Znate li sto znaci ime destilerije Aura?
To su vam dragi moji - po prva dva slova imena vlasnika, gospođe Aurelije i gospodina Radenka.
Tvrtka Aura Proizvodi bavi se proizvodnjom ekskluzivnih tradicionalnih proizvoda kao sto su rakije, džemovi i ostali autohtoni proizvodi od samoniklog ljekovitog bilja i divljeg voća ubranog u ekološki čistom okolišu na obroncima Ćićarije, daleko od cesta i naseljenih mjesta.
Ističu kako kvaliteta njihovih proizvoda mora biti onakva kako su njihove bake proizvodile u svojim kućnim radinostima, bez ikakvih aditiva, pojačivača okusa i umjetnih sastojaka - i to mi se zaista jako sviđa; totalno iskren pristup stvaranju prirodnih i autohtonih proizvoda.
Doček u destileriji je bio prekrasan i zahvaljujem i dami Nataši i tehnologu Viktoru koji su nas ugostili i naučili puno toga novog.
Došli smo rano ujutro da stavimo kuhati gin Karbun i to je nezaboravno iskustvo.
Vidjeli smo sve začine koji se koriste i pomirisali smo svaki, tako da smo sve mirise spremili u svoje "ladice" u svojim glavama; znate dobar sommelier i za vina i za maslinova ulja postaje se i tako da puno mirišimo i ne, nismo ludi, samo spremamo mirise u svoje "ladice".
Aura destilerija ima svoje trgovine po Istri, na Krku, a izvan granica Lijepe Naše proizvodi se mogu pronaći u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i u dalekom Japanu.
Danas ću vam pisati o ginu Karbun koji svoju specifičnost duguje destilaciji prilikom koje prolazi proces filtracije kroz aktivni ugljen te ugljen serviraju uz gin kao važnu komponentu pri konzumaciji.
Vjerojatno naslućujete sto znaci Karbun - Karbun je staroistarski naziv za ugljen.
Proizvodnja gina Karbuna je sljedeća: koristi se žitni destilat (od žitarica), a glavni sastojak su borovice (male tamno ljubičaste bobice koje rastu na smreki ). Borovice su uvjetni sastojak za gin. Od drugih sastojaka jako su bitni korijander koji sam sama stavila u kotao, zatim se stavljaju anđelika, korijen sladića, kora naranče, limete i limuna plus tajni sastojci.
Sve to se stavlja na stabilizaciju (hlađenje) na -9°C i onda se filtrira kroz aktivni ugljen, što znači da ugljen otklanja sve loše (dakle, ugljen kupi sve toksine na sebe), uči nas tehnolog Viktor.
Zatim slijedi punjenje u boce koje su od terakote (keramičke) i u maloj crnoj platnenoj vrećici se nalazi Karbun. Gin odiše mediteranskim biljem i borovicama; prekrasan i tehnološki izvrstan gin.
Na okusu, alkoholi su meki; uz kombinaciju suhog tonica i samo zvjezdicu anisa, ovaj gin bih pila i kao aperitiv i kao završetak divne večere. S profesionalne strane želim samo napomenuti da moramo znati koje su glavne komponente gina i da sa začinima budemo umjereni kada ukrašavamo čašu gin-tonika.
Treba jako puno truda i ljubavi da tehnolog proizvede divan gin i ne bi ga smjeli promijeniti u baru s puno začina koji nisu bili prisutni u samoj proizvodnji samog gina. Kako kažu vlasnici i cijeli team Destilerije AURA: "RUKOM UBRANO, S LJUBAVLJU PRIPREMLJENO"
TKO ŽELI ZNATI VIŠE
Kušajte Gin Karbun sa suhim tonicom, par kocka leda, malo svježih borovica, zvjezdicom anisa i par kapi Teranina Aura - dobit ćete perfect match.
Cheers with you!