Petak, 26 Rujan 2014

Poj u Sherry'su

Napisao: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Poj u Sherry'su

 

Kad se laste vrate znamo da je proljeće. Isto tako, kad nakon ljeta krenu vinske prezentacije utorkom u Sherry'su, znamo da je definitivno stigla jesen.

Hodajući prema Sherry'su ovog utorka, razmišljao sam o degustaciji koja je pred nama. Mladina definitivno nije vinarija koja spada među one koje vam golicaju maštu, jer ono - velika vinarija, Agrokor - i kad razmišljanje krene u tom smjeru, ne očekujete previše od cijele priče.

Ipak, uvodna rečenica naše domaćice natjerala me na razmišljanje, a rekla nam je sljedeće: „Gospodin Brkić predstavit će nam vina podruma Mladina, koja se kod nas jako dobro prodaju.“ Upravo ta činjenica o prodaji nagnala me na razmišljanje. Kad idemo na degustacije, barem mi koji se smatramo profesionalcima u vinskom svijetu, uvijek su to vina visoke kategorije i za mnoge naše sugrađane cjenovno nedostižna. Da, to je tužna istina, piju se vina nižeg cjenovnog ranga. Apropos toga, pjenušac Poy jeftiniji je od mnogih talijanskih prosecca na našem tržištu, a često i kvalitetniji.

Kada počnete razmišljati na takav način pa kad vam još Šerif spremi fantastične tapase uz vina, shvatite da vina Mladina uopće nisu loša i da njihova poanta jest u tome da budu cjenovno dostupna većini ljudi. Zato palac gore za ovakvu degustaciju, jer već su nas dovoljno razmazili s kušanjima raznih vinskih velikana za koje često i nemamo baš dovoljno financija. Naučio sam da - kad sljedeći put negdje krenem naručivati čašu jeftinijeg talijanskog prosecca, možda je bolje da ipak naručim čašu Poya.

O tapasima nećemo puno govoriti, tu je Šerif postao pravi mag. Odabir namirnica mu je odličan, a i prezentacijski to izgleda odlično. Iznenađenje večeri bila je pita od prhkog tijesta s kakaom, pistacijom višnjama i bijelom čokoladom. Autorica ove odlične delicije je Zla kuhača, poznata i kao Gastro sadist, to jest Nevena Opačić. Slažemo s ekipom Sherry'sa da je to buduća zvijezda na pastry nebu Hrvatske. 

A evo kako je izgledao degustacijski menu:

Sauvignon Selected, berba 2013.
- tapas: Težački sir Gligora, inćun, pečena maslina, maslinovo ulje

Poy Selected, pjenušac
- tri vrste sira - Primorac, Drniški i Težački, džem od smokve i grožđe

Poy Selected Rose, pjenušac
- pita od prhkog tijesta s kakaom, pistacijom višnjama i bijelom čokoladom

Na kraju, valja reći da je večer nadmašila sva očekivanja, a to je možda i najvažnije u ovim sumornim vremenima. Nekako imam osjećaj da moram zahvaliti Sherry'su i Mladini što su me naveli na realna razmišljanja. Vinskom svijetu ne treba još jedan snob.

Živjeli!, uz Poy.

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".