Petak, 18 Srpanj 2014

Pjenušac i hibiskus

Napisao: 
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Pjenušac i hibiskus

Na jednom od nedavnih druženja, u vinariji Kos, zahvaljujući iznenađenju koje su nam pripremili Ivana Puhelek i Kruno Antolković, imali smo priliku probati nešto nama sasvim novo. Naime, probali smo pjenušac Vina Kos u kombinaciji s cvijetom hibiskusa.

Za sada se, kako kažu "Puheleki", cvjetovi hibiskusa mogu nabaviti tek u Sloveniji kamo  dolaze iz daleke Australije. 

Priprema

pjenušac i hibiskusPrvo u čašu za pjenušac stavite nekoliko žličica tinkture (soka) iz posudice. Tinktura je izrazito tamne, crvene boje. 

Zatim u nju stavite cvijet hibiskusa i na kraju polako dolijevate bijeli pjenušac. Bitno je dolijevati polako, da se tinktura ne razlije prije vremena.

I tada kreće čarolija: 

Kao prvo, vizualno izgleda perfektno, a cvijet hibiskusa dodatno, nekoliko puta, pojačava perlanje što izgleda stvarno famozno.

I onda, kada ga konačno počnete piti, još jedno iznenađenje - kako naginjete čašu, tako se sok polako miješa s pjenušcem i vama naočigled pjenušac mijenja boju i postaje rose.

Treba svakako naglasiti da cijela ova priča ne mijenja mnogo okus samog pjenušca, ne dovijate neko ekstra novo piće - to je jednostavno: pjenušac s cvijetom hibiskusa.

Na kraju, kada ste popili pjenušac, možete pojesti i sam cvijet hibiskusa. Cvijet je zanimljivog okusa i teksture kao lagano blanširano povrće.

Sve u svemu, većina sommeliera i ljudi koji drže do vinskih pravila, neće s ovakvim posluživanjem pjenušca biti pretjerano zadovoljni, ali meni osobno ideja se jako svidjela. Pjenušac i cvijet bili su ukusni.

Dakle, za partije i neka ležernija događanja, odlična nova stvar.

Pa, živjeli!

[icon type="fa" name="camera" size="12" color="COLOR" align="none"] galerija fotografija

 

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".