Održano je još jedno, peto po redu, Prvenstvo sommeliera kontinentalnih regija Hrvatske. Nakon teških pismenih provjera znanja, trojica finalista pred publikom i žirijem se nadmetala u zanimljivim i atraktivnim vještinama poput otvaranja pjenušca, dekantiranja vina, prepoznavanja vina i žestokih pića "na slijepo", otkrivanja pogrešaka u vinskoj listi, komunikacije sa zahtjevnim gostom i slično.
Kao što smo već objavili na društvenim mrežama, pobjednik je ponovo Siniša Lasan, zagrebački sommelier dubrovačkog restorana Proto. Mora se priznati, zasluženo, Siniša polako postaje sommelier međunarodnih razmjera, a najbolja potvrda za to je pozivnica da postane sudac na Decanterovom ocjenjivanju vina.
Drugi je bio Darko Lugarić, sommelier zagrebačkog restorana Agava; oni su i ove godine bili najzastupljeniji lokal, što govori samo za sebe.
Treće mjesto zauzeo je Zoran Kozlica, sommelier novozagrebačkog restorana Il Secondo. Zoran je ujedno bio i najveće iznenađenje ovog prvenstva. Njegovo osvajanje trećeg mjesta je jako bitno - daje nadu da dolaze neki novi, mlađi ljudi i da se na njih može računati. Govori nam da ne počiva sve samo na nekolicini već višestruko dokazanih entuzijasta.
Nakon proglašenja pobjednika, uzvanicima se obratio, između ostalih, Siniša Lasan i moram reći da su me njegove riječi natjerale na razmišljanje. Kao prvo, Sinišu poznajem dugo. Iz istog smo kvarta u Zagrebu pa da se malo i pohvalim - dok je još bio na samim počecima svoje, danas velike, karijere, surađivali smo u mojoj emisiji Vinoteka. On je bio naš prvi stručni sommelier. Dakle, znam prepoznati talent. Ima tome već više godina, ali uspomene ostaju.
No da se vratimo na temu. Otvorio je Siniša pitanje podrške HSK (Hrvatskog sommelier kluba) pojedincima. Dakle, Siniša je bio sudac na Decanteru i HSK nije našao za shodno da za svoje, posebice mlađe, članove napravi nekoliko predavanja na kojima bi im Siniša prenio svoja znanja i iskustva. Takav način podrške i priznanja naši sommelieri nemaju, to je problem. Za polaganje ispita vani spremaju se sami, za financije se snalaze sami... Nitko ne kaže da bi ih se HSK morao financirati, ali pomoći bi se moglo. Pa svaki njihov uspjeh vani je uspjeh i sommelier kluba i njegove škole!
Ali, da ne kvarimo ovu lijepu večer u Akademiji vina, sada treba slaviti, a o ovoj temi ćemo morati pripremiti posebnu, veliku priču.
Na kraju, da zahvalimo onima koji su podržali ovo prvenstvo, a to su Iločki podrumi, Belje, Vina Šember, Korak, Puhelek Purek, Krauthaker, Mladina, Petrač, Dropuljić... ako sam koga izostavio, moje velike isprike.