Subota, 04 Listopad 2014

Dani Pošipa

Napisao: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Dani Pošipa

U ovoj, sada već pomalo sumornoj jeseni, kiše i vlage stvarno je više nego dosta pa misli pomalo bježe nazad u ljeto. Teško da moje ljeto može proći bez posjeta Korčuli. Taj mi se otok itekako uvukao pod kožu. S jedne strane grad Korčula, sigurno jedan od naših najljepših gradova,  a s druge strane već mnogo puta opjevana Vela Luka. Dvije su to najpoznatije destinacije na otoku Korčuli. Međutim, sve ono što taj otok ima između tih dvaju gradova itekako je vrijedno pažnje.

Od sijaset predivnih mjesta i zakutaka mi ćemo se ovaj put zadržati u Smokvici i njenoj okolici, a da se Čarani ne bi naljutili i Čaru treba posebno spomenuti. Smokvica je malo mjesto koje odiše poviješću i ima u njoj nešto što vas tjera da se zaustavite i da ju nikad ne zaboravite. Sama Smokvica nije na morskoj obali, kao ni Čara, ali obje imaju  morska mjesta uz sebe. Čara Zavalaticu, a Smokvica  meni iznimno dragu Brnu.  Sve se to smjestilo u 20-tak kilometara.

Unutar tog područja proizvodi se najbolji Pošip na svijetu. U Čari još uvijek radi zadruga Pošip Čara i proizvode odličan Pošip, a za stanovnike Čare puno se toga vrti oko zadruge. PZ Jedinstvo iz Smokvice u ovim je teškim vremenima jednostavno prestala s radom što je velika šteta, ali ta činjenica iznjedrila je određen broj malih vinara od kojih su neki  sada već na zavidnom stupnju kvalitete.

Tako su prije nekoliko godina ti vrijedni ljudi, podržani od lokalnih turističkih zajednica, pokrenuli Dane Pošipa koji počinju svečanim otvaranjem, nastavljaju Danima otvorenih podruma, a završavaju velikom feštom Noć vina. Sve se to odigrava od zadnjeg vikenda srpnja do prvog vikenda kolovoza. Dani Pošipa su lutajuća manifestacija  pa se prva i zadnja svečanost odigravaju uvijek u drugom mjestu unutar ove dvije male općine.

I ove smo godine, kao i svake, obišli neke podrume. To možete i vi - kupite čašu u turističkoj zajednici  ili u nekoj od vinarija koje sudjeluju i krenete u obilazak podruma. Kupnjom čaše osigurali ste i degustacije. Ubrzo ćete se uvjeriti u visoku kvalitetu Pošipa, ali i u iznimnu gostoljubivost domaćina. Kad prođete Smokvičkim podrumima sve priče o škrtim Bodulima padaju u vodu. Uvijek se tu nađe i feta pršuta, malo maslinova ulja i komadić sira. Odličan je prizor kad vidite male grupice turista kako sa čašama polako, veseli i opušteni, obilaze Smokvicu.

Noć vina je završna manifestacija koja se ove godine održala u Zavalatici na rivi, tik uz more postavljeni su stolovi i tamo se okupe svi vinari. Tu možete probati sve Pošipe uspoređujući ih jedne s drugima i sigurno čete naći onaj koji vam se najviše sviđa. Možete razgovarati sa svim vinarima i pitati ih što vam srcu drago. Naravno da je i živa glazba u blizini; kakva  bi inače to dalmatinska fešta bila. Sve u svemu jedna lijepa dalmatinska večer.

Bilo je ove godine puno gostiju, čulo se i dosta stranih riječi, ali mislim da su Dani Pošipa spremni za veći iskorak. Moraju se marketinški istaknuti i van otoka. Treba poraditi na brendiranju tog projekta jer ima velik potencijal. Dani Pošipa moraju postati razlog dolaska na Korčulu, a ne samo usputna manifestacija.

Primijetili ste da nisam naveo ni jednu vinariju u tekstu. To ćete morati sami otkriti, a vjerujte isplati se.

Vidimo se dogodine na Danima Pošipa!

 

Galerija fotografija: Dani pošipa 2014.

 

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".