Utorak, 25 Kolovoz 2020

Vina Deak, Komarna

Written by:  Silvija Munda
Vina Deak, Komarna

Obitelj Deak mogli bi uzeti kao primjer zajedništva i uspjeha. Naravno da vas već sada zanima tko su oni... E, pa idemo redom.

Dakle, prije nekih 20 - 25 godina obitelj Deak počinje u Opuzenu posao s mandarinama koje prvenstveno izvoze. Bilo je to vrijeme kada su iz raznih razloga dvije velike tvrtke u Metkoviću, koju su se bavile istim poslom, počele posustajati i polako se gasiti. To je rezultiralo time da tvrtka obitelji Deak postane lider u tom poslu. U trenutku kada su bili na vrhuncu poslovne uspješnosti,  dobivaju ponudu da prodaju tvrtku te odluče prihvatiti i novac uložiti u turizam i vinarstvo. Od tog trenutka pa sve do danas, to je dio koji nas zanima. 

Vina Deak, Komarna

Kao prvo oni su jedna od onih sedam vinarija s Komarne, a čim je nešto s Komarne, teško da može biti loše. Na dijelu Komarne, iznad magistrale, grade luksuznu Villu Stolovi u koju se može smjestiti 15 osoba, a vila ima privatni teniski teren, bazen, boćalište, dječje igralište, vinoteku... Paralelno s tim sade vinograde i na drugom dijelu Komarne, onom bliže moru. Uz to imaju u Kleku i 30-ak bungalova, tako da turizam postaje njihova glavna privredna grana. U planu je izgradnja još četiri vile, a i to vjerojatno nije kraj. 

Vina Deak, Komarna

Trenutno ih najlakše možete posjetiti u njihovom wine baru koji se nalazi  na odmorištu, na cesti za Neum... Lijepo uređeno odmorište s dosta prirodnog hlada, predivnim pogledom i odlično rashlađenim vinom, jednostavno mami da stanete, a ako ipak želite u vilu tu već postoje liste  čekanja, ali vjerujte isplati se. Proizvode oni i dalje nešto mandarina i lubenica i drugo, ali turizam je glavni.

Sad se vraćamo onim hektarima vinograda. Imaju pošip i plavac mali od kojeg rade i rosé i, naravno, prošek. To je ono što trenutno rade od vina i zadovoljni su.

Vina Deak, Komarna

Pošip je jako dobro vino, fino izbalansirano, punog tijela, sa začuđujuće dobrim kiselinama. Osjećate  ugodne zelene arome i u mirisu, a još više u okusu. Vino je užitno, pitko, ne previsokih alkohola, ali dugačko u ustima. Sve u svemu, odličan Pošip.

Plavac mali je nešto drugačiji od većine ostalih proizvođača. Pazili su da bude nježniji i mekši,  laganijeg tijela, onako više kao dnevno vino. Sortnost, okusi, tijelo - sve je to sasvim u redu, no ta elegancija i nježnost dolaze u prvi plan. To, naravno, ne treba čuditi, jer ideja je da se većina vina prodaju kroz svoje turističke kapacitete. Naravno da je u tom slučaju bolje da vino bude elegantno i pitko jer će ga gosti tako moći konzumirati kroz cijeli dan, a ne samo po čašu uz večeru.

Vina Deak, Komarna

Rosé od plavca iznenađujuće je dobar, tu se ništa drugo ne treba reći, jer svi koji rade rosé od plavca znaju kako je to teško, jer ukrotiti moćni plavac mali s Komarne i napraviti nježni rosé nije nimalo lako. Marijana i Damir Deak ističu nam da je prošlogodišnji Rosé Deak kompletno izvezen u Ameriku, izabran kao najbolji rosé iz ovog vinogorja.

Prošek - apsolutno fantastično vino. Ostao sam potpuno oduševljen. Po mom skromnom mišljenju, jedan od najboljih prošeka koje sam probao. Kako još nitko iz obitelji nije enolog, postoji  savjetnik koji ih usmjerava, ali i uvažava njihove želje, a njegov potpis posebno se vidi u Roséu. Radi se, naravno, o gospodinu Volareviću; mislim da ne treba objašnjavati tko je Volarević u hrvatskom vinarstvu.

Vina Deak, Komarna

Ipak, najveća vrijednost  ove obitelji je zajedništvo - apsolutno svi su uključeni u rad i daju svoj doprinos. Ovo kratko vrijeme koje sam proveo s njima pokazalo je divnu obiteljsku harmoniju. Dakle, sve se odrađuje sa smiješkom nema smrknutih lica koje bi očekivao od mladih ljudi koji usred ljeta moraju raditi umjesto da su na plaži.

Vina Deak, Komarna

Gledaš ih kako rade i stvaraju i prođe ti glavom misao kad bi sve u Hrvatskoj funkcioniralo ovako, bila bi to zemlja blagostanja. Da, to je definitivno jedna od najljepših obiteljskih priča ove godine. Teško je bilo koga izdvajati iz te obiteljske harmonije, ali nama je posebno interesantna Maša jer ona ima u planu postati enolog, a to je nešto što ćemo svakako pratiti.

