Petak, 05 Ožujak 2021

Recenzija: Ottocento crni 2016, Clai

Napisala: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Recenzija: Ottocento crni 2016, Clai

Je li vam se ikada dogodilo da ste otišli na sastanak u vinariju i, umjesto dva sata, ostali puno više? Vjerujem da je.

Jedna od takvih vinarija je vinarija Clai, pogotovo kad vrijeme provedete s dva genijalca, enologom Dimitrijem i samim stvaraocem veličanstvenih Clai vina, gospodinom Giorgiom Claijem.

Taj osebujni gospodin i njegova gospođa Vesna su me osvojili na prvu, kada sam na jednom eventu ponizno došla do njih i rekla im: "Bila bi mi iznimna čast upoznati Vas." Sada, godinu dana kasnije, sjedimo skupa, satima pričamo anegdote, Giorgio Clai priča o vinima, a ja upijam kao spužva sve, praćeno s divnom energijom i smijehom. Ovaj sastanak je bio poseban i moram napomenuti da imam najljepši posao na svijetu; družim se i upoznajem divne ljude, jedem fino i kušam vina - najfinija na svijetu, a naša... Meni dosta.

Zahvalna sam na svakoj minuti i na svakoj rečenici tim izvanrednim stvaraocima koji stvaraju tu svetu kapljicu i posvete mi svoje vrijeme i znanje.

Zbog svega toga što treba napraviti da nam vino dođe u čašu i da ga kušamo, na vino u butelji gledam s velikim poštovanjem; samo stvaraoci - vinar i enolog znaju koliko ljubavi, truda i rada treba proći da kušamo i guštamo u toj plemenitoj tekućini.

Vinarija Clai se nalazi nedaleko grada Buje, u seocu zvanom Brajki, Krasica.

Clai je poznat po tome da grožđe prerađuje u vino na prirodan način bez dodavanja enzima, kvasaca ili malolaktičke bakterije.

Dva njegova najtraženija vina su Refošk Brombonero i Muskat Tasel kojih trenutno ni sam vinar više nema, ali mi čekamo.

Pisat ću Vam o jednoj posebnoj kupaži:

Ottocento crni 2016.

Ottocento crni 2016, vinarija Clai, IstraKupaža autohtonog istarskog refoška i merlota koji se izvrsno prilagodio u Istri.

Vinogradi se nalaze u blizini vinarije i posađeni su na bijeloj zemlji (glina) koja daje specifičnu mineralnost vinu.

Berba je ručna, a vina odležavaju najmanje dvije godine u velikim hrastovim bačvama od 1000 do 2500 litara.

Vino je bistro, duboke rubin crvene boje s ljubičastim diskovima, vrlo gusto.

Na nosu čist i intenzivan miris, aromatičan; što se vino više otvara, dolaze arome zrelog voća - borovnice, crni ribizl, višnje, suhe šljive, začinske note vanilije, na kraju ima i kave i kakaa.

Vino je suho, toplo, meko, ima savršen balans tanina, kiselina i alkohola.

U okusu dominira zrelo voće, vanilija, kava i kakao; ima fini dugi after taste.

Ovo vino bih poslužila na 18°C uz domaće njoke sa šugom od boškarina.

Tko želi znati više:

Ottocento crni 2016. je vino koje ima potencijal za starenje 15+; moj savjet: čuvajte neko vrijeme barem dvije boce. Živjeli!

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka vina i maslinovog ulja; mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina je odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca te je, uz pomoć mentora Filipa Savića, puno učila i razvijala se. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres, a od renomiranih restorana u kojima je radila i gradila karijeru, rado izdvaja Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom. Do nedavno je radila na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja zadnje 4 godine ima preporuku Michelina, a trenutno radi u destileriji Aura u Buzetu.

Pokrenula je projekt "Cheers With You By Nedeljka Krupljan" kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. Cheers with you predstavlja jedinstveno iskustvo koje će vas "natjerati" da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/nkcheerswithyou