Sjajna zvizda hvarskoga neba uspješno obasjava put vinoljupcima - svojim svježim mjehurićima
Početkom kolovoza održano je prvo javno kušanje pjenušavog vina Danice, berbe 2019, u Konobi Vina Carić u Vrboskoj na Hvaru. Danica je pjenušavo vino napravljeno od izvorne hvarske sorte bogdanuše koja se uzgaja najvećim dijelom u Starogradskom polju na crvenici, a mineralnost i svježina sorte bili su inspiracija vinariji Carić za proizvodnju pjenušavog vina charmat metodom (sekundarnim vrenjem u tanku). Danica je svoju premijeru imala prošle godine i već je tada prepoznata kao idealno ljetno vino.
“Ime Danica nije slučajno odabrano“, podsjeća Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr., voditeljica marketinga i prodaje. „Danica nam priča o ljepoti i sjaju jedne posebne žene, none Danice, koja je ostavila neizbrisiv trag u našim životima, a istodobno to je priča o zvijezdi Danici - o otoku, težaku i zvizdi koja ga prati u njegovom dnevnom ritmu, priča o životu u Dalmaciji.“
Tu je priču ispričala i hvarska pjesnikinja Katarina Makjanić u svojoj pjesmi posvećenoj ovom pjenušavim vinu, a stihovi ispisuju život težaka na otoku. Pjesmu možete pročitati na zidu konobe Vina Carić u Vrboskoj. Izdvajamo nekoliko stihova:
„I danȁs je čȅko
da se smãrkne,
da lavûr sprãvi,
da izõjdedu zvīzdȅ
i da ga nôjsjajnȉja
pȕdoma uprãvi.“
Osim na hrvatskom tržištu, Danica je predstavljena nizozemskim i švicarskim ljubiteljima vina pa svojim blistavim tragom priča priču hvarskoga težaka i vinarije Carić i izvan granica Hrvatske. Prošlogodišnja iskustva vinarije i konobe Vina Carić u Vrboskoj pokazuju da Danica pun pogodak i pravi ljetni hit, prodaje se izvrsno unatoč specifičnim uvjetima u kojima živimo i radimo od ožujka 2020. I domaćim i stranim turistima se jako sviđa ovo pjenušavo vino jer uz osobnu priču vinarije priča i priču o otoku Hvaru te brendira destinaciju.
Sjajna zvizda hvarskog neba Danica već je pokazala da zna kojim putem poći - i mnogi je slijede i vole jer je svježa, vesela, neobvezujuća i iznimno pitka. Proizvodena vrenjem u tanku (Charmat-Martinotti postupkom) s ostatkom neprevrela šećera (oko 8 g), u svojoj brut varijanti privlačna je i za vinske početnike i za one koji ne vole (jako) suha pjenušava vina. Nježne kiseline daju joj svježinu, uz tipične citrusne tonove specifične za sortu. Idealna je za aperitiv, ali i uz kamenice, paštetu od kozica, carpaccio od škampā, riblja predjela, tjesteninu s morskim plodovima i nježnije, mlade sireve!