Ponedjeljak, 06 Rujan 2021

Gala večera "Smokva by Deni Srdoč"

Napisao:  Silvija Munda; Borut Brozović (Studio B)
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Gala večera "Smokva by Deni Srdoč"

U današnje vrijeme nemalo je postignuće održati tradiciju punih, okruglih 15 godina! Unatoč svim okolnostima, Dani smokava u gradu Krku u organizaciji Turističke zajednice grada Krka, uspjeli su u tome jer se održavaju od daleke 2007., a ove, jubilarne 15. godine, produljeni su s dosadašnjeg vikend događanja na čak deset dana. Ta tradicionalna manifestacija grada Krka slavi cijenjenu i vrlo raširenu voćku Mediterana, smokvu, koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo. Posvećeni edukaciji gostiju i lokalnog stanovništva o smokvi u svim njenim aspektima, Dani smokava, kako piše kolegica Sanja Muzaferija, istodobno turistički brendiraju grad Krk i otok Krk kao autentično gastronomsko odredište. Bogat program manifestacije bio je zanimljiv i laicima i stručnjacima; i gastronomskim znalcima i gurmanima; i gostima i domaćinima.

No ovogodišnje Dane smokava ponajviše je obilježila gala večera povodom jubilarnog 15.izdanja festivala, „Smokve by Deni Srdoč“.

Mladi, ali izuzetno talentiran, poznati i priznati, 29.-godišnji chef rodom s Krka, koji je restoranu Draga di Lovrana u kojem je radio, priskrbio prestižnu Michelinovu zvjezdicu, a danas je glavni chef restorana „Nebo by Deni Srdoč“ u hotelu Hilton Costabelle Beach Resort and Spa, vrlo dobro zna, piše Muzaferija, kako smokvu pretvoriti u zvijezdu, tj. kroz svoja sofisticirana jela pokazati zašto je smokva zvijezda Mediterana.

30.8. u restoranu Marina Blue, krčkog hotela Marina, Srdoč je upriličio pravi gastronomski doživljaj, hommage smokvi, gurmanski doživljaj popraćen vinima Kvarnera, a uz pomoć nedavno osnovane Udruge Vina Kvarnera/Kvarner Wine. Vinsku prezentaciju vodio je, uz vinare, tajnik udruge Žarko Stilin Belac. 

Gala večera "Smokva by Deni Srdoč"

Ovom večerom je Deni Srdoč još jednom potvrdio svoj bezgranični talent za kuhanje.

Ono što je mene osobno fasciniralo jest lakoća kojom je Deni uklopio smokvu u pet sljedova jela i činjenica da u nijednom jelu smokva nije zapravo bila glavna, nego popratna namirnica, ali ipak se u svakom jelu osjetila i dala svoj tač. OK, veliki sam fan Denijeve kuhinje, tako da moram priznati da je objektivnost u ovom kratkom osvrtu nešto manja nego inače. Jela koja smo dobili bila su, recimo tako, jednostavna, ali nije nimalo lako od jednostavnog jela napraviti nešto što iskače iz okvira prosječnosti. Jela termički odlično spremljena, okusi vrlo precizno izbalansirani i vrlo slojeviti, tako da sa svakim zalogajem otkrivate nešto novo u jelu.

Denijevu kuhinju jednostavno morate probati, jer opisati nešto što u sebi ima toliko emocije, skoro je pa nemoguće.

Detalj koji će vam možda biti bitan, meni je itekako bio: u jednom slijedu trebala je biti janjetina i kada je već bila manje više gotova, obavijestili su nas da ćemo ipak dobiti meso od crne slavonske svinje jer chef nije zadovoljan kvalitetom mesa. Dakle, to je nešto što se rijetko događa i zato takve postupke treba posebno cijeniti. Nije bez razloga Deni najmlađi nosioc Michelinove zvjezdice u Hrvatskoj. Srećom, još ćemo se dugo družiti s Denijem.

Već se veselim sljedećem susretu.

Evo što je bilo na meniju ove gala večere: 

Gala večera "Smokva by Deni Srdoč"Za vrijeme dok su se gosti zagrijavali i smještali za stolove s pogledom na more i krčku rivu, posluženi su pjenušci dobrodošlice - Maličić vinarije Šipun i pjenušac Gospoja.

Gala večera "Smokva by Deni Srdoč"Prvi slijed bio je juneći tartar, s umakom hollandaise, tostiranu focacciu, emulziju od vlasca i ukiseljenim smokvama a uz pjenušac Plovanić od sorte belica, OPG-a Plovanić.

Drugi slijed bio je oslić u marinadi s odležanim koromačem i ciklom u umaku od naranče i smokava te s majonezom od spiruline. Servirana je žlahtina Sveta Lucija vinarije Antuna Katunara, koja je nedavno osvojila brončanog Decantera u Londonu.

Gala večera "Smokva by Deni Srdoč"Slijedio je rižoto od šumskih gljiva i kozica s redukcijom smokvi koji je fantastično pratio hvaljeni vrhunski rosé Trojišćina vrbničke vinarije Šipun.

Mesni slijed bio je filet slavonske crne svinje glazirane smokvama uz espuma krumpir s hrenom, hrskavo sotirano povrće i jus, a vinski par je bio izvrstan Sansigot Kuće vina Ivan Katunar, vino/sorta koja je upravo zahvaljujući krčkim vinarima spašena od izumiranja.

Desert je bio svojevrsna slatka fantazija: čokoladna terina s kremom od vanilije, crumble od lješnjaka i flambirane smokve. Vinski partner bilo je Misno vino (žlahtina) poznate Poljoprivredne zadruge Gospoja.

Nakon svega, gosti su kušali i vino iznenađenja, prošek Novi poret ugostiteljstva i trgovine Nada iz Vrbnika.

Bila je to za sve prisutne večer(a) za pamćenje, slaže se sa mnom i Sanja Muzaferija – s kraljicom smokvom u središtu gastro zbivanja, a uz ugodnu glazbenu pratnju Spart Jazz Dua!

Gala večera "Smokva by Deni Srdoč"

S nestrpljenjem se čekaju 16. Dani smokava u Krku.

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".