Subota, 30 Siječanj 2021

Recenzija: Punta Greca 2016., Medea

Napisala:  Silvija Munda; Nedeljka Krupljan
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Punta Greca 2016., Medea

Biti u Puli, a ne posjetiti Vodnjan, udaljen svega petnaestak minuta, bila bi prava šteta.

U Vodnjanu mi je nezaobilazna stanica bila vinarija Medea, koja posjeduje 60 hektara vinograda u okolici Pule i Medulina.

Medea vina predstavljaju spoj istarske zemlje i čovjeka i to su mi par puta ponovili tijekom našeg razgovora.

Draga Sandra nam je posvetila svoje vrijeme i prekrasno poučno pričala o Medea vinima.

Najviše su zasađene sorte malvazija istarska i merlot o kojem ću Vam danas i pisati, a manji vinogradi su zasađeni sa sortama chardonnay, cabernet sauvignon i teran.

Punta Greca 2016., Medea (foto: Nedeljka Krupljan)Moju pažnju i oduševljenje odnijelo je vino Punta Greca 2016. Radi se o posebnom Merlotu s posebnog položaja, u kojeg sam se naprosto zaljubila.

Jedan vrhunski poznavatelj vina mi je u jednom razgovoru rekao: "Punta Greca je vino kojeg uvijek imam doma."

Ovo vino ne izlazi na tržište svake godine; npr. 2014. i 2017. zbog klimatskih uvjeta nisu bile uspješne godine za ovaj poseban merlot. Zanimljivo je da u prva dva reda vinograda, koja su najbliža moru, nisu posadili merlot zato što su ta dva reda najviše izloženi moru i najosjetljiviji su. 

Sandra nam objašnjava, kada posolica padne na lišće jednostavno ga spali i ako nakon toga nema kiše koja ga ispere, posolica uništi sirovinu.

Punta Greca vinograd (foto: Silvija Munda)

Vino je rubin crvene boje s granat rubovima, veoma gusto i vrlo izraženog mirisa, na prvu dominira crno bobičasto voće - borovnice i crni ribizl.

Kako se vino otvara, tako dolaze i note mediteranskog bilja, prvenstveno ružmarina.

Na okus je izrazito suho, vrlo sočno i mekano s dugim aftertasteom.

Krase ga fini i mekani tanini i odlična mineralnost.

Preporučila bih ga u bordo čaši, na 16 do 18 stupnjeva uz crveno meso, fiorentinu ili sočan biftek.

Punta Greca je svakako tipični izvrstan merlot koji bi pomirio i najposvađaniji zaljubljeni par.

Tko želi znati više...

Punta Greca je mikrolokacija zvana još i punta Grkola (tj. Punta Grkova). Nalazi se na rtu Marlera ispod Ližnjana.

Sastav tla: crvenica, pijesak i glina.

Punta Greca 2016. je limited reserve od 7 980 butelja; moja je bila 7 297. 

Punta Greca 2016., Medea (foto: Nedeljka Krupljan)Punta Greca 2016., Medea (foto: Nedeljka Krupljan)

Sljedeću koju kupim čuvam bar par godina jer je potencijal ovog vina jako dug. Živjeli!

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka vina i maslinovog ulja; mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina je odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca te je, uz pomoć mentora Filipa Savića, puno učila i razvijala se. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres, a od renomiranih restorana u kojima je radila i gradila karijeru, rado izdvaja Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom. Do nedavno je radila na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja zadnje 4 godine ima preporuku Michelina, a trenutno radi u destileriji Aura u Buzetu.

Pokrenula je projekt "Cheers With You By Nedeljka Krupljan" kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. Cheers with you predstavlja jedinstveno iskustvo koje će vas "natjerati" da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/nkcheerswithyou