Petak, 19 Ožujak 2021

Recenzija: gin Karbun, Aura

Napisala: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Recenzija: gin Karbun, Aura

Znate li sto znaci ime destilerije Aura?

To su vam dragi moji - po prva dva slova imena vlasnika, gospođe Aurelije i gospodina Radenka.

Tvrtka Aura Proizvodi bavi se proizvodnjom ekskluzivnih tradicionalnih proizvoda kao sto su rakije, džemovi i ostali autohtoni proizvodi od samoniklog ljekovitog bilja i divljeg voća ubranog u ekološki čistom okolišu na obroncima Ćićarije, daleko od cesta i naseljenih mjesta.

Ističu kako kvaliteta njihovih proizvoda mora biti onakva kako su njihove bake proizvodile u svojim kućnim radinostima, bez ikakvih aditiva, pojačivača okusa i umjetnih sastojaka - i to mi se zaista jako sviđa; totalno iskren pristup stvaranju prirodnih i autohtonih proizvoda.

Doček u destileriji je bio prekrasan i zahvaljujem i dami Nataši i tehnologu Viktoru koji su nas ugostili i naučili puno toga novog. 

Došli smo rano ujutro da stavimo kuhati gin Karbun i to je nezaboravno iskustvo.

Destilerija Aura

Vidjeli smo sve začine koji se koriste i pomirisali smo svaki, tako da smo sve mirise spremili u svoje "ladice" u svojim glavama; znate dobar sommelier i za vina i za maslinova ulja postaje se i tako da puno mirišimo i ne, nismo ludi, samo spremamo mirise u svoje "ladice".

Aura destilerija ima svoje trgovine po Istri, na Krku, a izvan granica Lijepe Naše proizvodi se mogu pronaći u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i u dalekom Japanu.

Danas ću vam pisati o ginu Karbun koji svoju specifičnost duguje destilaciji prilikom koje prolazi proces filtracije kroz aktivni ugljen te ugljen serviraju uz gin kao važnu komponentu pri konzumaciji.

Vjerojatno naslućujete sto znaci Karbun - Karbun je staroistarski naziv za ugljen.

Proizvodnja gina Karbuna je sljedeća: koristi se žitni destilat (od žitarica), a glavni sastojak su borovice (male tamno ljubičaste bobice koje rastu na smreki ). Borovice su uvjetni sastojak za gin.  Od drugih sastojaka jako su bitni korijander koji sam sama stavila u kotao, zatim se stavljaju anđelika, korijen sladića, kora naranče, limete i limuna plus tajni sastojci.

Nedeljka Krupljan destileriji AuraDestilerija Aura, proizvodnja gina

Sve to se stavlja na stabilizaciju (hlađenje) na -9°C i onda se filtrira kroz aktivni ugljen, što znači da ugljen otklanja sve loše (dakle, ugljen kupi sve toksine na sebe), uči nas tehnolog Viktor.

Destilerija Aura, gin KarbunZatim slijedi punjenje u boce koje su od terakote (keramičke) i u maloj crnoj platnenoj vrećici se nalazi Karbun. Gin odiše mediteranskim biljem i borovicama; prekrasan i tehnološki izvrstan gin.

Na okusu, alkoholi su meki; uz kombinaciju suhog tonica i samo zvjezdicu anisa, ovaj gin bih pila i kao aperitiv i kao završetak divne večere. S profesionalne strane želim samo napomenuti da moramo znati koje su glavne komponente gina i da sa začinima budemo umjereni kada ukrašavamo čašu gin-tonika. 

Treba jako puno truda i ljubavi da tehnolog proizvede divan gin i ne bi ga smjeli promijeniti u  baru s puno začina koji nisu bili prisutni u samoj proizvodnji samog gina. Kako kažu vlasnici i cijeli team Destilerije AURA: "RUKOM UBRANO, S LJUBAVLJU PRIPREMLJENO"

TKO ŽELI ZNATI VIŠE

Kušajte Gin Karbun sa suhim tonicom, par kocka leda, malo svježih borovica, zvjezdicom anisa i par kapi Teranina Aura - dobit ćete perfect match.

Cheers with you!

Destilerija Aura

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka i voditeljica Konobe Morgan u Brtonigli (Istra). Mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina je odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca te je, uz pomoć mentora Filipa Savića, puno učila i razvijala se. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres, a od renomiranih restorana u kojima je radila i gradila karijeru, rado izdvaja Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom.

Trenutno je na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja se bori za Michelin zvjezdicu s obzirom na to da zadnje 4 godine imaju preporuku Michelina.

Pokrenula je projekt "Cheers With You By Nedeljka Krupljan" kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. Cheers with you predstavlja jedinstveno iskustvo koje će vas "natjerati" da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/nkcheerswithyou