Na jednom od nedavnih druženja, u vinariji Kos, zahvaljujući iznenađenju koje su nam pripremili Ivana Puhelek i Kruno Antolković, imali smo priliku probati nešto nama sasvim novo. Naime, probali smo pjenušac Vina Kos u kombinaciji s cvijetom hibiskusa.
Za sada se, kako kažu "Puheleki", cvjetovi hibiskusa mogu nabaviti tek u Sloveniji kamo dolaze iz daleke Australije.
Priprema
Prvo u čašu za pjenušac stavite nekoliko žličica tinkture (soka) iz posudice. Tinktura je izrazito tamne, crvene boje.
Zatim u nju stavite cvijet hibiskusa i na kraju polako dolijevate bijeli pjenušac. Bitno je dolijevati polako, da se tinktura ne razlije prije vremena.
I tada kreće čarolija:
Kao prvo, vizualno izgleda perfektno, a cvijet hibiskusa dodatno, nekoliko puta, pojačava perlanje što izgleda stvarno famozno.
I onda, kada ga konačno počnete piti, još jedno iznenađenje - kako naginjete čašu, tako se sok polako miješa s pjenušcem i vama naočigled pjenušac mijenja boju i postaje rose.
Treba svakako naglasiti da cijela ova priča ne mijenja mnogo okus samog pjenušca, ne dovijate neko ekstra novo piće - to je jednostavno: pjenušac s cvijetom hibiskusa.
Na kraju, kada ste popili pjenušac, možete pojesti i sam cvijet hibiskusa. Cvijet je zanimljivog okusa i teksture kao lagano blanširano povrće.
Sve u svemu, većina sommeliera i ljudi koji drže do vinskih pravila, neće s ovakvim posluživanjem pjenušca biti pretjerano zadovoljni, ali meni osobno ideja se jako svidjela. Pjenušac i cvijet bili su ukusni.
Dakle, za partije i neka ležernija događanja, odlična nova stvar.
Pa, živjeli!
[icon type="fa" name="camera" size="12" color="COLOR" align="none"] galerija fotografija