Vina Deak, Komarna

Skoro sam zaboravio, imaju oni i fantastična maslinova ulja i to ne samo za svoje potrebe, tako da vjerujte, vrijedi ih probati. Maslinovo ulje Deak osvojilo je zlatnu medalju na prestižnom međunarodnom sajmu U Zadru 2018. godine.

I za svoja vina obitelj Deak skuplja već  svoje prve medalje... Jedna od njih je sigurno i visoka bronca s Decantera 2019. za  Pošip kojeg  je samo jedan bod dijelio od srebra. Također su se okitili prvim priznanjima na Internacional wine challenge AWC Vienna... 

"Naći se u društvu puno iskusnijih vinara s takvim  rezultatom, nama je velika nagrada našem predanom radu i samo poticaj za dalje." - kažu Marijana i Damir - "Prije, dok se još nismo bavili vinarstvom, kada bi dobili na poklon bocu vina, zapravo nismo ni znali što je to - boca vina... Sada nam je kristalno jasno što su nam drugi poklanjali u toj boci ... poklanjali su nam ogroman rad, poklanjali su nam čistu umjetnost. Sada nam je kristalno jasno da je proizvodnja vina najsličnija  pravoj umjetnosti... Moglo bi se čak reći i onoj najzahtjevnijoj kirurgiji... Ponosni  smo što smo u vrlo kratkom vremenu uspjeli stati uz one najbolje."

Da biste shvatili povezanost ove obitelji evo još jednog detalja. Otac Damira Deaka, glave ove obitelji silno je želio imati vinograd, ali nije to dočekao... E, njemu u spomen, jednu liniju vina obitelji Deak možete prepoznati pod brendom "Ćaća moj".

Vina Deak, Komarna

"Ključ našeg rada i svih naših uspjeha je neiscrpna predanost, upornost bez kraja i lijepa obiteljska povezanost." - potvrđuju nam.

Vina Deak, Komarna

Ono što bih ja volio, jest da ova predivna obitelj,  bar na svom odmorištu kod Rabe, otvori neki mali bistro, jer uz svoja vina i sve što proizvode, a imajući u vidu njihov odnos spram posla, mislim da mi to bio savršeni bistro.

Dakle, kad se zaputite prema jugu, Vina Deak obavezna stanica, a za one kojima je to daleko, potrudit ćemo se dovesti ih do Zagreba na Vinske razgovore s Tomislavom Stiplošekom.

Osobna karta vinarije:

Vinarija Deak nalazi se u Opuzenu uz Malu Neretvu. Unutar nje se nalazi prostor za preradu grožđa i odležavanje vina. Opremljena je najnovijom tehnologijom. Kompletna proizvodnja i prerada se odvija u strogo kontroliranim uvjetima uz stručni nadzor enologa.

Vinogorje: Komarna

Vinogradi i maslinici: 15 hektara

Sorte grožđa: plavac mali i pošip

Etikete vina: Plavac mali – Ćaća moj, Pošip – Ćaća moj, Rosé – Ćaća moj, Plavac mali, Pošip, Desertno vino – Prošek

Sorte maslina: dalmatinska oblica, lastovka, levantinka, istarska bjelica, leccino i pendolino

Berba maslina se obavlja isključivo ručno u najidealnijem trenutku. Odmah nakon berbe, urod se isti dan prerađuje hladnim prešanjem te se potom čuva pod strogo kontroliranim uvjetima.

Obitelj Deak u sklopu svoje ponude ima i: 

  • Wine bar u sklopu odmorišta kod Rabe
  • Villu Stolovi smještenu na lokaciji Slivno Ravno na jugu Hrvatske u kojoj su, osim luksuznog smještaja, svim gostima na usluzi dodatni sadržaji: privatni teniski teren, bazen, boćalište, dječje igralište, vinoteka..
  • Apartmane Bonaca u malom turističkom mjestu Klek idealne za obiteljski i grupni turizam.
  • Osim smještaja nude i organiziranje zanimljivih izleta, fish piknik, photo-safari, degustaciju vina, ribolov, posjet Dubrovniku, Međugorju, Kravici..

Web adresa vinarije: https://vina-deak.com

Web adresa apartmani Bonaca: http://www.apartmani-bonaca.com

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vina Deak, Komarna

Vinogorje Komarna

Nastaje prvim sadnjama loze u 2008. godini

Službeno nosi svoj naziv od travnja 2013. g

Nalazi se na poziciji Južne Dalmacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji; na putu između Splita prema Dubrovniku

Opuzen

Županija: Dubrovačko-neretvanska

Stanovništvo (2011): 3254

Grad Opuzen nalazi se 12 kilometara uzvodno od ušća rijeke Neretve.

Naziv je dobio po tvrđavi Fort Opus koju su Mlečani sagradili 1684. godine

Događanja: Art festival Zen Opuzen, festival Melodije hrvatskog juga, Maraton lađa, Neretvanska brudetijada, Opuzenski krnjeval, Dani jegulje,…

Pojedinačni zaštićeni objekti i javni prostori: Crkva Sv. Stjepana Trg Kralja Tomislava s objektima Gradske uprave, Kuće Nikolić, Franičević, te Ajduk- Utovac, Kuća Oman, Kuća Sušan, Gradska riva uz Neretvu, Most na Maloj Neretvi,...

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".