Petak, 19 Veljača 2021

Recenzija: Chardonnay Sur lie 2018., Cossetto

Napisala:  Silvija Munda
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Chardonnay Sur lie 2018., Cossetto

"Vino je najljepša namirnica na svijetu"

Vinarija Cossetto, obiteljska vinarija o kojoj sam već pisala i to ne samo moja malenkost, nego i puno vinskih kolega. To nam samo govori da će se o ovoj divnoj vinariji još čuti u našem vinskom svijetu. Svakako pozivam sve vinske znalce i zaljubljenike u vina da posjete vinariju Cossetto i upoznaju tu divnu, složnu obitelj te osjete njihovu harmoničnost življenja. Napominjem da su supružnici Cossetto izvrsni domaćini, a bome i oboje odlično kuhaju.

Denis, Melinda i Alfredo CossettoDenis, Melinda i Alfredo Cossetto

Vina Cossetto su zaista vina koja zaslužuju pažnju sommeliera. Vino koje bih uvrstila na svaku vinsku kartu koju radim je svakako i vino koje je po meni pobjednik tog izvrsnog dana, a to je Chardonnay Sur lie 2018.

Chardonnay Sur lie 2018, CossettoDivan Chardonnay koji bih poklonila i time uljepšala dan dragoj osobi.

Chardonnay Cossetto nam dolazi s lokaliteta Grm okrenut ka Kašteliru, Taru prema Rogovićima. Parcela je 2 hektara od čega je na 0,5 hektara, na crvenoj zemlji posađen chardonnay. Berba je apsolutno ručna, ističe gospodin Alfredo. Vino je proizvedeno sur lie metodom - njegom vina na kvascima u velikim francuskim hrastovim bačvama od 500 L, zvanim tonneaux bačve; tako se njeguje 9 mj.

Vino vas prvo oduševi svojom dubokom slamnatožutom bojom sa zlatnim rubovima, a kada čašu prinesete nosu osjetit ćete rapsodiju mirisa; na prvu dominiraju maslac, lješnjak, badem, medaste note, a kako se vino otvara, tako dolaze mirisi zrelog voća dunje, smokve…

Okus je vrlo bogat, izvrsne kakvoće s dugim aftertasteom maslaca i zrelih smokvi, praćen s blago pikantnim notama.

Vino bih poslužila na 13°C u burgundskoj čaši uz desert koji je napravila Melinda Cossetto na dan kada smo bili u posjeti, tortu s orasima ili uz ozbiljno glavno jelo - sporo kuhane teleće obraze s domaćim bučinim njokima.

torta od oraha u vinariji Cossetto

TKO ŽELI ZNATI VISE: Sur lie metoda, koja se još naziva i burgundijska metoda, izvlači ono najbolje iz chardonnaya dajući mu svježinu, punoću  i izražene arome.

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka vina i maslinovog ulja; mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina je odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca te je, uz pomoć mentora Filipa Savića, puno učila i razvijala se. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres, a od renomiranih restorana u kojima je radila i gradila karijeru, rado izdvaja Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom. Do nedavno je radila na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja zadnje 4 godine ima preporuku Michelina, a trenutno radi u destileriji Aura u Buzetu.

Pokrenula je projekt "Cheers With You By Nedeljka Krupljan" kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. Cheers with you predstavlja jedinstveno iskustvo koje će vas "natjerati" da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/nkcheerswithyou