Srijeda, 17 Veljača 2021

Recenzija: Pošip Ćaća Moj 2018, Vina Deak

Napisao:  Predrag Čavić i Silvija Munda
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Pošip Ćaća Moj 2018, Vina Deak

Da se naporan rad, upornost, volja i, nadasve, ljubav prema vinu isplate, potvrđuje uspjeh vinarije Deak iz Opuzena.

Iako postoje tek deset godina, a prvu berbu su imali prije manje od 6 godina, vrlo brzo su se uvrstili među ponajbolje hrvatske vinarije, o čemu govore srebrna medalja za Pošip Ćaća Moj 2018. i brončana medalja za Plavac 2017. na Decanteru 2020 te brončana medalja za Pošip 2017, godinu ranije, a Rose Ćaća Moj, napravljen od plavca malog izvoze u S.A.D.

Vina Deak, Komarna

S 15 ha vinograda u vinogorju Komarna, na položaju Kremena, tik uz obalu, obitelj Deak se opredijelila za autohtone sorte pošipa i plavca malog, koje su najzastupljenije u tom kraju te poznate, ne samo u hrvatskoj, nego i u svijetu. 

Linija Ćaća Moj je posveta ocu Damira Deaka koji, na  žalost, nije dočekao ispunjenje sna o vlastitom vinogradu i, njemu u čast, kušat ću Pošip.

Pred sobom imam kristalno bistro vino, zlatno-žute boje i djelomično gusto.

Pošip Vina Deak, Komarna

Miris je fin i intenzivan, kompleksan, voćan i cvjetan, pomalo travnat. Uz prevladavajuće arome žutog cvijeća, kruške i žute jabuke, u pozadini nalazim lagane i ugodne medne note.

Kompleksnost se nastavlja i u ustima. Harmoničnost mirisa s okusima se  odlično nadopunjava punoćom okusa, svježinom i jako lijepom mineralnošću.

Voćno,  izbalansirano i uravnoteženo, ima dugi završetak i gotovo je punog tijela, što mu daje široku lepezu mogućnosti sljubljivanja.

Odlično će se složiti s bijelom ribom na gradele, jeguljom na žaru, bijelim mesom, teletinom i janjetinom ili kao pratnja odležalim sirevima.

Odličan, kompleksan i zavodljiv Pošip, kojega je pravo zadovoljstvo piti.