Kada sam se krajem 80-tih i na samim počecima 90-tih počeo zaljubljivati u vina i otkrivati sve njegove čari, Davor Zdjelarević i njegova vina imali su u tome veliku ulogu.
Davor Zdjelarević među prvima je krenuo s privatnom etiketom. Za one koji ne znaju u to vrijeme to je bilo doslovce na rubu zakona - u bivšoj državi privatna etiketa jednostavno nije bila predviđena.
Njegova vina donijela su nešto novo, drukčije i bolje od onog što smo tada imali na tržištu, osim onih koji su potajice nabavili koju bocu vina iz Francuske ili Italije. U svakom slučaju Davor Zdjelarević je jedan od pionira hrvatskog vinarstva. Vjerojatno sam dugo nesvjesno sva druga vina uspoređivao s njegovima.
Tridesetak godina gradio se brend Vina Zdjelarević, širili se nasadi u Brodskom Stupniku, sagrađena odlična vinarija i hotel. Cijeli taj objekt, onako uz vinograde, zacijelo je jedan od najljepših objekata vinskog turizma u Hrvata. Sada, kada bi trebalo uživati u danjem radu svoje vinarije, Davor kreće u sasvim novi projekt, primoran na to što hrvatskim radnim prilikama (ili neprilikama), a što svojim duhom koji uvijek traži nove izazove.
Sada ponovo jedan revolucionarni projekt - nakon prodaje kompletne nekretnine u Brodskom Stupniku, što je bio vjerujemo emocionalno težak trenutak, Davor kreće u pokretanje prve difuzne vinarije. U stvari već ju je pokrenuo tako smo probali i prva vina iz te vinarije, nazvane Z.W.S. ili što bi rekli Zdjelarevićeva vinska selekcija (Zdjelarević Wine Selection). Vjerojatno se pitate što to znači difuzna vinarija - pa da vam pojasnim.
Davor ulazi u kobrending s nekoliko vinara za sada su to Jakobović, Cossetto i Antunović Turk, a biti će ih do desetak. U proizvodnji se koriste resursi određenih vinarija pod enološkim patronatom Davora Zdjelarevića. Grožđe, ili Davor otkupljuje od njih, ili u tu priču ulaze zajedno. Rade se male serije, 3000-5000 boca i plasiraju se isključivo u vrhunske vinoteke i dobre restorane. Ta vina nećete naći u trgovačkim centrima. Prednja etiketa je Z.W.S. jer ime Zdjelarevića garantira prepoznatljivost branda, a na zadnjoj etiketi su podaci o vinaru kod kojeg se vino proizvodi.
Dakle vinari dobivaju uvid u rad jednog vrhunskog vinara, možemo reći, savjetovanje, probijanje tržišta kroz zajednički proizvod, a ne sumnjamo da će ih stari lisac Davor i marketinški oplemeniti. Sam Zdjelarević dobiva širinu proizvodnje i nije ograničen teroarom - sada radi i malvaziju i pošip, a biti će toga još. Nije vezan za baš svaku sitnicu u podrumu i vinogradu, tu je više mentor i to mu daje slobodu da se bavi samo vinom. Projekt kompliciran na prvi pogled u stvari je jako jednostavan i mislim da će donijeti nešto novo na našu vinsku scenu. Pratit ćemo razvoj ovog projekta za kojeg mislim da neće dugo ostati jedinstven u Hrvatskoj. Za nas koji smo rado odlazili na druženja kod Davora u njegovu vinariju, ipak dobra vijest: u narednih 3-5 godina Davor će sagraditi malu vinariju za cca 15-tak tisuća litara, ali za velika druženja i hedonizam tu, u Zagrebu bliskom Jakovlju - za nas Zagrepčane više nego dobro.
Projekt i prva vina pod etiketom Z.W.S. predstavljena su u restoranu Dobra vina u Zagrebu uz naravno odgovarajuću večeru od pet sljedova. Kako su Dobra vina bila popunjena do posljednjeg mjesta, vidljivo je da i oni i Davor Zdjelarević imaju svoju vjernu publiku.
MENU:
- Piće dobrodošlice
Lightly sparkling chardonnay,2013 - Lagano dimljena pačja prsa na podlozi od lisnatih salata, miješane klice...
Rose Z.W.S.,2013 - Domaća tjestenina sa bijelim umakom i drobljenim feta sirom...
Malvazija Z.W.S, 2013 Graševina Z.W.S.,2013 - Rolada od purećeg zabatka punjena mrkvom, pancetom i šparogama na kremastom rižotu...
Cabernet sauvignon Z.W.S.,2012 - Domaći keksi od orašastih plodova...
Chardonnay kasna berba Z.W.S., 2013
Foto