Ponedjeljak, 24 Kolovoz 2020

Feniks s Plešivice

Napisao:  Silvija Munda
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Feniks s Plešivice

Plešivički amfiteatar... Tko god o vinu zna bar nešto malo, zna i za taj položaj. To je  predivno mjesto puno vinograda,  ali i pozitivne energije i da, baš na rubu tog amfiteatra, smještena je mala vinarija koju bi ustvari pravilnije bilo nazvati hobijem, ali zbog kvalitete vina ipak ćemo reći da je to vinarija.

Naravno pričamo o vinariji Lane Alujević. Prvo, da riješimo enigmu... Tko je ta mlada dama čije se ime poput požara proširilo društvenim mrežama uz masu komplimenata o njenim vinima? Nije bilo druge, nego posjetiti Lanu i probati ta vina.

Lana Alujević, vina Alujević

Lana je  divna mlada dama koja je nepovratno zaljubljena u vinarstvo i vinogradarstvo. Kako sama kaže, uvijek je imala potrebu stvoriti nešto vinsko, ali dugo nije znala što točno; sve dok za vrijeme jednog godišnjeg odmora nije shvatila da želi mali vinograd i svoje vino. U periodu nakon te odluke bilo je svega; bilo je ideja da gradi vinariju na otoku u južnoj Dalmaciji, ali je shvatila da to neće ići. Bilo je tu još ideja i razgovora, čak i odgovaranja, dok nije, na kraju, 2018. godine kupila vikendicu na Plešivici i uz nju mali vinograd. Ta vikendica postala je vinarija (još se pomalo uređuje) i time je počela njena vinska avantura.

Lana Alujević, vina Alujević

Radila je Lana na sebi, učila, i prije je pohađala razne vinske tečajeve, ali prava škola je počela kad je krenula obrađivati svoj vinograd i proizvoditi svoje vino; svaki dan naučiš nešto novo. Naravno, bilo je tu i poziva upomoć, zvalo se druge vinare za savjet,  ali eto, uspjela je; danas je manje više samostalna i radi dobro. Vinograd je mali, 15 redova ili hajmo reći 0,2 hektara, ali to je 15 redova sreće i  strasti i naravno ljubavi.

Lana Alujević

Kada slušate Lanu kako priča o svom vinogradu i vidite sjaj u njenim očima, zapitate se: "Hoću li ja ikad imati nešto što me toliko iskonski raduje; iskreno, ogoljeno do same srži sreće?" U tom momentu shvatite da nje bitno kakva su vina, jer morate se diviti takvoj sreći u tako mladoj osobi, a onda, opet, netko tko toliko voli vinovu lozu ne može napraviti loša vina.

I da, kušali smo njena vina, ali idemo redom... Od sortimenta ima zeleni silvanac, sauvignon i chardonnay, s time da sauvignon ne buteljira jer još nije zadovoljna njegovom kvalitetom.

Prvo smo kušali Zeleni silvanac. Lijepo  lagano vino, izrazito svježe, ali ne banalno; ima tu i tijela i mineralnosti i fino izražene sortnosti... Ima baš sve što vam treba za odlično dnevno vino uz neku laganiju hranu.

Lana Alujević, Zeleni Silvanac

Ono što nas je sve najviše zanimalo je Chardonnay rađen sur lie tehnologijom; dakle, odležavao na finom talogu u hrastovoj bačvi i to u barriqueu od američkog hrasta. Dakle, neću vas zamarati s time koliko je i gdje to vino ležalo, pH i sličnim informacijama, čisto da skratim vrijeme... Jer ako već niste, ostavite ovaj tekst i rezervirajte svoju bocu dok nije kasno...

Lana Alujević, Chardonnay Sur lie

OK, jeste li se vratili, rezervirali bocu? Onda možemo dalje.

To vino je senzacija. Apsolutno odlično, sortno, mineralno do boli, punog tijela i fantastične strukture. Divno zavodljivo na nosu, ali već u mirisu ti poručuje da je moćno, jako i da ga se čuvaš. Neću nabrajati koje sam sve arome  našao u okusu, osim izražene vanilije, jer to je ionako više osobna stvar, ali vino je čisti užitak. Probat ćemo ga i sljedeće godine jer - konstanta je bitna.

Pitate se zašto ste morali rezervirati svoju bocu? E pa ima ga tek oko 300 butelja; dakle vrlo ograničena količina. Na moju veliku žalost, Lana trenutno nema planove za širenje (mada to se kod vinara nikad ne zna) tako da će količine biti ograničene i  do danjega.

Ovo je moje viđenje upoznavanja s Lanom.  Napravit ćemo uskoro veću priču o tome kako Lana vidi vinski svijet. Na kraju, što reći o njenim vinima? Ako je ovo hobi, što li će tek biti kada postane ozbiljan posao?

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".