Četvrtak, 30 Srpanj 2020

Radionica Rosé vina u Vintesi

Napisao: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Radionica Rosé vina u Vintesi

Ponekad, usprkos poslu, volimo neobavezne susrete i radionice kakve ponedjeljkom radi jedan od naših ponajboljih sommeliera, moj osobni prijatelj i mentor, Darko Lugarić, u suradnji s  Vinotekom Vintesa. Tako smo se nedavno družili uz rosé vina kušajući uzorke iz raznih zemalja.

Rosé su, inače, vina kojih se rijetko sjetimo, uglavnom u ovom dijelu godine, za velikih vrućina, kad su nam crna vina preteška, a ne piju nam se bijela vina.

No kompleksnost i raznolikost onoga što sam imao prilike kušati, navodi me na zaključak da su rosé vina nešto što pomalo i nepravedno zapostavljamo tijekom ostatka godine, iako ih možemo konzumirati kao aperitiv ili sljubljivati.

recenzija rosé vinaKušao sam 14 uzoraka iz Hrvatske, Austrije, Španjolske, Slovenije, Francuske i Njemačke.

Španjolac je nažalost lagano oksidirao pa nisam mogao dobiti pravi dojam, no ostatak postave je bio više nego dobar.

Francuzi su, kao i obično, trendseteri vinskog svijeta, pa tako i u niši roséa, a kušali smo Chapoutier Grand Ferrage 2019, iz Provanse, kupaža  Grenache noir, Cinsault, Syrah, Rolle (Vermentino za ljubitelje Italije), boje lichija, voćno, mineralno, svježe i pitko, zavodljivo, savršeno za uživanje na vruće ljetno popodne, kao aperitiv ili uz carpaccio od lososa ili bijele ribe.

Sloveniju je vrlo kvalitetno predstavila vinarija Ščurek sa svojom kupažom merlota (60%) i refoška (40%) iz 2019. koju krase arome maline, jagode i ruže, dok je u ustima svježe, mineralno i trajno.

Dame su posebno bile oduševljene njemačkim zavodnikom iz Badena. Ihinger Inique rosé, rađen je od crnog pinota (spatburgunder) i cabernet dorsea (dornfelder i cabernet sauvignon), berba 2019.,  vrlo je decentan i savršen par uz lubenicu.

No i Hrvatska ima konja za utrku, što  smo i pokazali u otvaranju s Bolfanovim Roséom iz 2019., rađenim od cabernet sauvignona koji je baš za petama provansalaskim roséima pa do odlične Rosselle  vinarije Poletti, cvjetni, voćni, malina i ruža (moj osobni favorit) koji možemo piti samog ili uz al dente raviole s hlapom i skutom.

recenzija rosé vinaPet-Nat iz Austrije je bio vrlo interesantan zbog načina proizvodnje, no moram priznati, osobno, potpuno zaboravljiv.

Iz U.S.A. nam je došao 2017. rosé Round Hill koji je aromom pomalo povukao na crna vina mirišući na ukuhano voće, pekmez od jagoda, pekmez od crvenog voća, visokog srednjeg tijela trajan i savršen par uz čokoladni mousse i slične deserte.

Iznenađenje večeri je bio rosé vinarije Sladić od Lasine, intenzivan, fin, svjež, mineralan, pitak, harmoničan i vrlo elegantan.

Posvetiti malo više pažnje roséima sigurno neće biti gubitak vremena pa... U zdravlje!