Petak, 22 Siječanj 2021

Recenzija: Benvenuti, Caldierosso 2018.

Napisala:  Nedeljka Krupljan
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Benvenuti, Caldierosso 2018.

Dogovorila sam sastanak u Vinariji Benvenuti, nedaleko Motovuna, u mirnom mjestašcu zvanom Kaldir. Čim sam došla na odredište, dočekala me topla dobrodošlica, u skladu s epidemiološkim mjerama.

Kušala sam sve od svježe Malvazije, Anno Domini Malvazije, Anno Domini Terana, do San Salvatore Malvazije, Muškata, Terana…

O Santa Elisabetta Teranu smo pričali jako puno, baš kako to vino i zaslužuje,no danas Vam neću pričati o tom divnom Teranu iz 2016., nego o vinu koje je za mene iznenađujuće otkriće.

Benvenuti, Caldierosso 2018.

Caldierosso je kupaža Terana, Merlota, Tempranilla i Nebbiola. Teran je baza, a ostale tri sorte grožđa dolaze s položaja Santa Elisabetta.

Svaka se sorta odvojeno bere, vinificira i macerira, poslije se kupažiraju te vino odležava godinu dana u velikim drvenim bačvama.

U razgovoru s Albertom Benvenutijem naučila sam da posjeduju 20 hektara vinograda na bijeloj zemlji, s tri različita  položaja na različitim nadmorskim visinama: 150 mnv, 200 mnv i 300 do 400 mnv.

Benvenuti, CaldierossoBraća Benvenuti su postigla izvrstan balans četiri karakternih sorata, tako da je svaka sorta dala svoj najveći potencijal i uspjeli su, sa srcem i dušom kao i svako svoje vino, proizvesti jedinstveni Caldierosso.

U vinu dominiraju arome bobičastog voća i začinskih nota.

Vino je s 13 posto alkohola, jake strukture,  ali istodobno meko i pitko – traži čašu više.

Poslužila bih ovo vino na 16 do 18 °C uz crveno meso, a po ljeti bih ga se usudila malo ohlađenog sljubiti uz Škarpinu i pečenu papriku, oboje s gradela.

Moja topla preporuka i za zimske i za ljetne dane.

Tko želi znati više:

Santa Elisabetta je položaj na 330 mnv  s visokim udjelom lapora i vapnenca – zato vina imaju svježinu i izraženu mineralnost - mi sommelieri volimo reći „vino je živo“, jer zaista i jest.

-    Berbe su sve ručne; većina kvasaca su divlji, nastali fermentacijom kožice.

-    Moje pitanje je bilo zašto nemaju oznaku EKO proizvodnje - rekli su da rade na tome.

-    Mi se jako veselimo!

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka vina i maslinovog ulja; mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina je odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca te je, uz pomoć mentora Filipa Savića, puno učila i razvijala se. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres, a od renomiranih restorana u kojima je radila i gradila karijeru, rado izdvaja Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom. Do nedavno je radila na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja zadnje 4 godine ima preporuku Michelina, a trenutno radi u destileriji Aura u Buzetu.

Pokrenula je projekt "Cheers With You By Nedeljka Krupljan" kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. Cheers with you predstavlja jedinstveno iskustvo koje će vas "natjerati" da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/nkcheerswithyou