Petak, 31 Listopad 2014

TAČ of ORANGE

Napisao: 
(Reading time: 3 - 5 minutes)
TAČ of ORANGE

U kultnom Zagrebačkom resTAČU ekipa Pleasure Seekersa uspjela je okupiti crème de la crème vinske orange scene. Možda se nekom 20-tak vinara čini malo, ali ako odlučite probati od svega ponuđenog da bi mogli donijeti sud o tome tko je tko u orange svijetu i da li vi pripadate tom svijetu, tada je to puno vinara. Dakle, negdje na pola posla morao sam napraviti pauzu i otići do odličnog švedskog stola kojeg je ekipa Tača pripremila za ovu prigodu. Nakon vrhunskih delicija, krenuo sam hrabro u drugo vinsko poluvrijeme ovog događanja i završio ga s uspjehom. Tada su krenula razmišljanja o ovom događanju i došao sam do nekoliko zaključaka koje ću podijeliti s vama.

Zaključak br.1.

Orange vina za mnoge su vinoljupce još uvijek relativna nepoznanica. Kao prvo, to su vina za prave šmekere, kao drugo, nisu jeftina pa se teško odlučiti za kupnju nečega što nikad nisi probao. Ali, najbitnija stvar u ovoj priči je da danas mnogi nešto rade biodinamički, ekološki, macaracije, amfore i sto čudesa, a velika večina toga tek su pokušaji takvog rada i vina sa greškom. Naravno, kada ih probate zaključite da orange vina i nisu baš nešto. Zato morate doći na ovakvu manifestaciju, probati one najbolje i shvatit ćete, kao i ja, da su orange vina ono što ste tražili cijeli život. Kušati vina pravih majstora maceracije je duhovno iskustvo.

Zaključak br.2.

U Taču su okupili vinare iz Italije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine i, ako gledamo u tom reginalnom okviru, naši vinari tu su svakako u vrhu. Nadam se samo da stanje u zemlji kakva je naša i tu ne ostavi svoj trag. Naime, to su vina koja se školuju godinama - jednostavno ih zaboravite na neko vrijeme, ali samim time zaboravite i na financije koje ta vina nose - a ipak treba od nečeg i živjeti. Da bi proizvodio odlična orange vina, vinar mora biti smiren i zadovoljan, mora istinski uživati u tome što radi i zato mora imati stabilnu financijsku situaciju.

Zaključak br.3.

Najpoznatija Hrvatska orange priča je Tomčeva amfora i stvarno je odlična, svi znamo kvalitetu koju u svojim vinima nudi Clai, tu naravno spada i pionir te scene u Hrvata Kabola koji je sve bolji, neupitna je kvaliteta Roxanicha i Bibicha, pojavljuje se lagano Kosovec sa Škrletom, ali zaboga kolege novinari, prestanite pisati o Zdenku Šemberu kao iznenađenju i velikom potencijalu jer on je daleko više od toga. Ljudi, Šember je car! Nisam ja vinski autoritet, oslm što već godinama učim od naših vinara i malo sam koketirao s WSETom, ali po mom mišljenju, Šember ako već nije, vrlo brzo će biti broj 1 naše orange scene. Kapa do poda za sva vina koja je donio.

Zaključak br.4.

Vinarija Blažič iz Slovenskih Goriških brda je nešto novo i fantastično dobro. Aromatika i svježina njihovih vina me oduševila. Za razliku od Šembera, vinarija Blažič mi je nešto novo i definitivno ću morati do Goriških brda da utvrdim gradivo. Nemam običaj pisati hvalospijeve o vinima koja sam tek upoznao makar me oduševila, jer tko zna, možda me ponio trenutak (mada sumnjam). Zato uskoro očekujte veliku reportažu o vinariji Blažič.

Zaključak br.5.

Tač of orange je odlična priča. Osobno mislim da su ovakvi, ajmo reć mini-festivali, ili još bolje, tematski, budućnost - jer tu dobijete samo onu publiku koju ta tema zanima. Cijena ulaznice visoka je samo na prvu jer imate uključen švedski stol, imate odličan izbor vinara i imate privilegiju biti dio ovakvog događanja. Cijelo događanje odrađeno je savršeno. Ma koliko se trudio, ne mogu naći zamjerku; tek da je pred kraj bija prava gužva, ali i to je dokaz kvalitete. Mogu samo reći: Nadam da je ovo samo prvi u nizu tradicionalnih Tač of orange događanja.

Zaključak br.6.

Važno je zvati se Željko (Ernest očito više ne igra) jer to je kao da si rođen pod sretnom zvijezdom. Čovijek kojeg ja iznimno cijenim, radi se naravno o Željku Suhadolniku, rođen je 24.10.19xx. (nećemo o godinama) i za rođendan dobije Tač of Orange - to se zove imati sreće. Željko još jednom: Sretan rođendan!!!!

 


Kako bi pokazali da se ovakav način vinifikacije zaista rasprostranjen, organizatori su okupili vinare iz raznih regija:

 

  • BiH - Brkić
  • Hrvatska – Bibich, Clai, Kabola, Kosovec, Roxanich, Šember, Tomac
  • Italija – La Castellada, Prinčič, Radikon, Terpin
  • Slovenija – Blažič, Cigoj, Čotar, Gordia, Keltis, Klabjan, Klinec, Mlečnik, Rodica, Svetlik.

Što kažu organizatori?

- o manifestaciji:

Jako smo zadovoljni jer smo uspjeli okupiti top vinare ovoga stila iz regije te zaista prave zaljubljenike u njihova vina. Nadalje, dojmovi vinara i posjetitelja su više nego pozitivni.

- o humanitarki:

Kupnjom Tač of Orange majice odvajalo se za udrugu Debra koja se brine za pomoć "djeci leptirima". Humanitarna akcija bila je uspješna - drago nam je da smo uspjeli pomoći te nam je plan to činiti i dalje

- o planovima:

Definitivno je plan da ovo postane tradicionalno jesensko narančasto boutique vinsko druženje. U planu je jos štošta za jesen/zimu

- vinska kušanja, tematske večere i nadamo se jedan veći vinski party za kraj godine.

 

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".