Subota, 06 Ožujak 2021

Vinarka koja opravdano zaslužuje duboki naklon

Napisao:  Vinske ceste moćne gomilice
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Vinarka koja opravdano zaslužuje duboki naklon

Nevjerojatno je kako te susret s nekim ljudima obogati na način na koji nikad ne bi pomislili. Nama se to dogodilo s Anom Ritošom iz Vinarije Ritoša.

Kako je 8. mart pred vratima, ova priča bi mogla imati prizvuk odavanja počasti ženama i nećemo bježati od toga. Kao što se ponekad začudite kako vinova loza, onako krhka, uspije u teškim uvjetima tako smo se i mi, priznajemo, u prvi čas zapitali kako ta, naizgled krhka, mlada žena uspijeva istovremeno održavati veliki vinograd i proizvoditi sjajna vina. No već nakon prve rečenice, iz koje su izbijale snaga i samouvjerenost, znali smo da pred nama stoji iznimno stručna i temeljita vinarka i vrijedna radnica koja čvrsto stoji na zemlji.

Oduševila nas je strpljivošću u objašnjavanju proizvodnih procesa, što se nalazi i što će biti u kojoj bačvi, pri tome je prenosila svoje stručno znanje vezano uz održavanje vinograda kroz rezidbu i vezivanje vinove loze, pokazujući nam to i u samom vinogradu.

Vinarija Ritoša

Koliko je vrijedna i temeljita, pokazala je na primjeru toga da je sama obrezala vinograd od 3,5 ha vodeći već pri tome računa, ne o tekućoj godini, već o onome što će ta rezidba donijeti u sljedećim godinama, što je prošireni sastav moćne gomilice ostavilo bez teksta.

Osim o vinima, s ponosom je pričala o svom obiteljskom naslijeđu, posebice ocu Viliju, koji je od ugostiteljskog radnika postao ribar, izgradivši brod svojim rukama, a zatim i vinar te je taj posao s punim povjerenjem prepustio u ruke svoje Ane. Osim kad je u pitanju rukovanje mehanizacijom što još uvijek radi otac i berba, kad je uključena cijela obitelj, sve drugo radi ona sama. I rezultat te pune posvećenosti je itekako vidljiv u butelji i čaši.

Vinarija Ritoša

Women power s početka ovog teksta osjetili smo i vidjevši Aninu tetu koja isto tako sudjeluje u proizvodnom procesu, a pri tom je i Anjinom tati pokazala kako se butelje etiketiraju, pa je i on sam "odradio" nekoliko butelja.

Bilo da je riječ o Cabernet sauvignonu, teranu ili pak malvaziji i muškatima (ruži i porečkom), ono što Ana proizvodi je fantastično. Malvazija je posebna priča, drukčija od drugih koje smo kušali, punijeg tijela, rađena na različitim kvascima i to se osjeti i na nosu i na nepcu. I nije slučajno upravo ta malvazija, u trenutku dok smo bili tamo, pakirana za izvoz u SAD, gdje će biti dio vinskih karti ozbiljnih restorana u nekoliko gradova. Ana ne skriva da joj je cabernet sauvignon najdraža sorta, a kad smo probali onaj iz 2016. nismo joj ni mogli, ni željeli oponirati, jer je bio izniman.

S onim što radi Ana Ritoša u vinogradima kod sela Radmani, nedaleko Poreča može biti uzor drugima i opravdano zaslužuje duboki naklon vinara i ljubitelja vina poput nas.

(Alen)

 

 

Vinske ceste moćne gomilice

Insajderski pogled na vinski turizam... Stranica namijenjena vinskim entuzijastima, koji nisu nužno profesionalci, nego naprosto vole uživati u dobroj kapljici, finoj klopi i prekrasnim pejzažima koji se mogu doživjeti na putovanjima po vinskim stazama.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/vinskeceste/