Srijeda, 20 Siječanj 2021

Vodnjanska vinarija s velikim potencijalom i puno emocija

Napisao:  Rene Karaman
(Reading time: 3 - 6 minutes)
Vodnjanska vinarija s velikim potencijalom i puno emocija

Vodnjan, malo istarsko mjesto za koje svi znaju; naravno, prvenstveno po maslinovu ulju. Međutim, ima tu i odličnih proizvođača vina koji napreduju svakog dana sve više i sve su prisutniji na hrvatskoj vinskoj sceni. Ono što mnogi ne znaju jest činjenica da je Vodnjan prije drugog svjetskog rata bio izuzetno poljoprivredno mjesto; tu su se proizvodila poznata maslinova ulja, ali i druge poljoprivredne kulture. Naravno, vodeće obitelji u tim poslovima bile su talijanskog porijekla što nije nikakvo čudo za Istru. Nakon rata, krenula je nacionalizacija i te su obitelji, suočene s velikim gubicima potražile spas u Italiji. To naravno utječe i na razvoj poljoprivrede u tom kraju, a i uopće je shvaćanje poljoprivrede u to doba bilo drugačije. Srećom postoje ljudi koji su shvatili sve potencijale tog kraja, tako da je Vodnjan već dugo poznat kao jedna od vodećih mikroregija u svijetu za proizvodnju maslinovog ulja, a sada iskorak rade i njihovi vinari. Jedna od tih vinarija je i Teraboto.

Vinarija Teraboto, Vodnjan, Istra

Teraboto je mala vinarija s velikim potencijalom. Vlasnici, bračni par Vitasović, Dario i Izabela, ljudi su koji uživaju u stvaranju svojih vina. Jedna, mada za samo vino pomalo nebitna, činjenica je da je Dario istarski talijan tako da, htjeli, ne htjeli, život stvari posloži po svom. No idemo nekim redom...

Njihovi su roditelji imali nešto malo loza i proizvodili vino ponajviše za svoje potrebe; naravno svaka obitelj za sebe, sve dok Dario i Izabela nisu to spojili u jedno, još malo proširili i pretvorili u ozbiljan hobi. Kako nam Dario dolazi iz revizorskih voda, a tamo sve mora biti po pravilu, tako odlučuje postati inžinjer vinarstva; završio je Studij vinarstva na Veleučilištu u Poreču jer, ako će se već baviti vinom - idemo to raditi onako kao treba. I tako se krenulo u ovu vinsku avanturu.

Vinarija Teraboto, Vodnjan, Istra

Danas obrađuju oko tri i pol hektara vinove loze, polako šire proizvodni pogon ili kako to volimo reći podrum i sve su prisutniji na vinskom tržištu.

Za tu prisutnost treba prvenstveno zahvaliti Izabeli koja je pravi vulkan ideja. U njenim mislima je stalno prisutan kreativni nered, vrti se mnoštvo ideja i ona nerijetko te ideje i ostvaruje. Izabela stoji ispred brenda Teraboto, vrlo radosna i komunikativna osoba, jednostavno širi oko sebe neki optimizam i htjeli ne htjeli, donosi osmijeh na vaše lice pa kad vina Teraboto poistovjećujete s njom, ne možete ih ne voljeti. Treba svakako istaknuti da je Izabela osoba vrlo osebujnog, ali i vrlo istančanog stila kada su u pitanju moda, boje i uopće sve ono što nas okružuje.

Vinarija Teraboto, Vodnjan, Istra

To se naravno najviše vidi kod njihovih etiketa koje su vrlo koloristične. Glavni dio etikete je slika prepoznatljive vizure Vodnjana i ta je slika uklopljena u veliki okvir čiste boje. Svaka sorta ima svoju boju tako da su etikete vrlo koloritne i vrlo izražajne, a opet vrlo posebne i daju toliko potrebnu unikatnost što dovodi do toga da ih prve primjećujete na polici.

Nerijetko će vas dočekati u podrumu s posebnim performansom, kao što su nas dočekali s malom izložbom slika vodnjanskih narodnih nošnji, ukrašenom balonima, uz prezentaciju ideja kako će to izgledati za Valentinovo. Mogu vam reći: ako ste blizu Vodnjana tog dana, obavezno navratite u Teraboto.

Vinarija Teraboto, Vodnjan, Istra

Vina, to je već dio kojim se najviše bavi vrlo samozatajni Dario - i dobro mu ide. Dakle vina su vrlo sortna, čista, bez vidljivih mana. Posebno mi se sviđa doza mineralnosti koja nije pretjerana, nego ju možete fino osjetiti u slojevima, baš kako vam se vina polako otvaraju. Sva su im vina vrlo umjerenih alkohola što ih čini vrlo užitnima. Osobno bih volio malo više tijela u crnim vinima kojima, po mom mišljenju, nedostaje školovanje u drvenim bačvama, ali koliko sam shvatio i to će uskoro doći na red. Treba uzeti u obzir da su oni ipak relativno mlada vinarija.

