Srijeda, 17 Ožujak 2021

Recenzija: Dingač Royal selection barrique 2008, Matuško

Napisao: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Recenzija: Dingač Royal selection barrique 2008, Matuško

U mnogočemu prvi i poseban, Dingač je sinonim za najbolje i najkvalitetnije vino rađeno od plavca malog, naše najpoznatije i najcjenjenije crne sorte koja se isključivo i jedino sadi ovdje.

Vinogradi koji se znaju pružati od samog mora pa do 300 metara nadmorske visine, sađeni su na kršu prošaranom procjepima ispunjenima zemljom koji čuvaju vlagu u sušnim godinama i služe kao odvod za vrijeme jako vlažnih godina. Veliki broj sunčanih dana i trostruka insolacija od mora, zraka i kamena te sama postojanost takvih uvjeta, uz umješnost vinara, su garancija vrhunske kvalitete ovih vina.

Pažnja koja se posvećuje plavcu malom na Dingaču je tolika da je ponekad izuzetno teško reći čije je vino bolje, tako da jedini kriterij biranja ostaju osobne i subjektivne preferencije vinopija.

Potentnost plavca s Dingača se očituje i u tome da vina imaju jako dug vijek trajanja, čemu je najbolji dokaz Dingač Royal selection barrique vinarije Matuško iz 2008.

Dakle, otvaram bocu i točim. Ono što bih očekivao od prve čaše vina ovog godišta bi bila, da se tako izrazim, mala zadrška, oklijevanje, no ovaj Dingač želi biti vani. Prekrasne i pune zagasito-granat boje, zamirisalo je i prije nego sam primio čašu.

Vrlo intenzivan, fin, čak sočan i razigran miris voća gotovo da želi pobjeći iz čaše, vukući za sobom arome crnog voća, šljive, zrele višnje, suhe šljive, pomalo i na borovnicu, dud...

Pa gutljaj; toplo i meko, tanina mnogobrojnih, no elegantnih, voćno, dugotrajno.

Odlučih se malo suzdržati. Neću ga dekantirati već ću vino pustiti da se malo protegne, ali u boci.

Recenzija: Dingač Royal selection barrique 2008, Matuško

Druga čaša, nakon sat do dva...

Ovo je drugo vino. Voće je još uvijek tu, no u pozadini.

Nos draškaju arome tamne čokolade, džema od miješanog crnog voća, domaćeg pekmeza od šljiva, griote pa i dašak crnog papra.

U ustima puno, slasno, svježe i mineralno, i još elegantnijih tanina.

E, sad ću biti i bezobrazan. Pustio sam vino na miru gotovo dva dana!

I što reći... Duboke i prekrasne boje i gustoće, vrlo kompleksnog i zamamnog mirisa šljive i čokolade, višnje i griote, suhe šljive, džema i papra koji kao da se prelijevaju jedan preko drugoga, a tako je i u okusu. Duboko, gusto, trajno, voćno, džemasto, slasno, gotovo da ga se može gristi, svilenkastih tanina i decentne svježine.

Uz beef bourguignon, dalmatinsku pašticadu, meso s roštilja, gulaš od divljači, odležale steakove, kao pratnju, toplo ga preporučujem, no toliko raznolikosti ima da sljubljivanje prepuštam svakome ponaosob.

No bilo da ga odlučite piti samoga ili ga sljubiti s hranom, ovo vino će vam probuditi osjećaje i pružiti novu dimenziju doživljaja i uživanja.