Nedjelja, 28 Prosinac 2014

9° VINOcom: Radionice

Napisao: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)
9° VINOcom: Radionice

 

Ove su godine organizatori uspjeli osigurati neke stvarno iznimne radionice. Svakako treba istaknuti, primjerice, radionicu s g. Gravnerom, možda još i više vertikalno kušanje vina Chateau Angelus, što je ujedno bila i najskuplja radionica festivala, i to popunjena, kolega Tsapelik nas je upoznao s ruskim vinima koja su osvojili zlatne medalje na prestižnom europskom natjecanju Mundusvini 2014.i da ne nabrajam dalje, da koga ne izostavim.

E sad, ono što mene muči, jest: koliko radionica možemo odslušati na festivalu, a da pritom ne budemo zakinuti za sam festival? Sigurno ne sve koje bismo htjeli.

Zato sam pristalica da se takve velike radionice održavaju posebno, van festivala, da im možemo posvetiti punu pažnju, kakvu zaslužuju. Da, znam da je to na festivalu puno lakše i logistički jednostavnije, ali ja sam jednostavno pristalica ležernijih radionica na ovakvim događanjima. Zato ću s ovogodišnjeg VINOcoma izdvojiti sljedeće dvije:

1. Dodjela Vinskih zvjezdica

Ekipa u sastavu Vito Andrić, Željko Suhadolnik i Ivo Kozarčanin, potpomognuta raznim vinskim znalcima, kroz cijelu godinu kuša i ocjenjuje vina te na kraju godine dodjeljuju priznanja najboljima. Odlična priča i fenomenalan temelj za jedan odličan vinski vodič. Žao mi je samo što ne postoji neka markica Vinskih zvijezda koja bi završila na bocama nagrađenih vina pa da i to potrošačima olakša odabir. Zašto mi ne bi imali svoju inačicu Roberta Parkera, pogotovo ako je u gore navedenom sastavu? Prva im je godina pa sve to još stignu napraviti. Osobno vjerujem da je to jedno od najboljih vinskih ocjenjivanja i nadam se da će i drugi to prepoznati, posebice sami vinari i istaknuti te ocjene na svojim proizvodima.

Među bijelim vinima najboljim je proglašen Enjingi Rajnski rizling kasna berba 2007., najbolje crveno vino je Kaiken Montes Malbec Mai 2008., Zlatan otok Zlatan plavac grand cru 2010. je najbolje vino od hrvatske autohtone sorte grožđa. Najbolji pjenušac je Tomac Classic brut nature, a najbolje slatko/predikatno vino Bodren Icewine 2011. koji je i najbolje ocijenjeno vino cijele akcije. Popis svih ostalih nagrađenih vina možete naći na ovom linku.

2. Dodjela Bijelog grozda

Priznanje je to koje ekipa G.E.T.-a dodjeljuje vinskim podrumima koji su se istakli u vinskom turizmu. Vinski turizam je nešto što svakako u Hrvatskoj treba razvijati. Osobno smatram da je to budućnost hrvatskog vinarstva. Uz same vinare, tu dodijelimo i neka priznanja ljudima zaslužnim za širenje vinskog turizma i vinske kulture. Ono što treba svakako istaknuti ove godine su priznanja za životno djelo. Dobili su ih Željko Suhadolnik, Mladen Horić i Marko Čolić. Zašto baš oni? E, pa ekipa je to koja već više od dvadeset godina stvara reviju Svijet u čaši i na neki način svi smo mi odrasli uz njihove tekstove. Na ovaj način, ekipa G.E.T.-a im je poželjela reći „Hvala!“ Više o ovogodišnjoj dodjeli ovdje.

 

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".