Nakon aronije i jabuka, ove godine je tema bila malo opširnija. Pričamo, naravno, o Aronia cupu - smotri učenika srednjih ugostiteljskih i turističkih škola u pripremi funkcionalne hrane i pića. Mada na kraju nema prvog i zadnjeg, fascinantno je gledati te mlade ljude kako se trude biti bolji od konkurencije. Tržište rada je nemilosrdno i upravo ih to čeka nakon škole. Na žalost, svjestan sam toga da će najvjerojatnije veći dio njih napustiti našu zemlju i krenuti graditi karijeru negdje drugdje, ali to je tako i dok nešto ne počnemo mijenjati, neće niti biti bolje. Recimo, zašto više kolega novinara ne prati Aronia cup i zašto ne podrže te mlade ljude? Trude se nastavnici, barem ovi koje znam; stvarno se ljudi trude. Trude se i klinci. Pa, podržite ih u tom njihovom radu!
Tema ove godine je bila Street food. Naoko lagano ili možda nije, nema kopija sendviča i burgera; ovi su mladi ljudi prezentirali su cijelu paletu originalnih delicija, baziranih na namirnicama i jelima regije iz koje dolaze. Bilo je tu raznih rolada, sva sila inovativnih kanapea, tijesta obična pa lisnata i razne kombinacije, u pravilu uvijek nečim punjena, bilo je i ražnjića upotpunjenih grožđem, a naravno bilo je i jela baziranih na ribi pa prefinih palačinki i da sad ne nabrajam dalje.
Ono što je bitno - sva jela bila su vrlo dobre kvalitete, ukusna i pripremljena po pravilima struke. Bilo je nekih, naoko čudnih kombinacija, ali kada ih probate, shvatite da se okusi odlično slažu. Treba uzeti u obzir i činjenicu da su ipak ograničeni u odabiru namirnica; ipak su to srednje škole. Neke namirnice koje će kasnije u radu koristiti, možda u školi nikad i ne vide. Takvo nam je školstvo, nema se para, a sukladno tome vrlo uskoro u struci neće biti ni mladih ljudi, nego će kuhati po Europi. Tako da su s tim, ograničenim mogućnostima napravili odličan posao. naravno kvalitetu jela pratila je i prezentacija - po meni čak bolja nego prošlih godina. Učenici su, uz pripremljenu hranu, gostima posluživali vino iz regije koju predstavljaju, svoje znanje i vještine imali su priliku pokazati i barmeni, a organizatori su salu restorana "Stara zagrebačka škola", u kojoj se prezentacijski dio održao, uredili tako da izgleda kao uspješan ulični festival.
Zašto nam treba Aronia cup? Kao prvo, da se mladi ljudi iste struke iz raznih dijelova Lijepe naše druže i razmjenjuju iskustva. Možda ona nisu velika, ali tako ih odgajamo i učimo. Drugo, uče se natjecateljskom duhu, ali i vide gdje su sa svojim znanjem u odnosu na svoje kolege. I ono najbitnije, vide svrhu svog rada, jer tu postoje oni i profesori, ali postoji i publika i ta emocija koja ih sve povezuje. To morate osjetiti, to se ne može naučiti u školi. Kuhare volimo tretirati kao umjetnike, barem one vrhunske - e pa, ovi će klinci jednom biti umjetnici!
Entuzijazam profesora Ugostiteljsko - turističkog učilišta Zagreb i njihovog ravnatelja je ogroman i vrijedan divljenja. Aronia cup je čista ljubav i volontiranje. I da, ponosan sam što je G.E.T. Report dio tog projekta, jer to nas čini boljim ljudima.
Moje je osobno mišljenje da je ova manifestacija prerasla okvire u kojima se održava i da bi treba okupiti još ljudi koji žele pomoći i preseliti ovaj događaj na neki od zagrebačkih trgova, među ljude. Neka vide kakve predivne mlade ljude imamo. Možda shvate da se vrijedi boriti za to da ti mladi ljudi ostanu u Hrvatskoj.
Vidimo se na četvrtom Aronija Kupu.