"Vino je najljepša namirnica na svijetu"
Vinarija Cossetto, obiteljska vinarija o kojoj sam već pisala i to ne samo moja malenkost, nego i puno vinskih kolega. To nam samo govori da će se o ovoj divnoj vinariji još čuti u našem vinskom svijetu. Svakako pozivam sve vinske znalce i zaljubljenike u vina da posjete vinariju Cossetto i upoznaju tu divnu, složnu obitelj te osjete njihovu harmoničnost življenja. Napominjem da su supružnici Cossetto izvrsni domaćini, a bome i oboje odlično kuhaju.
Vina Cossetto su zaista vina koja zaslužuju pažnju sommeliera. Vino koje bih uvrstila na svaku vinsku kartu koju radim je svakako i vino koje je po meni pobjednik tog izvrsnog dana, a to je Chardonnay Sur lie 2018.
Divan Chardonnay koji bih poklonila i time uljepšala dan dragoj osobi.
Chardonnay Cossetto nam dolazi s lokaliteta Grm okrenut ka Kašteliru, Taru prema Rogovićima. Parcela je 2 hektara od čega je na 0,5 hektara, na crvenoj zemlji posađen chardonnay. Berba je apsolutno ručna, ističe gospodin Alfredo. Vino je proizvedeno sur lie metodom - njegom vina na kvascima u velikim francuskim hrastovim bačvama od 500 L, zvanim tonneaux bačve; tako se njeguje 9 mj.
Vino vas prvo oduševi svojom dubokom slamnatožutom bojom sa zlatnim rubovima, a kada čašu prinesete nosu osjetit ćete rapsodiju mirisa; na prvu dominiraju maslac, lješnjak, badem, medaste note, a kako se vino otvara, tako dolaze mirisi zrelog voća dunje, smokve…
Okus je vrlo bogat, izvrsne kakvoće s dugim aftertasteom maslaca i zrelih smokvi, praćen s blago pikantnim notama.
Vino bih poslužila na 13°C u burgundskoj čaši uz desert koji je napravila Melinda Cossetto na dan kada smo bili u posjeti, tortu s orasima ili uz ozbiljno glavno jelo - sporo kuhane teleće obraze s domaćim bučinim njokima.
TKO ŽELI ZNATI VISE: Sur lie metoda, koja se još naziva i burgundijska metoda, izvlači ono najbolje iz chardonnaya dajući mu svježinu, punoću i izražene arome.