Petak, 05 Ožujak 2021

A živote, dobar li si

Napisao:  Vinske ceste moćne gomilice
(Reading time: 2 - 3 minutes)
A živote, dobar li si

Da ste doživjeli najljepši pogled na Motovun ispijajući vino, možete doista reći tek onda kad ste posjetili vinariju Bertoša.

Ako niste još... probajte samo zamisliti kako je vlasniku, Robiju Bertoši, dobro kad može na terasi ispred svoje prekrasno stilski uređene kušaonice natočiti čašu svog vina i gledati na zidine Motovuna. Mora da mu je početak i kraj dana bajkovit, a vi to možete doživjeti ako ga posjetite jer doista vrijedi otići tamo, u Kaldir, samo par metara od naše posljednje vinske stanice.

Neki nas već kritiziraju da mi o svakom pišemo prekrasan tekst, ali doista je ono što je napisano i doživljeno. Ono što nije bilo tako... o tome i o njima jednostavno ne pišemo... Mene posebno vesele ti mali i mladi vinari, oni jesu budućnost vinarstva i oblikuju vinsku scenu, ali njima itekako pripada i sadašnjost, nije ona samo za velike i šire poznate vinare. To sam doživjela kroz priču Robija Bertoše. On točno zna svoje mjesto u motovunskom kraju, čvrsto stoji na zemlji, snove pažljivo sanja, ne odustaje od principa i ne povodi se onime u što sam ne vjeruje niti nastoji kopirati nekoga ili ući u trenutni trend.

Vinarija Bertoša

Oduševila me njegova ljubaznost i profesionalnost, sposobnost naracije o vinskim etiketama i onome što se krije iza njih, jer istini za volju, tu je prava priča. Ponosi se on tako s cca 15000 butelja godišnje, ovisno odgovara li kvaliteta za buteljiranje.

Nas je ostavio bez teksta i sa svježom Malvazijom 2019. i s onom odležanom iz 2018., ali itekako svježom, pitkom i karakternom, kao i s Teranom iz 2018. No ako treba odabrati favorita, onda je to onaj as iz rukava koji nas je oborio. Sivi pinot 2019. Kako ja stalno o sauvignonu, tako Alen o sivom pinotu. Za njega je to kraljevska sorta. I zamislite oduševljenja kada je, evo, popio svoj savršen sivi pinot u Istri, u Kaldiru, kod Robija i gledao Motovun i, doduše, malo nadzirao Andreja da ne krene niz vinograd.

A živote, dobar li si...

Butelje imaju novi vizualni identitet by Studio Sonda iz Vižinade, jako dobro osmišljen, stilski odrađen natpisa Berba u kojem je vino iz ručno obranih vinograda s vrhova Istre pri čemu se sugerira kušaču da je berba baš taj događaj, doživljaj, praznik vinara, spoj straha i adrenalina, spajanje poznatog znanja s nepoznatim i neizvjesnim što nosi svaka nova godina i svaka nova berba.

Vinarija Bertoša

Jako se veselimo našem sljedećem susretu u Laubi, na Vinart Grand Tastingu u Zagrebu 2021. Nadamo se da će biti tastinga, jer smo se dogovorili da ćemo, odmah kad uđemo, naći Robija i kušati tada prvi puta rose varijantu pjenušca proizvedenog klasičnom metodom od terana i pinota sivog.

Posjet smo završili Robijevim riječima: "Hvala Vama na posjeti! Bilo mi je zadovoljstvo predstaviti Vam našu malu, ali nama najveću vinariju!"

Taj vinar doista zaslužuje da ga upoznate, da posjetite vinariju; ta vina zaslužuju biti dio vašeg vinskog frižidera.

 

 

Vinske ceste moćne gomilice

Insajderski pogled na vinski turizam... Stranica namijenjena vinskim entuzijastima, koji nisu nužno profesionalci, nego naprosto vole uživati u dobroj kapljici, finoj klopi i prekrasnim pejzažima koji se mogu doživjeti na putovanjima po vinskim stazama.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/vinskeceste/