Pitate li se kakve veze ima Margaret Thatcher sa Samoborom? Ima, ima! Naime, malo ljudi zna da je upravo Čelična lady jedna od najzaslužnijih osoba što mi danas uživamo u sladoledu.
Margaret Thatcher je kemičarka i prije ulaska u politiku radila je u svojoj struci. Ona i njen tim pronašli su način upuhivanja zraka u sladolednu smjesu i time dali sladoledu potrebnu lepršavost , kremoznost i sve ono što sladoled danas jest.
Ove male životne crtice sjetih se baš u Samoboru prilikom posjete novoj slastičarnici na Samoborskom trgu pod nazivom Slatka tvornica Medenko. Tu možete kušati sladolede koji nisu baš uobičajeni. Recimo, sladoledi od crnog čaja, cikle, smeđeg šećera, plavog sira i štošta drugo. U ovoj slatkoj tvornici i sladoled od čokolade je nešto sasvim drugo - to vjerojatno još niste probali. Naravno, ne moram vam govoriti da je glavna razlika ovih sladoleda i mnogih ostalih u tome što su ovi, ono što volimo reći, domaći. Možda ne možemo reći „takve je radila moja baka“, ali Thatcherica sigurno jest.
Ono što me izuzetno raduje jest otvorenost vlasnice Ivane Baković prema novim idejama. Kada sam prvi put probao njen sladoled od čokolade, odmah sam ga prelio s malo maslinovog ulja jer, u ovom slučaju, to je kombinacija čistog hedonizma. Ivana se nije dugo čudila - probala je i sljedeće pitanje bilo je gdje nabaviti ulje i koje. U njenom dućanu možete probati i domaće pite, a biti će tu i još nekih delikatesa. Ako u Samobor idete zbog nadaleko poznatog bermeta, bit će vam zanimljivo da imaju sladoled čokobermet pa navratite.
S obzirom na to da je tek nedavno bilo otvorenje, još se malo uhodavaju, ali vrlo brzo slijedi velika reportaža G.E.T. Reporta iz Slatke tvornice Medenko.