Također treba znati kako se oboje bave drugim poslovima i još uvijek je ovo hobi; koji donosi određeni profit, ali ipak hobi. Mislim da će uskoro morati odlučiti hoće li se baviti vinarstvom ili će im ono ostati hobi, ali kako sam kušao njihova vina i znam ponešto o njihovim planovima - samo je pitanje vremena kad će se potpuno posvetiti vinarstvu.

Vinarija Teraboto, Vodnjan, Istra

Bez obzira na količinu vina, oni imaju sve predispozicije postati predvodnik vodnjanskog vala vinara. Nisu možda najveći, možda nisu ni prvi, možda nisu ni najbolji, ali imaju fantastičnu energiju, imaju silnu ljubav koju ulažu u vinarstvo, imaju pregršt ideja... Nadam se samo da će ih ostali vinari podržati jer to bi mogla biti vrlo lijepa vodnjanska vinska priča.

Imaju oni i Teraboto tortu i svu silu kažuna, a baš oko tih kažuna se možda sprema jedna od sljedećih vinskih vodnjanskih priča, no o tome više u sljedećem tekstu u kojem ćemo se opet baviti vinarijom Teraboto, ali iz jednog drugog aspekta. 

Vinarija Teraboto, Vodnjan, IstraVinarija Teraboto, Vodnjan, Istra

Osobna karta vinarije Teraboto

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Dario Vitasović – TERABOTO djeluje od 1995.

Adresa: Istarska 99, 52215 Vodnjan, Hrvatska

Pozicija vinograda: na sjeveru Vodnjana, udaljen od naselja zračnom linijom 1 km, na nadmorskoj visini od cca 150 m.

Sorte: malvazija istarska, merlot, muškat žuti, teran

Površina vinograda: 3,5 ha

Pozicija maslinika: u prstenu oko Vodnjana, na 5 različitih lokaliteta, udaljeni od naselja zračnom linijom do 1,5 km

Sorte: busa, carbonasa, bianchera, žižolera, leccino, pendolino, ascolana i frantoio

Etikete vina: Teraboto Malvazija Istarska, Teraboto Merlot, Teraboto Teran, Teraboto Muškat Žuti, Teraboto Vin de Rosa (desertno vino), Teraboto pjenušac

Vinarija Teraboto, Vodnjan, Istra

Etikete ekstra djevičanskih maslinovih ulja: sorte busa, carbonasa i selekcija 9 različitih sorti

Turistička ponuda: izbor različitih zanimljivih  vinskih tura

Kontakt: Izabela Vitasović +385 (0)99 456 6224, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: www.teraboto.com.hr
Facebook: www.facebook.com/terabotowine
Instagram: www.instagram.com/teraboto
Twitter: twitter.com/izabelavitasovi
YouTube: www.youtube.com/channel/UCxXt6lFuSXGMmIfipXBFtTw

Malvazija istarska

Malvazija istarska bijela je sorta vrlo bujne vegetacije. Grozd joj je srednje velik, rastresit do umjereno zbijen, bobica je srednje velika do krupna, okrugla, zelenožute boje, a u punoj zrelosti i na osunčanoj strani zlatnožute. Meso je sočno i ugodnog slatkog okusa.

Vino od malvazije istarske je specifične diskretne arome koja podsjeća na miris bagremova cvijeta, pogotovo ako je grožđe s povišenih i dobro osunčanih položaja. Od voćnih aroma najčešće dominiraju jabuka, šljiva i marelica, a u zrelom vinu može se osjetiti i lagani gorkasti okus badema. Malvazija ima slamnato-žutu boju sa zlatnom nijansom, a ovisno o tehnološkim postupcima prerade i dorade, boja se kreće u rasponu od zeleno-žutih preko slamnato-žutih pa sve do zlatno-žutih tonova.

Osobna karta Vodnjana

Vodnjan (stariji hrv. čak. Vodnan, tal. Dignano) je grad u Istri, desetak kilometara sjeverno od Pule. Najvažnija gospodarska grana je maslinarstvo i proizvodnja ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Osim toga stanovništvo se bavi vinogradarstvom, stočarstvom, trgovinom, uglavnom domaćom proizvodnjom.

Gradu Vodnjanu pripadaju naselja Galižana, Peroj, Barbariga i okolna sela.

Površina od 102 km2. Stanovništvo: (2011.) 6119

Znamenitosti: vodnjanski zvonik koji je najviši u Istri (60 m); zbirka relikvija i mumije svetaca; brojne crkve; gradski murali, kažuni i suhozidi. Vodnjanska okolica bogata je znamenitostima. 

Vodnjan, Istra

Važni datumi: 3.2. Sveti Blaž, zaštitnik grada Vodnjana; svibanj: Dječji festival duhovne glazbe Iskrice; 23.6. Vatre Svetog Ivana i početak Vodnjanskog ljeta; studeni: Dani mladog maslinovog ulja

Službena web stranica: www.vodnjan.hr

TZ Vodnjana: www.vodnjandignano.com

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".