Subota, 30 Siječanj 2021

Recenzija: Punta Greca 2016., Medea

Napisala:  Silvija Munda; Nedeljka Krupljan
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Punta Greca 2016., Medea

Biti u Puli, a ne posjetiti Vodnjan, udaljen svega petnaestak minuta, bila bi prava šteta.

U Vodnjanu mi je nezaobilazna stanica bila vinarija Medea, koja posjeduje 60 hektara vinograda u okolici Pule i Medulina.

Medea vina predstavljaju spoj istarske zemlje i čovjeka i to su mi par puta ponovili tijekom našeg razgovora.

Draga Sandra nam je posvetila svoje vrijeme i prekrasno poučno pričala o Medea vinima.

Najviše su zasađene sorte malvazija istarska i merlot o kojem ću Vam danas i pisati, a manji vinogradi su zasađeni sa sortama chardonnay, cabernet sauvignon i teran.

Punta Greca 2016., Medea (foto: Nedeljka Krupljan)Moju pažnju i oduševljenje odnijelo je vino Punta Greca 2016. Radi se o posebnom Merlotu s posebnog položaja, u kojeg sam se naprosto zaljubila.

Jedan vrhunski poznavatelj vina mi je u jednom razgovoru rekao: "Punta Greca je vino kojeg uvijek imam doma."

Ovo vino ne izlazi na tržište svake godine; npr. 2014. i 2017. zbog klimatskih uvjeta nisu bile uspješne godine za ovaj poseban merlot. Zanimljivo je da u prva dva reda vinograda, koja su najbliža moru, nisu posadili merlot zato što su ta dva reda najviše izloženi moru i najosjetljiviji su. 

Sandra nam objašnjava, kada posolica padne na lišće jednostavno ga spali i ako nakon toga nema kiše koja ga ispere, posolica uništi sirovinu.

Punta Greca vinograd (foto: Silvija Munda)

Vino je rubin crvene boje s granat rubovima, veoma gusto i vrlo izraženog mirisa, na prvu dominira crno bobičasto voće - borovnice i crni ribizl.

Kako se vino otvara, tako dolaze i note mediteranskog bilja, prvenstveno ružmarina.

Na okus je izrazito suho, vrlo sočno i mekano s dugim aftertasteom.

Krase ga fini i mekani tanini i odlična mineralnost.

Preporučila bih ga u bordo čaši, na 16 do 18 stupnjeva uz crveno meso, fiorentinu ili sočan biftek.

Punta Greca je svakako tipični izvrstan merlot koji bi pomirio i najposvađaniji zaljubljeni par.

Tko želi znati više...

Punta Greca je mikrolokacija zvana još i punta Grkola (tj. Punta Grkova). Nalazi se na rtu Marlera ispod Ližnjana.

Sastav tla: crvenica, pijesak i glina.

Punta Greca 2016. je limited reserve od 7 980 butelja; moja je bila 7 297. 

Punta Greca 2016., Medea (foto: Nedeljka Krupljan)Punta Greca 2016., Medea (foto: Nedeljka Krupljan)

Sljedeću koju kupim čuvam bar par godina jer je potencijal ovog vina jako dug. Živjeli!

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka i voditeljica Konobe Morgan, Brtonigla, Istra. Mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres i potom se upisala u HSK kroz čije tečajeve, a uvelike uz pomoć svojeg mentora Filipa Savića, uči i razvija se. Prva vinska karta koju je radila bila je za restoran Barbieri's sa 140 etiketa.

Vodila je wine bar u Primoštenu u kojem je organizirala vinske večeri, a potom se vratila u Zagreb, ovaj put u Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom gdje okružena profesionalcima s njima radi večere sa svjetskim vinarima. Prošlu godinu provela je u Motovunu, u vinariji Roxanich gdje je radila u restoranu, vodila ture po podrumu i vinske degustacije. Trenutno je na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja se bori za Michelin zvjezdicu s obzirom na to da zadnje 4 godine imaju preporuku Michelina.