Kad se laste vrate znamo da je proljeće. Isto tako, kad nakon ljeta krenu vinske prezentacije utorkom u Sherry'su, znamo da je definitivno stigla jesen.
Hodajući prema Sherry'su ovog utorka, razmišljao sam o degustaciji koja je pred nama. Mladina definitivno nije vinarija koja spada među one koje vam golicaju maštu, jer ono - velika vinarija, Agrokor - i kad razmišljanje krene u tom smjeru, ne očekujete previše od cijele priče.
Ipak, uvodna rečenica naše domaćice natjerala me na razmišljanje, a rekla nam je sljedeće: „Gospodin Brkić predstavit će nam vina podruma Mladina, koja se kod nas jako dobro prodaju.“ Upravo ta činjenica o prodaji nagnala me na razmišljanje. Kad idemo na degustacije, barem mi koji se smatramo profesionalcima u vinskom svijetu, uvijek su to vina visoke kategorije i za mnoge naše sugrađane cjenovno nedostižna. Da, to je tužna istina, piju se vina nižeg cjenovnog ranga. Apropos toga, pjenušac Poy jeftiniji je od mnogih talijanskih prosecca na našem tržištu, a često i kvalitetniji.
Kada počnete razmišljati na takav način pa kad vam još Šerif spremi fantastične tapase uz vina, shvatite da vina Mladina uopće nisu loša i da njihova poanta jest u tome da budu cjenovno dostupna većini ljudi. Zato palac gore za ovakvu degustaciju, jer već su nas dovoljno razmazili s kušanjima raznih vinskih velikana za koje često i nemamo baš dovoljno financija. Naučio sam da - kad sljedeći put negdje krenem naručivati čašu jeftinijeg talijanskog prosecca, možda je bolje da ipak naručim čašu Poya.
O tapasima nećemo puno govoriti, tu je Šerif postao pravi mag. Odabir namirnica mu je odličan, a i prezentacijski to izgleda odlično. Iznenađenje večeri bila je pita od prhkog tijesta s kakaom, pistacijom višnjama i bijelom čokoladom. Autorica ove odlične delicije je Zla kuhača, poznata i kao Gastro sadist, to jest Nevena Opačić. Slažemo s ekipom Sherry'sa da je to buduća zvijezda na pastry nebu Hrvatske.
A evo kako je izgledao degustacijski menu:
Sauvignon Selected, berba 2013.
- tapas: Težački sir Gligora, inćun, pečena maslina, maslinovo ulje
Poy Selected, pjenušac
- tri vrste sira - Primorac, Drniški i Težački, džem od smokve i grožđe
Poy Selected Rose, pjenušac
- pita od prhkog tijesta s kakaom, pistacijom višnjama i bijelom čokoladom
Na kraju, valja reći da je večer nadmašila sva očekivanja, a to je možda i najvažnije u ovim sumornim vremenima. Nekako imam osjećaj da moram zahvaliti Sherry'su i Mladini što su me naveli na realna razmišljanja. Vinskom svijetu ne treba još jedan snob.
Živjeli!, uz Poy.