Subota, 28 Veljača 2015

Hrvatska eno-gastronomija u kontekstu razvoja turizma

Napisao: 
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Hrvatska eno-gastronomija u kontekstu razvoja turizma

Nedavno sam prisustvovao tematskoj sjednici saborskog odbora za turizam koja se održavala u toplicama Sveti Martin na Muri, a tema je bila hrvatska eno-gastronomija u kontekstu razvoja turizma.

Ne mogu odoljeti malom dašku ironije na početku. Naime, vidim da je ekipa iz Sabora na dobrom putu. Zašto? Zato što smo mi, iz G.E.T.-a, na istom mjestu (u stvari, u istoj dvorani) prije nešto više od pola godine održali prvu G.E.T. konferenciju o eno-gastro turizmu. Tako da je očito da su na dobrom putu.

Šalu na stranu, imali su zanimljive predavače, ili kako oni kažu - uvodničare, čija su predavanja bila dobra, ali svi mi koji smo imalo u toj temi to sve više-manje znamo. Uvodničari - a to su bili: Damir Fabijanić, glavni urednik časopisa „Iće i piće“, prof. dr. sc. Edi Maletić, predstojnik Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagreb i Mate Janković, chef - iznijeli su popriličan niz problema i ukazali na puno mogućnosti koje kao zemlja imamo, a napravili su niz usporedbi s nekim drugim zemljama. Problem je, u stvari taj, što na kraju nismo imali koga pitati zašto je to tako. Jer, gospoda iz ministarstva brzinski su preletjeli kroz svoju prezentaciju i nakon toga nestali sa skupa, vjerojatno pritisnuti obvezama. Dakle to - koji su problemi - to znamo. Znamo i kako riješiti neke od njih, ali ne znamo kako nagovoriti strukture vlasti da nam dozvole da ih riješimo, a bilo bi lijepo da nam pritom, bar malčice, i pomognu.

Hrvatska eno-gastronomija u kontekstu razvoja turizma

 

Imam osjećaj da zatvaramo oči pred problemima koji sežu poprilično duboko u naše društvo. jednostavno, kao društvo, premalo cijenimo rad. želimo biti turistička sila, a u konobarsku struku se mahom upisuju djeca koja nisu uspjela upisati ništa „bolje“. Tako nam je donedavno bilo i s kuharima, ali su silne TV emisije o kuhanju to ipak promijenile. Eto, ipak bar neka korist od TV kuća koje nas inače zatrpavaju žutilom.

Treba znati da je to manji problem i taj se da relativno lako riješiti. Turistički gledano, pravi problem nastane kad krenete iščitavati zakon. Dobijete dojam da država služi samo da vas tlači. Uzmimo za primjer ono što kaže gospodin Fabijanić: u jednom slovenskom lokalu glavna atrakcija je kada gazda nedjeljom kuha žgance u kotliću na otvorenom ognjištu, pred publikom. E da, probajte to napraviti kod nas, pred nekim iz inspektorata. Bojim se da bi zatvorili i kotlić, i lokal, a bogami i vas. jer, zakoni su tu prilično jasni, a to što ih svaki inspektor tumači na svoj način, to je već sasvim druga priča.

Napravili smo sve da onemogućimo našu tradiciju da pokaže svu svoju raskoš. I to mi, ne Europa, mi sami! U ljudima smo ubili volju za kreativnošću i oni koji pokušavaju nešto promijeniti vrlo brzo shvate da se bore s vjetrenjačama. Dakle, sve je jasno - treba mijenjati zakone i postaviti zakonske okvire koji će omogućiti ljudima da rade, budu kreativni i da žive od svog rada. Ali - da žive, ne da preživljavaju. Tada ćemo imati naciju sretnih ljudi, a takvi ljudi privlače turiste, strane investitore i sve ono za čime se sada vapi. Sretni i zadovoljni ljudi ključ su uspjeha.

Da se to može, primjer vam je Međimurska županija. Međimurci, sa svojim čelnim ljudima, a posebno treba izdvojiti g. Grulu, direktora županijske Turističke zajednice, kao da žive i rade u drugoj državi. Ljudi imaju viziju i ne boje se rada. Jako sam ponosan što mogu reći da udruga G.E.T. već duže vrijeme surađuje s njima. Otiđite u Međimurje i sve će vam biti jasno.

I zato, dame i gospodo po raznim foteljama, ako ne znate što i kako - pitajte, ima ljudi koji znaju. Jer, trenutno se događa upravo ono što se Bare pita, a to je najgore, jer pitanje glasi: „Gdje je nestao čovjek?“

 Na osnovu na sjednici izrečenih, kao i naknadno poslanih, komentara, ideja i preporuka, Odbor za turizam Hrvatskoga sabora 27. veljače je Saboru, Vladi, ministarstvima, turističkim zajednicama i svim ostalim nadležnim institucijama dostavio zaključke i preporuke s 36. (tematske) sjednice, uz osobito isticanje usklađenoga djelovanja svih nadležnih tijela u cilju postizanja što je moguće više učinkovitosti. Također, napomenuto je da će po isteku roka od šest mjeseci od svih nadležnih tijela tražiti izvješća o poduzetim mjerama i aktivnostima na realizaciji priloženih preporuka.

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".