva, a i čokolade i griote.

Plavac mali Premium 2016, Terra MadrePunog tijela i okusa, uravnoteženo, užitno, pitko, opet vrlo voćno, bogatih tanina koji su, možda još za nijansu lagano grubi, svježe, fino, s dugim završetkom koji završava nijansama dima i drveta.

Možda bi bila dobra ideja, posebice uzevši u obzir berbu, ovo vino dekantirati, dati mu u startu više daha i time još više naglasiti kompleksnost, kako mirisa, tako i okusa.

Poslužen u velikoj bordoškoj čaši, ovaj Plavac je idealan par uz, naravno, dalmatinsku, pašticadu, meso s roštilja ili svinjska rebra marinirana u slatkastom umaku na tajlandski način.