Srijeda, 24 Veljača 2021

Recenzija: pjenušac Gospoja Prestige Brut

Napisao:  Predrag Čavić
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: pjenušac Gospoja Prestige Brut

Biti u društvu šampiona je svačija, makar i potajna želja, a moja se, eto, ostvarila već drugi puta.

Priča počinje na otoku Krku, točnije na Vrbničkom polju, domovini Žlahtine, sorte i vina za koju svi znamo, no rijetko pijemo.

Sortom koja nam daje lijepa, pitka i voćno-mineralna vina na Vrbničkom polju se bavi nekoliko vinarija pa tako i vinarija Gospoja koju su osnovale obitelji Toljanić i Brusić 1995. godine.

pjenušac Gospoja Prestige Brut

Naglasak na autohtone sorte, posebice na Žlahtinu koja je gotovo endemska na tom području, uz poštivanje terroira, morao je uroditi plodom.

Ovjenčan s dvije šampionske titule na Vinitaly i proglašen najboljim europskim pjenušcem izvan Italije i Francuske i najboljim pjenušcem napravljenim od autohtone sorte, pjenušac Gospoja Prestige Brut, napravljen od 100% žlahtine klasičnom metodom, stvarno je izuzetan.

pjenušac Gospoja Prestige BrutKristalno bistar i sjajan, jako lijepo perla sa sitnim, brojnim i trajnim mjehurićima.

Intenzivan i djelomično kompleksan miris odlikuju klasične kvaščane arome pjenušca rađenog klasičnom metodom, posebice arome prepečenog kruha, no prisutne su i voćne note.

Okus odlično prati miris, harmoničan i uravnotežen, potpuno oblaže nepce, s prekrasnom kombinacijom svježine i mineralnosti, lagane retronazalne voćnosti, dugog i ugodno gorkastog završetka.

Pratitelj godišnjica, rođendana i formalnih okupljanja, odlično će se snaći, usprkos 12% alkohola, kao aperitiv kao i par ribljim kanapeima, pilećom paštetom na tostu pa možda čak i s crvenim kavijarom.

Odličan pjenušac koji će zadovoljiti i zahtjevnije nepce, a odnos cijene i kvalitete je više nego prihvatljiv.

Odlično!