Petak, 05 Ožujak 2021

Recenzija: Ottocento crni 2016, Clai

Napisala: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Recenzija: Ottocento crni 2016, Clai

Je li vam se ikada dogodilo da ste otišli na sastanak u vinariju i, umjesto dva sata, ostali puno više? Vjerujem da je.

Jedna od takvih vinarija je vinarija Clai, pogotovo kad vrijeme provedete s dva genijalca, enologom Dimitrijem i samim stvaraocem veličanstvenih Clai vina, gospodinom Giorgiom Claijem.

Taj osebujni gospodin i njegova gospođa Vesna su me osvojili na prvu, kada sam na jednom eventu ponizno došla do njih i rekla im: "Bila bi mi iznimna čast upoznati Vas." Sada, godinu dana kasnije, sjedimo skupa, satima pričamo anegdote, Giorgio Clai priča o vinima, a ja upijam kao spužva sve, praćeno s divnom energijom i smijehom. Ovaj sastanak je bio poseban i moram napomenuti da imam najljepši posao na svijetu; družim se i upoznajem divne ljude, jedem fino i kušam vina - najfinija na svijetu, a naša... Meni dosta.

Zahvalna sam na svakoj minuti i na svakoj rečenici tim izvanrednim stvaraocima koji stvaraju tu svetu kapljicu i posvete mi svoje vrijeme i znanje.

Zbog svega toga što treba napraviti da nam vino dođe u čašu i da ga kušamo, na vino u butelji gledam s velikim poštovanjem; samo stvaraoci - vinar i enolog znaju koliko ljubavi, truda i rada treba proći da kušamo i guštamo u toj plemenitoj tekućini.

Vinarija Clai se nalazi nedaleko grada Buje, u seocu zvanom Brajki, Krasica.

Clai je poznat po tome da grožđe prerađuje u vino na prirodan način bez dodavanja enzima, kvasaca ili malolaktičke bakterije.

Dva njegova najtraženija vina su Refošk Brombonero i Muskat Tasel kojih trenutno ni sam vinar više nema, ali mi čekamo.

Pisat ću Vam o jednoj posebnoj kupaži:

Ottocento crni 2016.

Ottocento crni 2016, vinarija Clai, IstraKupaža autohtonog istarskog refoška i merlota koji se izvrsno prilagodio u Istri.

Vinogradi se nalaze u blizini vinarije i posađeni su na bijeloj zemlji (glina) koja daje specifičnu mineralnost vinu.

Berba je ručna, a vina odležavaju najmanje dvije godine u velikim hrastovim bačvama od 1000 do 2500 litara.

Vino je bistro, duboke rubin crvene boje s ljubičastim diskovima, vrlo gusto.

Na nosu čist i intenzivan miris, aromatičan; što se vino više otvara, dolaze arome zrelog voća - borovnice, crni ribizl, višnje, suhe šljive, začinske note vanilije, na kraju ima i kave i kakaa.

Vino je suho, toplo, meko, ima savršen balans tanina, kiselina i alkohola.

U okusu dominira zrelo voće, vanilija, kava i kakao; ima fini dugi after taste.

Ovo vino bih poslužila na 18°C uz domaće njoke sa šugom od boškarina.

Tko želi znati više:

Ottocento crni 2016. je vino koje ima potencijal za starenje 15+; moj savjet: čuvajte neko vrijeme barem dvije boce. Živjeli!

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka i voditeljica Konobe Morgan, Brtonigla, Istra. Mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres i potom se upisala u HSK kroz čije tečajeve, a uvelike uz pomoć svojeg mentora Filipa Savića, uči i razvija se. Prva vinska karta koju je radila bila je za restoran Barbieri's sa 140 etiketa.

Vodila je wine bar u Primoštenu u kojem je organizirala vinske večeri, a potom se vratila u Zagreb, ovaj put u Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom gdje okružena profesionalcima s njima radi večere sa svjetskim vinarima. Prošlu godinu provela je u Motovunu, u vinariji Roxanich gdje je radila u restoranu, vodila ture po podrumu i vinske degustacije. Trenutno je na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja se bori za Michelin zvjezdicu s obzirom na to da zadnje 4 godine imaju preporuku Michelina.