Petak, 12 Rujan 2014

Difuzna vinarija Davora Zdjelarevića

Napisao: 
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Difuzna vinarija Davora Zdjelarevića

 

Kada sam se krajem  80-tih i na samim počecima 90-tih počeo zaljubljivati u vina i otkrivati sve njegove čari,  Davor Zdjelarević  i njegova vina imali su u tome veliku ulogu.

Davor Zdjelarević među prvima je krenuo s privatnom etiketom. Za one koji ne znaju u to vrijeme to je bilo doslovce na rubu zakona - u bivšoj državi privatna etiketa jednostavno nije bila predviđena.

Njegova vina donijela su nešto novo, drukčije i bolje od onog što smo tada imali na tržištu, osim onih koji su potajice nabavili koju bocu vina iz Francuske ili Italije. U svakom slučaju Davor Zdjelarević je jedan od pionira hrvatskog vinarstva. Vjerojatno sam dugo nesvjesno sva druga vina uspoređivao s njegovima.

Tridesetak godina gradio se brend Vina Zdjelarević, širili se nasadi u Brodskom Stupniku, sagrađena odlična vinarija i hotel.  Cijeli taj objekt, onako  uz vinograde, zacijelo je jedan od najljepših objekata vinskog turizma u Hrvata. Sada, kada bi trebalo uživati u danjem radu svoje vinarije, Davor kreće  u sasvim novi projekt, primoran na to što hrvatskim radnim prilikama (ili neprilikama),  a što svojim duhom koji uvijek traži nove izazove.

Sada ponovo jedan revolucionarni projekt - nakon prodaje kompletne nekretnine u Brodskom Stupniku, što je bio vjerujemo emocionalno težak trenutak, Davor kreće u pokretanje prve difuzne vinarije. U stvari već ju je pokrenuo tako smo probali i prva vina iz te vinarije, nazvane Z.W.S.  ili što bi rekli Zdjelarevićeva vinska selekcija (Zdjelarević Wine Selection). Vjerojatno se pitate što to znači difuzna vinarija - pa da vam pojasnim.

Davor ulazi u kobrending s nekoliko vinara za sada su to Jakobović, Cossetto i Antunović Turk,  a biti će ih do desetak. U proizvodnji  se koriste resursi određenih  vinarija pod enološkim patronatom Davora Zdjelarevića.  Grožđe, ili Davor otkupljuje od njih, ili u tu priču ulaze zajedno. Rade se male serije,  3000-5000 boca i plasiraju se isključivo u vrhunske vinoteke i dobre restorane. Ta vina nećete naći u trgovačkim centrima. Prednja etiketa je Z.W.S.  jer ime Zdjelarevića garantira prepoznatljivost branda, a na zadnjoj etiketi su podaci o vinaru kod kojeg se vino proizvodi.

Dakle vinari dobivaju uvid u rad jednog vrhunskog vinara,  možemo reći, savjetovanje,  probijanje tržišta kroz zajednički proizvod,  a ne sumnjamo  da će ih stari lisac Davor i marketinški oplemeniti. Sam Zdjelarević dobiva  širinu proizvodnje i nije ograničen teroarom - sada radi i malvaziju i pošip, a biti će toga još. Nije vezan za baš svaku sitnicu u podrumu i vinogradu, tu je više mentor  i to mu daje slobodu da se bavi samo vinom. Projekt  kompliciran na prvi pogled u stvari je jako jednostavan i  mislim da će donijeti nešto novo na našu vinsku scenu. Pratit ćemo razvoj ovog projekta  za kojeg mislim da neće dugo ostati jedinstven u Hrvatskoj. Za nas koji smo rado odlazili na druženja kod Davora u njegovu vinariju, ipak dobra  vijest:  u narednih 3-5 godina Davor će sagraditi malu vinariju za cca 15-tak tisuća litara, ali za velika druženja i hedonizam  tu, u Zagrebu bliskom Jakovlju - za nas Zagrepčane više nego dobro.

Projekt i prva vina pod etiketom Z.W.S. predstavljena su u restoranu Dobra vina u Zagrebu uz naravno odgovarajuću večeru od pet sljedova. Kako su Dobra vina bila popunjena do posljednjeg mjesta, vidljivo je da i oni  i Davor Zdjelarević imaju svoju vjernu publiku.

MENU:

  1. Piće dobrodošlice
    Lightly sparkling chardonnay,2013 
  2. Lagano dimljena pačja prsa na podlozi od lisnatih salata, miješane klice...
    Rose Z.W.S.,2013
  3. Domaća tjestenina sa bijelim umakom i drobljenim feta sirom...
    Malvazija Z.W.S, 2013
  4. Graševina Z.W.S.,2013
  5. Rolada od purećeg zabatka punjena mrkvom, pancetom i šparogama na kremastom rižotu...
    Cabernet sauvignon Z.W.S.,2012
  6. Domaći keksi od orašastih plodova...
    Chardonnay kasna berba Z.W.S., 2013

 

Foto

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".