PP Orahovica već neko vrijeme ima uzlaznu putanju kad je o kvaliteti riječ, a to naravno povlači veći interes publike i bolju prodaju. Prije sad već skoro dvije godine prvo su me oduševili sa Silvancem zelenim pa su tu dodali i predikatnu priču etikete Jezerca i tako skrenuli pažnju na sebe. Najave su bile sve smjelije, a samim time i naša očekivanja. Znalo se da spremaju nekoliko odličnih vina.
Treba svakako napomenuti da je PP Orahovica napravila dva odlična poteza. Kao savjetnika za prodaju i promociju doveli su Igora Hruškara, a podrum su prepustili sada već dokazanoj enologinji Ivani Nemet. To su sigurno ključni potezi, jer o potencijalu i znanju Ivane Nemet pisao sam još dok je počinjala u jednoj drugoj slavonskoj vinariji. Ivana je osoba koja je iznimno dosljedna u svom poslu i radi ga s puno strasti, a to je jako bitno. Isto tako, neće podleći priči prodaje i ako vino nije spremno za tržište, neće ga dati u prodaju. Samo je trebala vinariju koja to zna pratiti. Igor Hruškar - nema se tu što puno pričati - kada u vinskom svijetu kažete Igor Hruškar, zna se tko je i što je; nesumnjivi autoritet.
Svojevrsna premijera te nove Orahovice dogodila se u Dobrim vinima. Njihova odlična vina s hranom je sljubio Damir Horvat i - uspio.
Ideja cijele promocije je sljubljivanje vina s domaćom hranom. Tako smo uz vrhunski Chardonnay dobili štrukle sa sirom i mogu vam reći - sasvim dobro. Samo vino mi je bilo iznenađenje dana. Predivno vino, ne preteško, a opet dovoljno moćno da ga ne zaboravite. U svakom slučaju, etiketa koju sam poželio imati u svojoj kućnoj vinoteci.
Glavna tema dana bila je ipak Frankovka; sorta koja je kod nas, na žalost, nekako zapostavljena. Kad ponudiš Frankovku, svi nekako okreću očima u stilu "zar nema nešto bolje", a Frankovka ako ju dobro napravite, daje odlične rezultate. Da Ivana itekako zna napraviti odličnu Frankovku, to smo znali iz prijašnjih njenih radova, a s ovom vrhunskom iz Orahovice definitivno me osvojila do kraja.
Dakle, dobili smo dvije Frankovke - kvalitetnu i vrhunsku, a na stol su stigli pladnjevi s krvavicama, buncekom, dinstanim zeljem i naravno, krumpirom, a na drugom ovalu ukazala se purica s mlincima. Prava jesenska hrana koja je više nego dobro pratila vina PP Orahovice. Ekipa iz Dobrih vina pokazala je još jednom da ima znanje i osjećaj za napraviti odličnu eno-gastro priču. Uz krvavice i buncek bolje je pasala kvalitetna Frankovka što ne čudi, jer ipak ima nešto izraženije kiseline nego vrhunska pa je i bolje odgovarala uz masniju hranu. S puricom je već bila drugačija priča, mada je meni tu falilo nešto medno, recimo malo meda na purici dok se pekla ili sotirani kesteni kao prilog (sotirani, naravno, na medu i reduciranoj Frankovki). To mi je nedostajalo zog toga što je vrhunska Frankovka PP Orahovice genijalno vino; Frankovka u svojem najboljem izdanju - blaga, medna, moćna, pitka, prepuna okusa, ma prava blagodat za nepce i da, može doma uz patku s mlincima, ali može nesumnjivo i u ekskluzivnim restoranima s njihovim gastro kreacijama, jer to je genijalno vino za sljubljivanje. I da, najavljuju da će sljedeća, koja izlazi uskoro, biti još bolja.
Dakle, PP Orahovica polako, ali sigurno zauzima mjesto među najboljima. Sada to više nije samo Silvanac zeleni - sada imamo tu i odličan Chardonnay i još bolju Frankovku, a poznavajući Ivanu bit će tu još iznenađenja.
Na kraju, mali savjet ekipi iz Orahovice: pustite Ivani Nemet nek se igra, ne sputavajte ju i imat ćete vrhunske vinske kreacije.