Ponedjeljak, 09 Studeni 2015

Korta

Napisao:  Foto: Helena Pletković
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Korta

Na putu prema Korčuli, ako ne idete preko Splita, nemoguće je proći pored Korte Katarine, a ne stati barem na kratko. Tako smo i mi zastali i Korta me opet iznenadila i oduševila kao i mnogo puta prije toga. Ekipa G.E.T.-a bila je u ovoj vinariji već nebrojeno puta, ali naša fotografkinja Helena bila je prvi put i bilo je lijepo gledati kako ju Korta ushićuje i ostavlja bez daha. Svako malo vidiš novi bljesak u očima jer je otkrila neki novi detalj koji je zaokupio njene fotografske misli. Na neki način i nama je ovo bilo novo iskustvo s Kortom. Naime, kiša ne da je padala, već kao da je netko izlijevao vodu s neba. Tu sam vidio drugo lice Korte koja stameno stoji, bez obzira na kišu i vjetar i u trenutku spoznao neku novu ljepotu, ali i veliku snagu kojom zrači. Predivna, blistava, okupana kišom... Baš sam zahvalan na tom trenutku.

Kao Nikina zamjena ovaj put nas je dočekao Kortin vinogradar, naš stari znanac, Arsen i proveo nas kroz podrum. Naravno, sa čašama u rukama. Probali smo dva mlada rosea potpuno različite stilistike, ali oba odlična. Ne sumnjam da će Nika naći najbolju kombinaciju za kupažu i kad malo pokušam dočarati u glavi spoj ta dva vina, siguran sam - rezultat će biti sjajan. Kušali smo naravno i Pošip; mlad, još mutan, ali dojmljiv, već sada iskazuje velike potencijale. Ako je suditi po ovom pošipu, ovo će biti berba za pamćenje. Nemoguće je otići iz Korte, a ne probati plavac koji je ponos ove vinarije. Naravno da smo ga probali. Teško ga je opisivati u ovoj fazi kada je još prava beba, ali pravi vinski znalci pronaći će u njemu potencijale velikog vina i drago mi je da sam ga probao sada, jer do njegovog izlaska na tržište proći će još pokoja godina, a ja ću u međuvremenu svratiti još koji puta da vidim kako se razvija.

Mogućnost takvog praćenje nekog vina - to je nešto najljepše što naš posao nudi; to je neopisiv osjećaj i kad na kraju vino izađe u prodaju, imate spram njega sasvim drugi odnos i poštovanje. 

Na kraju našeg druženja koje je bilo kratko, jer bili smo uvjetovani polaskom trajekta prema Korčuli, kušali smo i plavac iz 2008. Dakle... Fantastično vino! Uz njega možete guštati i to vino ne treba pratnju u vidu hrane. Ma, ne treba ništa! Možda tek neko dobro društvo, ali ako ga nemate, ovo će vam vino biti odlično društvo.

Treba napomenuti da rekonstrukcija budućeg hotela ide kraju. Nadaju se da će iduće sezone primiti prve goste. Radnici koji su radili bez obzira na vremenske uvijete ulijevaju nadu da će to tako i biti. Sada je sve to još poprilično raskopano, ali ne sumnjamo da će hotel biti predivan spoj stare dalmatinske arhitekture i odlično uklopljenog modernog uređenja, kao što je i sama vinarija. A kako to izgleda i koliko je luksuzno... Nadamo se da ćemo o tome pisati dogodine, jer G.E.T. će sigurno biti među prvima koji će vidjeti kako hotel izgleda.

Trajekt kreće za par minuta... Uvijek pomalo kasnim kad idem iz Korte. Žurimo! Vidimo se uskoro!

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".