Zaklopite oči na trenutak i zamislite....
Topao petak početkom listopada, sunce još visoko na nebu, nije prevruće, taman za ljetnu haljinicu ili laganu trenirku, nosite sunčane naočale i nalazite se ispred kamene kuće u kojoj možete ostati duže ako tako odlučite. U hladovini ste, pogled vam seže daleko i sve što vidite je istarsko zelenilo i brdašca najvinarskije Općine u Istri (Općina Vižinada). Dolazi vinar Marino Rossi, supruga ili netko od tri sina noseći svježu, ohlađenu Malvaziju, čaše zveckaju, miriši pršut i sir sa stola....
U našem slučaju sve napisano je i doživljeno, u vinariji i destileriji Rossi, čija povijest seže od 1885. godine kada je kupljen prvi vinograd. Mjesto je to gdje se stvaraju vrhunska vina, ali i tradicionalne istarske rakije, vrhunski gin Nostromo od vina i vrhunski XO vinjak Šovran od terana.
Nema potrebe prepisivati impresivnu priču o povijesti obitelji jer je potanko napisana na stranicama vinarije, no u svakom slučaju mi smo je pročitali kako bi dostojanstvenije kušali izabrano i možemo vam reći da se osjete te povijesne neprilike i prilike i ta tradicija u svakom gutljaju, kutku vinarije ili osmijehu domaćina koji s ponosom nastavljaju obiteljsku priču.
Nama je fokus bio na vrhunskim vinima, a destilate ostavljamo nekim drugim naratorima iako moramo spomenuti veliki broj nagrada, priznanja svim proizvodima ove vinarije.
Svježa Rossi Malvazija meni je osobni hit, volim tu svježinu i kaj mi možete. Alena, pak, osvaja Malvazija Templara a oboje smo složni da nas je Chardonnay ostavio bez teksta i da su nas skoro podjednako oduševili crnjaci koje dotada nismo kušali: Moro (cuvée teran, merlot i cabernet sauvignon) i Teran. Jednaku su reakciju imali i naši prijatelji Ivana i Igor s kojima smo uživali u danu. Andrej i Čarli svoje su zadovoljstvo našli u valjanju po friško pokošenoj travi.
Ovakvi vas dani napune pozitivnom energijom i jedva čekamo opet neki topao petak kad ćemo na jednaki način uživati.